Skoro 50 godina je prošlo od kada je počela proizvodnja najvoljenijeg slatkog namaza na našim prostorima i čini se da ne postoji ništa drugo što bi deca radije jela za doručak, ručak i večeru od našeg Eurokrema. Hajde da budemo potpuno otvoreni: i mi, nešto stariji, takođe uživamo.
Mnogo generacija je svaki svoj dan započinjalo mazanjem Eurokrema na hleb i to je svakako najpopularniji način da se uživa u ovom proizvodu. Pored toga, uživanje u omiljenoj porodičnoj vikend zabavi – pravljenju palačinki, nikako ne može da prođe bez našeg dvobojnog namaza.
Da li više volite crni ili beli deo krema? Da li ste kao dete uvek jeli samo jedan deo, a onaj drugi ostavljali sestri ili bratu? Sigurni smo da su baš ova pitanja važan deo rituala upoznavanja novih ljudi, a da je Eurokrem tu da zasladi sva vaša nova poznanstva i ljubavi.
Ako želite da pripremite sladak doručak za pamćenje, ukusnu užinu za decu sa dodatkom najvažnijeg sastojka koji dodatno poboljšava ukus ili možda želite da pripremite desert koji će se podjednako svideti, kako mlađim tako i starijim gostima – Eurokrem je najvažniji sastojak koji će dati prepoznatljivu aromu svakom slatkišu i u kome će svi uživati.
Hajde da vidimo kakve sve slastice možete pripremiti koristeći Eurokrem na kreativan način.
1. Banana-Eurokrem smuti
Ukoliko nemate baš puno vremena ujutru ili želite da duže spavate, a da ipak pojedete nešto pre izlaska iz vašeg doma – onda je ovaj smuti odlično rešenje za vas.
Potrebna vam je jedna banana, 1/4 šolje grčkog jogurta, isto toliko kuvanih ovsenih pahuljica, 2 kašike Eurokrema, kašika seckanih badema i nekoliko kockica leda. Sve to stavite u blender i mutite dok ne dobijete kašastu strukturu.
2. Eurokrem parfe na štapiću
Možda ćete izgledati čudno komšijama, ako izađete ujutru iz stana noseći čašu ili kanticu Eurokrema?! Da biste to izbegli a ipak uživali u svom omiljenom kremu, imamo jedan predlog za vas.
Leto je stiglo i bilo bi baš dobro da sebe častite jednom ledenom poslasticom na štapiću, zar ne? I vaša deca će obožavati ovaj doručak na putu do vrtića ili parka.
Za ovu poslasticu vam treba: jedna šolja grčkog jogurta sa ukusom vanile, zatim jedna šolja sveže seckanog voća (jagode, ili maline), dve velike kašike Eurokrema i pola šolje granola. U kalup za sladoled stavite po jedan sloj svih sastojaka (grčki jogurt, pa voće, pa Eurokrem i na kraju granole) i zamrznite tokom noći. Ujutru vas čeka ukusan doručak na kome će vam komšije pozavideti.
3. Eurokrem dalgona kafa
Da li ste čuli za dalgona kafu? Ako je još uvek niste probali, čini nam se da malo kasnite za glavnim karantinskim hitom, ali nema veze nećemo nikome reći. Pratite naš predlog za kafe pauzu i sigurni smo da će svi vaši prijatelji i komšije hteti da stalno uživaju u ovoj kafi sa vama.
Dalgona se pravi vrlo jednostavno – sve što vam treba su: čaša mleka u koju ćete staviti kockice leda, zatim ćete mikserom umutiti 3 kašičice nes kafe sa isto toliko kašika tople vode i možete dodati malo šećera ako baš želite. Kada sve to umutite, sipajte preko mleka i leda. Eurokrem možete staviti na vrh ovo napitka ili možete rub čaše namazati njime i čekati da tokom uživanja u kafi, krem sklizne.
4. Fuzija slatkog i slanog prelivena čokoladnim delom krema
Ovo smo probali jednog kišnog jutra početkom juna i od tada više ne grickamo slaninu nikako drugačije. Savršen balans ukusa, mešanje nezamislivih ukusa koje se ispostavilo kao pravo savršenstvo, učinilo je da ovaj gastronomski eksperiment uspe i zasluži posebno mesto u našim srcima, a i stomacima
Šta vam treba? Jedna kašika žutog šećera, pa kašičica čili paprike u prahu i isto toliko bibera, 6 parčića tanko sečene slanine, 3 kašike braon dela Eurokrema i prstohvat morske soli. Sada možete zagrejati rernu na 200 i u činiji pomešati šećer, biber i čili. Ostavite to sa strane a vi poređajte slaninu na papir za pečenje i stavite sve to na pleh. Pecite ih 8 minuta, zatim ih okrenite na drugu stranu i pospite mešavinom koju ste ranije pripremili u posudi. Još 8 minuta pecite a onda pažljivo prebacite slaninicu na tanjir i ostavite je da se ohladi.
Dok se slanina hladi, u mikrotalasnoj ili na ringli razgrejte braon deo Eurokrema. Nakon toga, uzmite kuhinjsku četkicu i premažite pažljivo slaninu Eurokremom i ostavite je u frižideru da se dobro ohladi. Na kraju, kada se Eurokrem stegne, ovu poslasticu možete dodatno obogatiti morskom solju, koja će pojačati ukus Eurokrema.
5. Energija na maksimalno – kuglice sa kremom
Ovo može biti jednostavna užina za vaš i vašu decu, ali isto tako može biti i ukusan desert koji ćete poslužiti gostima uz kafu. Kako god da odlučite da konzumirate ove kuglice, znaćete da se spremaju brzo, lako i najvažnije sada kada rastu temperature – nema pečenja.
Za ove kulgice trebaće nam jedna šolja ovsenih pahuljica, pola šolje kokosovih ljuspica, tri velike kašike Eurokrema, jedna kašika namaza od kikirikija, pola šolje pečenih lešnika, jedna kašika kokosovog ulja i pola šolje pečenih badema.
Sve suve sastojke (bademe, lešnike, ovsene pahuljice i kokosove ljuspice) prvo usitnite u multipraktiku a zatim ih pomešajte sa ostalim sastojcima. Kada dobijete potrebnu smesu, kašikom za sladoled pravite kuglice i dodatno ih oblikujte prstima. Sve njih stavite na papir za pečenje i tacnu sa pripremljenim kuglicama ostavite u frižideru nekoliko sati da se stegnu.
Nadamo se da su vam se naši predlozi, za uživanje u Eurokremu na malo drugačiji način, dopali i da ćete probati neki od ovih recepata. Da Eurokrem ne mora da bude deo samo klasičnih recepata, već da sa njim možemo da probamo i nešto novo – dokaz je ovih 5 recepata.
Imamo i jedan ekstra savet za vas – ako želite da vaša deca jedu voće i uživaju u tome (a svi znamo da to nije baš lako) probajte da im isečete jabuke, ananas, narandže, jagode i sl. na komadiće, ubacite sve to u njihovu omiljenu posudicu za užinu i sa strane dodajte dve kašike Eurokrema. Spojite zdravo i slatko u jedan obrok i gledajte kako deca rado jedu voće bez pritužbi.