5 RAZLOGA ZAŠTO SU DRUŠTVENE IGRE DOBRE ZA SVE UZRASTE

Davno, pre nego što je počeo da koristi prvo pismo, čovek je osmislio načine kako da uposli um i nađe način da se zabavi, tako su nastale društvene igre. Ova vrsta  zabave, koja razbija dokolicu rasprostranjena je po svim kontinentima i ima istoriju dugu čak nekoliko milenijuma.

Kada su u pitanju društvene igre ono čega se prvo setite sigurno su uspomene na detinjstvo i zabava. Kako mnoge naučne studije pokazuju da društvene igre imaju pozitivan uticaj na razvoj psihomotornih sposobnosti i da doprinose očuvanju socijalnog i mentalnog blagostanja, postavlja se pitanje: Da li su društvene igre isključivo namenjene deci? Verovatno niste razmišljali o tome kako ova „dečja dokolica” može biti korisna i za starije, i zato vam Slavica i Slavko predstavljaju 5 razloga zbog kojih su društvene igre dobre za sve uzraste.

1. Razgibajte moždane vijuge, pobedite stres i ostanite zdravi

Igranje društvenih igara na duže staze podstiče logičko razmišljanje, jača koncentraciju i pomaže da se lakše fokusirate. Praktično, igranjem ovih igara par puta mesečno, trenirate svoj mozak i memoriju, a samim tim smanjujete i rizik od nastanka Alchajmerove bolesti. Ukoliko sa svojom decom dva puta nedeljno odigrate neke od ovih igara, pomoći ćete im da ojačaju svoj um i kognitivne sposobnosti.

Rezultati studija su pokazali uticaj društvenih igara na psihofizičko stanje čoveka, tako što:

  • snižava se krvni pritisak,
  • redukuje se stres,
  • jača se imunitet,
  • značajno se smanjuje rizik od nastanka demencije.

Odličan način da se izborite sa velikom količinom stresa je opuštanje uz igru i druženje sa ljudima koji su vam dragi. Ukoliko se u toku igre budete i smejali, utoliko će pozitivan efekat po vaše zdravlje biti snažniji. Dok se igrate, um se angažuje tako da se smanjuje rizik od anksioznosti, depresije, ali i demencije.

2. Provedite kvalitetno vreme sa bliskim ljudima 

Tempo života vrlo često nam nameće pasivne načine da utrošimo slobodno vreme. Vikendom smo uglavnom premoreni nakon naporne sedmice. Ono što želimo za vreme subote i nedelje je više vremena za odmor, pa se tako porodica najčešće okupi uz neku seriju ili film.

Okupiranost modernim tehnologijama često zauzima važan udeo u tome kako provodimo slobodno vreme. Ipak, moderne tehnologije mogu predstavljati barijeru u međuljudskim odnosima, stoga je igranje neke od društvenih igara odlična prilika da svoje pametne telefone odložite u stranu na neko vreme.

Igranje društvenih igara odličan je način da se povežete sa članovima porodice, da steknete poverenje i negujete otvoren odnos sa svojim bližnjima, provodeći vreme na okupu, a velika prednost je u tome što svoju omiljenu igru možete poneti i na piknik ili odmor. Osim omiljene društvene igre na izlet možete poneti i korpu sa hranom, jer Slavica ima odlične ideje za zdrave obroke koje možete poneti na piknik.

3. Probudite maštu igrajući društvene igre 

Kreativnost nam pruža uvid u nove načine pomoću kojih se možemo izboriti sa nekim problemom. Kroz igru i prepreke na koje u njoj nailazimo stičemo veštine rešavanja problema, učimo se snalažljivosti i imamo prostora da pokažemo svoju individualnost. Društvene igre podstiču kreativnost i bude našu maštu. A kao što je i sam Slavko već pisao- kreativnost se uči, pa neka vaš način za buđenje ili učenje kreativnosti bude upravo igranje društvenih igara.

4. Povećajte produktivnost na radnom mestu

A sada nešto za mame i tate. Kako bi poboljšali produktivnost i podigli raspoloženje u kancelarijama poslodavci su se dosetili da u svoj radni prostor uključe i sobe za igre. Kada razmislite šta je zajedničko radu u kancelariji i igranju društvenih igara videćete da ovaj izbor poslodavaca uopšte nije neobičan.

  • Timski rad – da biste što bolje funkcionisali, i samim tim bili produktivniji u radnom okruženju neophodna je dobra saradnja sa kolegama. Kroz društvene igre stiče se osećaj pripadnosti i poverenja, koji se kasnije može preneti i na radnu atmosferu u kolektivu.
  • Socijalna inteligencija – društvene igre podstiču socijalnu inteligenciju koja ima odlučujuću ulogu kada treba mudro postupati u međuljudskim odnosima.
  • Podsticanje kreativnostiigra budi kreativnost, naučnici sa Stanford univerziteta su otkrili da se povećava aktivnost u centru za koordinaciju pokreta u malom mozgu tokom kreativnih procesa.
  • Brzo donošenje odluka – vrlo često ste primetili da dok igrate neku društvenu igru potrebno je brzo da donesete odluku. Brzo odlučivanje je neophodno i za rešavanje određenih zadataka na poslu.

Da biste tokom čitavog dana bili što produktivniji na poslu ili u školi potrudite se da imate ustaljenu i zdravu jutarnju rutinu, jer od toga dosta zavisi da li će vam dan proteći uspešno.

5.Sreća

Tokom igranja društvenih igara luče se hormoni koji su poznati kao hormoni sreće, ameđu njima i endorfin. Ovi hormoni se luče u hipotalamusu i stvaraju osećaj sreće. Da bi se oslobodili endorfini nije loša ideja odlomiti i pojesti nekoliko komadića čokolade, dok igramo društvene igre. Uz druženje i igru podelite Eurocrem Blok iliSwisslion čokolade sa bližnjima i podignite raspoloženje uz pomoć malo čokoladnog zadovoljstva. Endorfin se luči i kada se smejemo, zato ne zaboravite da je na kraju igre jedino bitno dobro se zabaviti u krugu ljudi koji su vam dragi. Nije bitno ko će pobediti u društvenoj igri, najbitnije je da se svi dobro zabavite i da bude što više smeha.

Sastavi ekipu, igraj se i ne zaboravi da svaku pobedu zasladiš

Ono što je zajedničko svim Eurocrem proizvodima jeste da su namenjeni svim generacijama. Dok budete na nekom prolećnom pikniku uživali sa svojom porodicom ili prijateljima igrajući vašu omiljenu društvenu igru obavezno podelite zajedničke trenutke sa Slavkom i Slavicom na našoj Facebook i Instagram stranici. Uživajte u proleću i lepom vremenu, uskoro očekujte naš novi blog, a do tada možete pročitati i ranije blogove ukoliko ste neki propustili.