8 veselih činjenica o Deda Mrazu koje sigurno niste znali

Oko jedne stvari moramo da se složimo – kada se približi Nova godina, za decu na celom svetu ne postoji niko važniji od NJEGA. Roditelji uče decu o važnosti lepog ponašanja i ophođenja tokom godine, kako bi 31. decembra negde oko ponoći stigao dugo očekivani poklon i nagrada za sve dobro što su uradili u prethodnih 12 meseci. Spiskovi se prave mesecima unapred, pišu se pisma, šalju imejlovi i sve to u želji da praznici i njihova čarolija dotaknu svako dete na našoj planeti. Tu su i pesmice o Deda Mrazu, a u nekim zemljama je običaj da mu se uveče ostave kolačići i čaša mleka, kako bi se zasladio pošto ostavi poklone ispod jelke. Ipak, zar se niste nekad zapitali kako je Deda Mraz postao ikona Božića i Nove godine? Mi smo malo istraživali o tome za vas, pa uživajte u manje poznatim činjenicama o omiljenom Deki.

Kako je rođena legenda?

Svi znamo Deda Mraza po tome što donosi poklone deci za Božić ili Novu godinu, no čini se da ne znamo mnogo o tome odakle potiče i kako je postao ovoliko popularan. Podsetimo se da priča datira vekovima unazad i stiže nam iz jednog dela današnje Turske. Sveti Nikola bio je monah koji je putovao po selima, kako bi pomagao siromašnima i bolesnima. Zbog svog humanitarnog rada i svega dobrog što je činio, postao je zaštitnik dece. Do perioda renesanse, Sveti Nikola je već bio najpopularniji svetac u Evropi.

Kada su neki stanovnici Holandije emigrirali u kolonije Novog sveta, sa sobom su poneli legendu o „Sinterklasu“, što je holandski naziv za Svetog Nikolu. Već krajem 18. veka, priča o darežljivom svecu postala je deo američke popularne kulture, jer su se Holanđani u SAD okupljali da odaju počast svom svecu. Tokom vremena se ustalio naziv „Santa Claus“, kako se i danas na engleskom kaže Deda Mraz. Sada kada smo se podsetili kako je sve počelo, mogli bismo da naučimo i nešto novo.

Hajde da se upoznamo sa 8 manje poznatih činjenica o Deda Mrazu.

1. Deda Mrazov omiljeni irvas ima preko 80 godina

Najpoznatiji Deda Mrazov pomoćnik – irvas Rudolf, pojavio se na svetskoj sceni negde u zimu 1939. godine, kada je kopirajter iz Montgomeri Vard robne kuće napisao kratku priču o njemu, kako bi privukao kupce da dođu u prazničnu kupovinu baš tu. U ovoj priči, mladog irvasa po imenu Rudolf, svi zadirkuju jer ima crven nos, ali on postaje heroj u trenutku kada pada magla a njegov nos posluži da osvetli put Deda Mrazu, koji je nosio poklone. Priča se rasprodala u više od dva miliona primeraka, a 1949. je čak postala i popularna pesma, koja se peva do danas.

2. Kako se Deda Mraz oženio?

Decenijama se nije pričalo o tome da li Deda Mraz ima porodicu. Uvek je to bio veseli okruglasti gospodin, koji deci donosi poklone, sve do 1849. godine kada se u knjizi Džejmsa Risa „Božićna legenda“ prvi put pominje da Deka ima suprugu. I tako od 1851. postalo je zvanično da postoji i „gospođa Mraz“, ili kod nas popularnije Baka Mraz. Ona je tokom godina dobila jednaku pažnju kao i njen suprug, jer se i ona trudi da sve tokom praznika prođe baš kako treba.

3. Deda Mraz se već više od 100 godina pojavljuje u prodavnicama i druži se sa decom

1841. prodavnica u američkoj državi Filadelfija privukla je više stotina dece pred praznike u svoj objekat, tako što im je pružila priliku da vide figuru Deda Mraza u prirodnoj veličini. Ostale prodavnice su čule za ovo i uradile isto to. Uskoro, deca nisu mogla da vide samo figuru, već i pravog Deda Mraza. Možda će se neki od vas setiti dodele paketića u kompanijama vaših roditelja, gde se i danas deca vrlo rado druže sa Deda Mrazom i uživaju u paketićima.

4. Koka-Kola je uticala na popularizaciju i izgled današnjeg Deda Mraza

Koka-Kola poznati brend gaziranih sokova, umnogome je pomogla da se formira današnja predstava izgleda Deda Mraza. 1931. kompanija se udružila sa ilustratorom Hadonom Sandblomom, kako bi stvorili čoveka prijatne i prijateljske spoljašnjosti, okruglaste pojave, sa belom bradom i crvenim odelom. Od 1931. pa sve do 1964. ilustracije ovog umetnika koršćenje su u reklamama Koka-Kole, gde je Deda Mraz vredno dostavljao poklone mališanima i povremeno uživao u omiljenom piću. Sandblomova ilustracija postala je poznata širom sveta i upravo tako danas zamišljamo  Deda Mraza, možemo slobodno reći zahvaljujući Koka-Koli.

5. Možete pratiti gde se Deda Mraz nalazi

Za one nestrpljive, koji misle da će Deda Mraz kasniti i da pokloni neće stići na vreme, imamo sjajnu informaciju – Google je kreirao Google Santa Tracker“ servis na kome možete pratiti kretanje Deda Mraza tokom Božićne večeri u svakoj zemlji pojedinačno. Svi znamo da on mora da se kreće baš brzo kako bi stigao da obraduje svu decu na našoj planeti, pa vam predlažemo da za nedelju dana krenete da pratite dokle je Deda Mraz stigao, a uveče pred spavanje i Novu godinu mu ostavite nekoliko palačinki sa Eurocremom i sigurni smo da će uživati, baš kao i vi u bogatom ukusu vašeg omiljenog krema.

6. Deda Mraz ima svoj univerzitet

Nije lako postati Deda mraz, potrebno je mnogo učenja i dobrih ocena, kako bi neko došao do ove titule i diplome. Na sreću postoji univerzitet gde budući Deda Mrazovi mogu da nauče sve potrebne veštine – od vožnje sanki, preko pakovanja poklona, spuštanja niz dimnjak itd. Ovaj univerzitet se nalazi u američkoj državi Kolorado i program obuke ne traje četiri godine (kao što je to slučaj sa većinom fakulteta) već samo četiri dana i na njega mogu da se upiše oko 1000 ljudi, koji pazite sad postoji i jedan uslov – imaju prirodno dugu bradu.

7. Koja je Deda Mrazova adresa?

Političari u Kanadi imaju nešto više sluha od ostalih za razumevanje fenomena Deda Mraza i odlučili su da ga smatraju svojim, pa su mu u skladu sa tim dodelili i poštanski broj. Svako ko želi da piše Deda Mrazu, to može učiniti slanjem na adresu: Deda Mraz, Severni pol, H0H 0H0, Kanada.  

8. Deda Mraz ima pilotsku dozvolu

1927. Deda Mraz je fotografisan kako prima dozvolu za upravljanje avionom i zvaničnici su rekli da će od tog trenutka imati sve moguće mape potrebne za letenje i svetla, koja će mu pomoći da se sigurno kreće širom planete tokom Božićne večeri i noći.

Sigurni smo da ste se zabavili čitajući naš tekst o manje poznatim činjenicama o Deda Mrazu. U duhu praznika, pozivamo vas da pročitate i naše prethodne predpraznične tekstove na blogu i da ih podelite sa svojim drugarima, ako vam se svide. Čitamo se sledeće nedelje.