Kako da zbližite porodicu i proslavite praznike onlajn

Praznična sezona ove godine izgleda drugačije nego što smo navikli, ali to ne znači da ne postoje zanimljivi i kreativni načini da ih proslavite sa članovima svojih porodica iako se ne nalazite na jednom mestu. Dugo smo razmišljali koje predloge da vam napišemo u našem blogu i konačno smo se odlučili za listu od top 5 aktivnosti u kojima možete uživati zajedno sa svojim ukućanima svih uzasta ma gde se oni nalazili. Uz malo truda i usklađivanja rasporeda u svim vremenskim zonama, uspećete da se čujete čak i sa onima koji su na drugom kraju planete. Važno je da kvalitetno provedete vreme i osetite prazničnu povezanost bez obzira na trenutnu situaciju i privremenu razdvojenost.

Pre nego što vam predložimo kako možete da provedete vreme sa najbližima, evo nekoliko važnih stvari na koje treba da obratite pažnju pri planiranju:

  1. Razgovarajte sa članovima porodice i prijateljima o tradicijama koje ćete ove godine uspeti da ponovite, takođe i onima koje nećete moći i uzmite nekoliko trenutaka za sebe da iskreno žalite što nećete biti u mogućnosti da prošetate Ulicom otvorenog srca ili popijete prvu kafu u Novoj godini u omiljenom kafiću. I to je sasvim ok, nedostaju vam male stvari, kao i svima oko vas.
  2. Potrudite se da u proslavu uključite sve članove porodice i prijatelje. Posebno izdvojite malo više vremena za one koji žive sami i ne dopustite da se osećaju usamljeno. Vaša čestitka za Novu godinu, praznični kolačić[1] i koje ste sami spremili i ostavili u kutiji ispred njihovih vrata ili link za video poziv će ih nasmejati, oni će se osetiti voljenim i tako ćete zagrejati mnogo srca.
  3. Dogovorite se unapred sa porodicom i bliskim ljudima koji žive u istom gradu kao i vi, da li ćete se ipak viđati tokom praznika na propisanoj razdaljini, šetajući kroz park, sa šoljicom tople kafe ili čokolade. Ovo takođe može da bude odličan način da nekome ulepšate dan, naravno vodeći računa o svim merama zaštite od koronavirusa.

Hajde sada da vidimo koje će to praznične aktivnosti okupiti porodice oko ekrana računara, ali i oko šporeta u pravljenju najukusnijih novogodišnjih i božićnih poslastica sa Eurocremom, kao bonus aktivnosti koju možete sprovesti u krugu porodice.


Link do teksta o najboljim Eurocrem prazničnim desertima

1. Takmičenje za talente (odrasli i deca)

Organizujte porodično takmičenje talenata, na kome će svako pokazati svoje pevačke, glumačke i zabavljačke sposobnosti. Ovo će se posebno dopasti deci koja vole da budu u centru pažnje, da glume, pevaju, plešu ili slikaju.

Unapred odredite pravila (po uzoru na brojne televizijske emisije) izaberite žiri od tri najiskusnija člana porodice i definišite način ocenivanja. Ako želite posebnu porodičnu uspomenu, snimite ovo takmičenje i zamolite mlađe članove porodice da montiraju najzabavnije trenutke. Dobićete nezaboravnu porodičnu uspomenu, koje ćete se rado sećati.

SAVET: Ako neki članovi porodice ne budu mogli da se odluče oko nastupa i izbora programa za svoju tačku, predložite im da otpevaju ili odsviraju omiljenu prazničnu pesmu. Na kraju programa, svi zajedno snimite završnu numeru po želji.

2. Onlajn časovi (odrasli i deca)

Zašto ne biste pohađali onlajn časove sa nekim od svojih članova porodice? U ponudi je sve od časova pravljenja grnčarije, slikanja na platnu, pronalaženja unutrašnjeg mira uz časove joge ili pilatesa. No zašto ne biste naučili i novi jezik? Praznično vreme je i mnogi nude svoje kurseve po povoljnijim cenama, pa zašto da ne iskoristite to. Unapredite svoja znanja ili naučite nešto novo tokom ove zime i bićete bogatiji za još jedno iskustvo sa svojim bližnjima.

SAVET: Osim što možete biti učenik, isto tako i vi možete držati čas neke veštine u kojoj ste zaista dobri. Možda vam odlično ide kuvanje ili pravljenje prazničnih dekoracija[1] . Podelite svoje talente sa drugim članovima porodice i naučite ih kako da sve te Pinterest inspiracije (koje vam lajkuju na Instagramu i Fejsbuku) postanu stvarnost.


Link do teksta o prazničnim dekoracijama.

3. Virtuelna zdravica (odrasli)

Happy hour za mame, tate, bake, deke, kumove, prijatelje i druge bliske ljude ne mora da se preskoči. Na ovaj način ćete uspeti da okupite i one koje dugo niste videli, ili čak one koji se dugo nisu našli zajedno na jednom druženju (makar to bilo i druženje na Zoom aplikaciji). Sve one teme o kojima ste dugo želeli da pričate – o praznicima, deci, kućnim ljubimcima i sličnim temama, možete uz čašu omiljenog toplog napitka. Nazdravite jedni drugima, pričajte, smejte se i uživajte!

SAVET: Ako želite da ove posebne trenutke učinite još lepšim, pošaljite virtuelne pozivnice svojim prijateljima i članovima porodice. Ovo će ih obradovati, posebno ako izaberete šarenu i veselu pozivnicu.

4. Praznični kviz (odrasli posebno, deca posebno)

Okupite svoje ukućane, prijatelje i porodicu oko računara i zabavite se postavljanjem pitanja o glumcima, serijama, filmovima, umetnosti, putovanjima i dr. Podelite se u nekoliko grupa, ako vas je više i podstaknite takmičarski praznični duh. Uz omiljeno piće, grickalice ili palačinke, lakše ćete se koncentrisati na odgovore.

SAVET: Napravite šarenu prezentaciju u Canvi ili Spark Adobu, ubacite svoja najzanimljivija pitanja, kao i ona za koja mislite da će drugima zadati muke i podelite ih preko Zooma sa ekipama. Tako će svi moći da vide pitanja. Ako se porodično takmičite, možete prezentaciju i ekran sa računara da podelite na veći ekran pametnog televizora.

5. Zabava sa pečenjem i ukrašavanjem kolačića (odrasli i deca)

Zajedničko pečenje kolačića je tradicija u mnogim domovima. Iako ove godine bake i unuci ne mogu da se okupe na jednom mestu, to ne znači da ova tradicija ne može da se nastavi. Zabava će se održati onlajn, a bake će biti te koje će postaviti izazov mlađim članovima porodice da po njenom receptu spreme omiljene kolače. Gledajući baku kako ona pravi kolače, deca će uz svoje računare raditi to isto, biće zaokupljeni pripremom kolača i provešće kvalitetno vreme sa svojim bakama i dekama. Pustite omiljene praznične pesme u pozadini i uživajte u pravljenju kolača.

SAVET: Ako ovu zabavu pak pravite sa prijateljima, onda se potrudite da im ostavite ispred vrata mali paket sa neophodnim namirnicama, jer nisu baš svi vični pečenju kolača i mogu da zaborave najvažnije sastojke kao što su cimet, morski oraščić ili jestive boje za šaranje po kolačićima.

Nadamo se da ste nakon ovog našeg teksta dobili motivaciju da i sami isplanirate neka onlajn praznična druženja sa porodicom i prijateljima. Ovo svakako mogu biti i odlične ideje za druženje sa rodbinom ili prijateljima koji žive u drugim zemljama i koje ne viđamo tako često. Zapamtite, možda nismo fizički zajedno, ali je važno da pokažemo svima koliko nam je stalo do kvalitetnog vremena koje ćemo provesti zajedno i zato se trudimo, smišljamo igrice i organizujemo druženja kako niko ne bi bio usamljen tokom praznika.

Tokom praznika ćete imati više slobodnog vremena, pa se potrudite da pročitate i ostale tekstove na našem blogu. Ako pravite nešto od dekoracije ili deserata, koje smo vam predstavili u prethodnim tekstovima, obavezno nas tagujte na društvenim mrežama i uživajte u praznicima.