Kako uspešno organizovati dečiji rođendan uz Eurocrem deserte?

Sigurni smo da sva deca obožavaju da proslavljaju rođendan uz što više prijatelja u igri, veselju i uz ukusne sendviče, trospratne torte i grickalice. Mame, razumemo vas, ovo nekada zna da bude previše naporno i sama pomisao na obaveze koje idu uz proslavu rođendana, znaju da zadaju glavobolju. Možda ste srećne što je prošle godine proslava bila održana samo u krugu najbližih (kako se čini i ove godine ćemo morati da povedemo računa i ne okupljamo se u većem broju).

Ipak, u dobra stara vremena (pre korone) uz dobru organizaciju i malo planiranja unapred, sve se moglo stići i što je još važnije – mališani su bili srećni i zadovoljni kada bi rođendan izgledao baš onako kako su oni zamislili. Opet ćemo slaviti zajedno i opet će vam biti potrebne dobre organizacione sposobnosti.

Bilo da je u pitanju proslava prvog ili deset rođendana vaše princeze ili vašeg malo princa, organizovanje proslave iz snova je na listi prioriteta svakog roditelja. Rođendani su danas mnogo drugačiji nego što su ih prethodne generacije proslavljale, u malom krugu prijatelja, u stanu ili kući. Dovoljno je da odete na Facebook ili Instagram i videćete da većina vaših prijateljica i poznanica ulaže mnogo napora da njihovi klinci slave rođendan u kraljevskom zamku na naduvavanje ili da oni i njihovi drugari imaju lice ukrašeno posebnim bojama i nose tematski određene kostime.

I koja je njihova tajna, pitate se? Kako organizuju tako savršene rođendane, a da pritom ne potroše čitavo bogatstvo i tri meseca života? Odgovor je jednostavan – dobra organizacija i planiranje uvek štete vreme, novac, pa i vaše strpljenje.

Hajde da vidimo na šta treba da obratite pažnju kada planirate dečiji rođendan. 

Korak br. 1 – Planirajte budžet i listu obaveza

Kao i kod organizacije bilo kod događaja, prvo moramo da krenemo od sume novca kojom raspolažemo. Svakako ćete potrošiti deo ušteđevine na organizaciju rođenadana, ali neka se to ulaganje u srećne trenutke vaše dece isplati do poslednjeg dinara. Zato, prvo sve stavke stavite na papir i napravite listu. Bilo da planirate proslavu u vašem domu ili u nekom zakupljenom prostoru, važno je da u troškove uračunate hranu, piće, dekoraciju, tortu (ako je ne pravite sami, mada vam mi od srca preporučujemo da pronađete neku u našoj knjizi slatkih kremcepata) i zakup prostora, ako biste radije slavili negde u većem prostoru.

Zatim kada znate šta sve treba nabaviti, napravite ‘to-do’ listu obaveza koja će sadržati tačne datume kada ćete otići da rezervišete prostor, kada ćete naručiti hranu, piće, dekoraciju itd. Ne zaboravite slanje pozivnica kao jednu od važnijih stavki sa liste. Zamolite i druge članove porodice da se uključe u planiranje, jer ćete tako lakše podeliti obaveze.

Korak br. 2 – Lista zvanica

Da li pozivate sve drugare iz vrtića ili škole na rođendan ili se vaše dete bolje oseća u grupi od nekoliko najboljih i najbližih prijatelja? U ovaj deo planiranja svakako morate uključiti i slavljenika, jer će vam on najbolje reći sa kim želi da proslavi svoj rođendan. U skladu sa brojem dece koja dolaze na rođendan, možete planirati i aktivnosti koje će se odvijati na proslavi – od igara, klovna, DJ-a, trenutka kada će se svi fotografisati sa tortom, karaoke zabave i sl.

Živimo u dobu kada se sve pozivnice šalju preko interneta, pa tako i vi možete napraviti online pozivnice (ili pustite slavljenika da se time bavi) uz pomoć jednostavnog sajta Canva. Neka budu što šarenije, što veselije i zabavije, uz mnogo interaktivnih elemenata. Pošaljite ih tri nedelje pre proslave i obevezno vodite računa o tome ko je potvrdio dolazak i napravite evidenciju.

Korak br. 3 – Izaberite temu i dekoraciju

Odabirom teme dodajete još više zabavnih elemenata proslavi i vaš slavljanik ili slavljenica će biti još srećniji što će tog dana svi biti obučeni kao Harry Poter recimo i što će sve oko njih biti ukrašeno tako da podseća na školu za čarobnjake. Naravno i ovde treba zatražiti mišljenje ili ideju od vašeg slavljenika, jer će oni najbolje znati šta je u tom trenutku aktuelno. Mlađi će verovatno voleti Frozen ili nekog drugog junaka iz filmova za decu, dok će tinejdžeri verovatno tražiti TikTok kao temu proslave.

U obzir još dolaze i teme povezane sa određenim praznicima, naravno ako je rođendan tu negde oko Uskrsa, Noći veštica, Božića i slično. Pa tako u proleće birajte proslavu na travi uz potragu za uskršnjim jajima, u jesen neka svi klinci obuku svoj omiljeni strašni kostim, dok u zimu oko Božića, možete izaberiti zimske boje i iskoristiti duh praznika.

Korak br. 4 – Planirajte jelovnik

Šta deca najviše vole? Slatkiše naravno. Neka ovo bude poseban dan kada im je dozvoljeno da pojedu malo više slatkiša i kada će pred njima na stolu stajati sve ono u čemu uživaju. Švedski sto sa slatkišima? Zar to nije san svakog deteta? Naravno da jeste, ali neka se pored kolača, mafina sa Eurocremom, slanih grickalica i sendviča, nađu i zdrave varijante svega ovoga. Isto tako pokažite deci kako da kombinuju slatko i slano, baš kao što smo pokazali u jednom od naših prethodnih tekstova.

Ako pravite proslavu rođendana u vašem domu, onda obavezno uključite celu porodicu u spremanje hrane, jer će tako biti zabavnije i brže ćete sve završiti. Seckanje voća na manje komade, aranžiranje grickalica, spremanje zdravih umaka za voće i povrće, sipanje Eurocrema u posudice – sve ovo može biti zabavno za mlađe ukućane, jer deca obožavaju da se uključe u sve kuhinjske aktivnosti.

Korak br. 5 – Stvorite uspomene za pamćenje

Ako planirate da vaši slavljenici imaju uspomene za mnogo godina, onda obavezno u planiranje uključite fotografisanje i snimanje proslave rođendana. Svi volimo da gledamo slike sa dečijih rođendana, a i posle mnogo godina je lepo baciti pogled na njih i podsetiti se kako su bili mali i beskrajno simpatični.

Ovaj segment planiranja možete uraditi na tri načina: možete angažovati profesionalnog fotografa i snimatelja, koji će napraviti fotografije za pamćenje. Zatim. možete zamoliti prijatelje ili rođake koji imaju profesionalnu opremu da oni dokumentuju najzanimljivije trenutke ili možete kupiti jednokratne aparate sa filmom, koje ćete dati zvanicama da svako od njih iz svoje perspektive zabeleži ono što mu je bilo najvažnije. Ovaj poslednji način je i najkreativniji, ako želite da malo pobegnete od klišea i mobilnih telefona.

Uživajte u svakom trenutku

Iako ćete do rođendana već verovatno biti prilično umorni od planiranja i vođenja računa o svakom detalju, tog dana se prepustite i uz svoje dete uživajte u proslavi i svakom njenom trenutku. Smejte se, radujte se, pevajte i igrajte sa decom; probudite u sebi dete i dajte sve od sebe da svi uživaju u tom danu a posebno vaš mališan.

Ako vam se dopao ovaj tekst, podelite ga sa drugim mama i tatama. Takođe, obevezno pročitajte i ostale tekstove na našem blogu, jer smo sigurni da ćete naći još neku zanimljivu ideju kako da obogatite život svog deteta i vaše porodice.