Najbolji Eurocrem praznični deserti na vašem stolu

Odlučili smo da nastavimo sa prazničnim raspoloženjem i nakon prethodnog teksta, koji vam je doneo nekoliko predloga kako da ukrasite vaš dom, sada vam predlažemo nekoliko prazničnih deserata koji će vas oduševiti, napuniti srca toplinom, a stomake srećom. Čak i oni koji tokom godine strogo vode računa o zdravoj ishrani, pred praznike dozvole sebi da uživaju u najukusnijim prazničnim kolačima i te trenutke smatraju retkim trenucima opuštanja i jako im se raduju. Mi smo poželeli da vas sve obradujemo (bilo da stalno nešto mesite ili to samo radite u praznično vreme) malo drugačijim receptima i ulepšamo vam kraj ove izazovne godine.

Zašto su recepti sa Eurocremom najbolji? Odgovor je jednostavan – zato što sadrže Eurocrem i svi oni koji ga obožavaju, obožavaće i recepte sa ovim glavnim, nezamenjljivim i najukusnijim sastojkom. Ako volite da eksperimentišete u kuhinji, onda je ovo pravi blog post za vas! Od novogodišnje jelkice sa Eurocremom, preko čokoladnog debla sa lešnicima, pa sve do slatkih ražnjića sa Eurocremom i mini palačinkama, koje će deca obožavati.

Pre nego što pređemo na recepte, hajde da se malo bolje upoznamo sa Eurocremom.

Šta je i odakle nam dolazi Eurocrem?

Dvobojni krem od kakaoa, lešnika i mleka nastao po recepturi čuvene italijanske fabrike Gandola, već 50 godina se proizvodi u Gornjem Milanovcu. Ako vas zanima kako je sve počelo, kako je Eurocrem dobio ime, zatim koja je najveća količina krema ikada proizvodena i sve slične pojedinosti možete pročitati u našem vremeplovu.

Može li Eurocrem u kolačima da se peče ili ledi?

Osim što ga možete namazati na parče hleba (što je najklasičniji i najbolji način konzumiranja) ili palačinke, Eurocrem možete stavljati i u različite kolače koji se peku ili stavljaju u frižider da se stegnu na niskoj temperaturi nekoliko sati.

Kada se Eurocrem koristi za kolače koje pečemo, on će imati istu gustinu kao puter recimo i odlično će se povezati sa ostalim sastojcima i daće testu vlažnost, kolač će se podići i biće rastresit, bez bojazni da će Eurocrem učiniti testo slepljenim i teškim.

Kao što je pogodan za pečenje, Eurocrem se takođe odlično snalazi i kada se smrzava. Pre nego što poželite da ga razlijete po nekom kolaču, obavezno ga prvo malo zagrejte u mikrotalasnoj, kako bi bio što mekši i kako bi se lako razmazao. Nakon toga, kada složite sve sastojke, tortu ili kolač možete slobodno staviti na par sati u frižider ili zamrzivač da se stegne.

Tri praznične Eurocrem poslastice za sve uzraste

1. Eurocrem praznična jelkica

Sigurni smo da vam ovo izgleda kao mnogo komplikovana poslastica za pripremu, a u suštini ona to nije. Nema potrebe da bilo šta mesite satima, priprema je jednostavna i brza. Ukratko, Eurocrem se stavlja između dva sloja lisnatog testa i to je uglavnom sve. Kako se postiže oblik? To ćete saznati  u nastavku.

Sastojci: Dva pakovanja smrznutog lisnatog testa; Četiri ili više kašika (zavisi od ukusa) Eurocrema na sobnoj temperaturi; jedno jaje, lagano umućeno i prah šećer za posipanje jelkice.Nekoliko koraka do praznične jelkice: Rernu uključite da se zagreje (200 C), u pleh stavite papir za pečenje, na papir stavite malo brašna, a zatim otvorite pakovanje lisnatog testa i stavite ga na pleh. Oblikujte ga u obliku trougla (odnosno jelkice) i donji deo isecite da izgleda kao široka osnova drveta. Namažite sada testo u tankom sloju Eurocremom i preko stavite drugo pakovanje lisnatog testa, koje ćete takođe oblikovati u trougao. Sklonite višak testa, a onda uzmite nož i lagano zasecite testo sa strane, kako biste napravili grane na jelkici. Zatim krenite da uvrćete testo i grane jelkice od dna drveta na gore. Bilo bi dobro da donje grane okrenete dva puta. Poslednji korak je da od preostalog testa napravite zvezdu, koju ćete zalepiti za vrh jelke. I još nešto, testo premažite jajetom, kako bi dobilo lep sjaj. Stavite jelkicu na pečenje, u već toplu rernu, na 12 – 15 minuta. Ostavite da se ohladi i servirajte na tanjiru. Prethodno pospite testo prah šećerom, po želji. Umesto prah šećera, možete staviti i maline ili išarati jelkicu raznobojnim jestivim bojama, kao i perlicama i mrvicama.

2. Čokoladno drvo sa lešnicima

Ovo je odličan kolač za Božićnu trpezu, koji će ukrasiti vaš sto i oduševiti ukućane izgledom i ukusom. Nije tako teško napraviti ga, kao što izgleda, a i sve eventualne greške možete pokriti bogatim čokoladnim prelivom.

Sastojci: Šest velikih jaja (razdvojeno žumance i belance) ; 150 grama šećera, 50 grama kakao praha; jedna kašika ekstrakta vanile; 175 grama putera; 175 grama šećera u prahu; 150 grama tamne čokolade; 500 grama Eurocrema; 200 grama seckanih lešnika.

Nekoliko koraka do čokoladnog panja: Zagrejte rernu na 180 stepeni, postavite tanak pleh i papir za pečenje na njega. Umutite belanca i polovinu količine šećera u čvrst sneg, u drugoj posudi umutite žumanca, vanilu i ostatak količine šećera, dok ne dobijete čvrstu masu. Kakao prah stavite u ovu mešavinu i promešajte, dok se ne sjedini, zatim dodajte nekoliko manjih kašika smese od belanaca u smesu sa žumancima, kako biste razredili teksturu. Lagano isipajte i ostatak mešavine belanaca, pazeći da ne pokvarite njenu vazdušastu strukturu. Sada ovu smesu isipajte na pleh i poravnajte da bude tanko i pecite 20 minuta. Ne treba da se presuši, jer to može izazvati pucanje. Pre nego što nastavite, ostavite testo da se malo ohladi, a zatim skinite papir za pečenje sa njegove donje strane i ostavite ga da se potpuno ohladi. Dok se testo hladi istopite čokoladu u mikrotalasnoj, pa umutite puter i prah šećer i dodajte ovoj smesi rastopljenu čokoladu, dok ne dobijete čokoladni preliv za kolač. Vreme je da sada prelijemo testo (koje smo prethodno stavili na novi papir za pečenje) čokoladnim prelivom i delom iseckanih lešnika (deo nam treba za dekoraciju). Sada treba urolati testo, tako da na kraju dobije izgled rolata, a sve to uz pomoć papira za pečenje. Zagrejte u toploj vodi lopaticu kojom ćete zagladiti preliv po svim delovima, a onda uzmite nož i iscrtajte linije po rolatu, tako da liče na drvenu površinu. Kolač, na kraju, ukrasite preostalim lešnicima.

3. Slatki ražnjići sa Eurocremom i jagodama

Iako na prvi pogled izgledaju kao nešto što bi se isključivo dopalo klincima, mi smo probali ove slatke ražnjiće i oduševljani smo njima, pa ih ne bismo samo preporučili deci. No, svakako mogu biti odličan dodatak prazničnoj trpezi, za recimo doručak, pošto se jednostavno prave, pa ih možete slobodno prepustiti mlađima da ih oni naprave i serviraju.

Sastojci: 100 grama belog brašna, pola kašike praška za pecivo, četvrtina kašike sode bikarbone, 100 ml mleka, jedno veliko jaje, jedna kašika suncokretovog ulja, 300 gr jagoda i 100 grama Eurocrema.

Nekoliko koraka do slatkih ražnjića: Pre svega napravite palačinke. Da biste uspeli da napravite male, koje će moći da se stave na ražnjić, obavezno izmerite količinu testa koje ćete staviti na tiganj. Postoje i kalupi koji vam mogu pomoći u tome, ali tako će duže trajati proces. Kada završite pravljenje palačinki, ostavite ih da se ohlade, taman dok operete jagode. Zatim, kada su palačinke već dovoljno prohlađene, namažite ih Eurocremom i kreće zanimljivi deo – na ražnjić prvo stavite palačinku, pa jagodu i tako sve do vrha, a završite niz jagodom. Sa ovom količinom namirnica, trebalo bi da dobijete četiri ražnjića.

Nadamo se da su vam se naši predlozi prazničnih deserata dopali i da ćete ih praviti sa svojom porodicom. Ako to budete radili, obavezno nas tagujte na društvenim mrežama, jer nas uvek raduje da vidimo kako izgledaju kada ih vi sami napravite. Do sledeće praznične inspiracije, pročitajte i ostale tekstove na našem blogu, a za još mnogo  recepata sa Eurocremom kupite knjigu slatkih kremcepata