Palačinka: Omiljena poslastica na svim meridijanima

Kod nas palačinkom se smatra jelo od tečnog testa, koje se prži na vrućem tiganju i maže se različitim nadevima i sastojcima. Naravno, svako može izabrati čime će mazati osnovno testo, kao i to da li će palačinke biti slane ili slatke, ali nama se čini da ako ne želite puno da razmišljate o kombinacijama ukusa, već vam je potrebno staro, dobro podsećanje na detinjstvo – onda je Eurocrem najbolji izbor za vas i sa njim nikada nema greške.

Najčešći recept za testo od koga se prave palačinke sadrži sledeće sastojke: jaja, brašno, mleko, mineralnu vodu i malo šećera, ali i soli. To je klasičan recept za najukusnije domaće palačinke, ali ako želite da probate zdraviju verziju, koja se pravi bez brašna, onda su vam za to potrebne dve banane, jedno jaje, 6 kašika ovsenih pahuljica i prstohvat cimeta (po želji). Pržite ih takođe na tiganju, kao i klasične palačinke i preko ih možete namazati Eurocremom ili javorovim sirupom recimo.

Kako ih zovu u različitim delovima sveta? Palačinke, palatschinke, crêpes, pfannkuchen, tiganites – sve su ovo nazivi za okruglo, ravno, pljosnato jelo od testa. Nazivi su različiti, ali jedno je sigurno, svuda u svetu vole palačinke i prosto je nemoguće naći osobu koja ne uživa u ovoj poslastici. U zavisnosti od dela sveta u kome se jedu, palačinke mogu biti popularan izbor za doručak, predjelo, desert ili glavno jelo (što da ne). U zavisnosti od toga, bira se i nadev, pa palačinke mogu biti punjene sirom, mesom, namazane džemom, kremom ili medom.

Hajde prvo da se podsetimo kako se palačinke prave kod nas, a zatim ćemo zaviriti i u druge recepte, kao i to kako ih zovu i od čega prave na drugim meridijanima.

Bakine palačinke

O njima nam se čini da sve znamo i da je to najjednostavniji recept koji zna svaka osoba starija od sedam godina. Nema šanse da ste toliko smotani u kuhinji, pa da ne znate da ih spremite, jer njih spravljaju i eksperti i potpuni početnici u kuhinji. Smotan kao palačinka ne sme i ne treba da bude vaš izgovor za loše kulinarske veštine. Uhvatite dva, tri jajeta, dodajte malo brašna, mleka i vode i zamesite tu čuvenu smesu za palačinke (a ako mislite da niste vični mešanju ove smese, možete kupiti u prodavnici već gotovu smesu) i neka kuhinjska magija počne.

Palačinke su uvek prvi recept koji će isprobati svi mladi kuvari i uprkos jednostavnosti recepta, svako ima svoj tajni sastojak ili način na koji zavija palačinke. Jedni umesto mleka stavljaju mineralnu vodu, drugi dodaju i šećer i so, treći ih isključivo peku na puteru, dok četvrti u testo dodaju ulje, peti čak u smesu dodaju sok od narandže i time daju posebnu aromu palačinkama.

Porodični recept se prenosi sa kolena na koleno i svaka porodica kod nas ima svoj posebni način spravljanja palačinaka. A kako ih pravila vaša baka? Ne znamo da li se sećate, ali naše bake su uvek punile palačinke šećerom ili ih mazale džemom od šipuraka, kajsija, medom ili ih posipala orasima. Tek kasnije (negde pre pedesetak godina) na scenu je stupio Eurocrem i domaći recept za palačinke se menja u potpunosti. Neke nove porodične tradicije ustupaju mesto starima.

Palačinka na putu oko sveta

Hrana za grčke bogove

Naše bake su imale svoje recepte, a da vidimo kako to rade neke druge bake širom sveta. Prema nekim izvorima još su stari Grci pravili palačinke, a njihov je recept bio malo drugačiji u odnosu na ono što nam je danas poznato.

Oni su mešali meko brašno, dodavali tome vodu i lagano mešali i smesi su onda pridodali još i 4, 5 kašičica meda. Zatim se u zagrejani tiganj stavljao susam i pekao nekoliko minuta, pa bi se nakon pečenja sjedinio sa ostatkom smese. Dalje su samo pekli tu smesu i brzo motali i jeli.

Međutim, kako bi ovo bio moderan recept u kome mogu uživati i današnje generacije, a sigurni smo da bi nam se i grčki bogovi rado pridružili, nakon pečenja je potrebno palačinke premazati kremom i posuti lešnicima. Sinergija različitih ukusa, savršeno opisuje kako izgleda uživati u hrani namenjenoj bogovima.

A ako posle toga odlučite da se igrate, potrudite se da pročitate naš prethodni blog, u kome možete naći jednu vrlo popularnu igru za decu poreklom baš iz Grčke.

Slane palačinke iz Rusije

Blinisu palačinke od heljdinog ili pšeničnog brašna, kojima se dodaje maslac, jaja, mleko i kvasac. One mogu biti slatke, ali su mnogo češće slane. Serviraju se sa kiselom pavlakom, kavijarom i dimljenim lososom. Rusi vole ovim palačinkama još da dodaju i različite vrste turšija – od kiselih krastavaca i paprika npr. Zdravlje na usta ulazi i čini nam se da su svi sastojci ovih palačinki, nesporno izvor zdravlja i najfinijeg ukusa.

Fine francuske palačinke

Ono što mi smatramo palačinkama – tanko, pljosnato, okruglo testo, najbliže je francuskim palačinkama, koje se kod njih zovu crêpes i najčešće ih možemo naći savijene u obliku trougla. Pored Francuza, ovakve palačinke takođe prave i Belgijanci, Švajcarci ali i Kanađani. Iako su po obliku dosta slične našim palačinkama, sastojci ipak mogu malo da budu drugačiji, pa tako najpoznatije fracuske palačinke crepes Suzzete, u sebi sadrže sok od narandže, naribanu narandžinu koru i liker od istog voća.

Najpoznatije filmske palačinke iz Amerike

Baš zato što smo ih viđali u filmovima, američke palačinke su postale veoma popularne širom sveta i svakako su neizostavni deo popularne kulture, koja se proširila na ceo svet. Jednu stvar ne smete preskočiti kada odete u Ameriku, a to je odlazak u jedan od njihovih popularnih ‘dajner’ restorana, gde se služe ovakve palačinke. Po izgledu ove palačinke su nešto deblje i manje od ‘naših’, a debljinu i vazdušast izgled duguju prašku za pecivo – koji je glavni sastojak smese za pripremu.

Testo se takođe često obogaćuje i šećerom, cimetom, vanilom ili muskatnim oraščićem, dok se preko testa maže sirup od borovnice, javorov sirup, nadev od jabuka i banana, kao i puter i kikiriki maslac. Tipičan američki doručak ne može da prođe bez američkih palačinki sa javorovim sirupom i puterom, hrskave slaninice i sličnih sastojaka, koji čine jak i kaloričan doručak.

Budi deo sveta

Koliko su palačinke popularne širom sveta, govori podatak da imaju i svoj međunarodni dan koji se obeležava svakog 16. februara. Njihovoj popularnosti širom sveta svakako su doprineli i brojni restorani na čijem se meniju nalaze isključivo različite vrste palačinaka – od slanih do slatkih sa najrazličitijim nadevima. Sledeći put kada budete jeli palačinke (još večeras to možete sebi prisuštiti), osetite povezanost sa ostatkom sveta i uživajte u ovoj poslastici. Prijatno!