Pitam se: Gde se pravi najbolja čokolada na svetu?

Da li poznajete nekog ko ne voli čokoladu? Ni mi! Nekako sa čokoladom ne možete da pogrešite – ona je najbolji poklon u bilo kojoj prilici, bilo da želite nekog da iznenadite, zasladite mu dan, prvi sastanak, pedeseti sastanak, poslovni sastanak… školski dan, sportski dan, sunčan dan ili kišni dan… ali i kada je neko tužan, kada ga nešto boli, kada nekog voli, a taj neko njega ne voli, čokolada je tu da se rešimo te boli. I eto, zbog čokolade čak bacamo i rime, jer čim je zagrizemo preplavi nas sreća i odmah poželimo da pevamo ili plešemo. A da li znate gde, ko i kako pravi najbolju čokoladu na svetu? Mi znamo, a ako nastavite da čitate naš blog, sigurni smo da ćete i vi zapamtiti sve najvažnije detalje.

Hajde da se ipak podsetimo malo i na istoriju čokolade. Ne znamo da li ste ikada razmišljali o tome koliko dugo već znamo za čokoladu? Istraživanja pokazuju da se čokolada, u svom izvornom tečnom obliku, koristila još pre 3500 godina na prostoru Centralne Amerike, gde su nekada živele Maje. Oni su pravili čokoladni napitak mešajući mrvljeno seme kakaoa, vodu i pazite sad – dodavali su i malo ljute papričice, kao poseban sastojak. Ovaj napitak je nazvan ‘hranom bogova’, zato što je uglavnom korišćen u religijskim ritualima. Osim Maja i Asteci su pravili napitke od kakaoa, ali su njegovim zrnima i trgovali, odnosno koristili su ih kao sredstvo plaćanja.

I sada se vi pitate: A kako je čokolada stigla na evropski kontinent? Španac Ernan Kortes, koji je bio osvajač Meksika, primetio je da astečki car često uživa u napitku od kakaoa, pa je odlučio da svom kralju predstavi čokoladu. Tako je čokolada stigla kod Karla V i ova zemlja postaje najveći proizvođač čokolade, kojoj počinju da dodaju šećernu trsku i cimet.

Da premotamo do 1828. i zadržimo se malo u Holandiji, gde je i stvorena prva čokolada u onom obliku u kom je mi znamo, zahvaljujući Konradu Houtenu, koji je patentirao presu za drobljenje kakaoa i tako stvorio prah, koji je ključni sastojak od koga se pravi čokolada. Čuvena mlečna čokolada nastala je 1875. u Švajcarskoj, a mi vas pitamo šta još sadrži ova dva sastojka od kojih se pravi čokolada? Pa, da… Eurocrem, vaš omiljeni dvobojni krem od kakaoa, lešnika i mleka.

Da završimo priču o istorijatu čokolade, stižemo do 21. veka i konstatujemo da su se stvari mnogo promenile, i to na bolje. Sada imamo više od 600 različitih ukusa čokolade, u kojima možemo da uživamo i sa drugima ih delimo.

Poznato je da ljubiteljima čokolade nije ni najmanje teško da odu na drugi kraj grada u potrazi za najlepšom, najboljom i najukusnijom čokoladom. Ako ste i vi ljubitelj čokolade, koji prelazi ne samo pola grada, već i pola kontinenta ili planete zbog ove poslastice, onda smo sigurni da ćete uživati u našem izboru zemalja u kojima se pravi najbolja čokolada. Rešili smo da izdvojimo tri zemlje, koje imaju najukusnije čokolade na svetu.

Put oko sveta u potrazi za najboljom čokoladom

Čokolada je odavno postala nešto više od jednostavne poslastice, pa je tako sada i okosnica nove vrste turizma – čokoladnog turizma, koliko samo božanstveno to zvuči, gde na turama obilazite različite zemlje, fabrike čokolada i upoznajte se sa tehnologijom proizvodnje ove poslastice, ali se takođe i sladite probajući uzorke svih tih fantastičnih čokolada.

Rećićete, pa dobro ali sada baš i ne možemo da putujemo, a ipak bismo da uživamo u čokoladi… Čokoladni turizam ne poznaje granice, pa tako već 24. i 25. oktobra možete uživati u najukusnijim čokoladama sa svih meridijana na beogradskog festivalu čokolade u Dorćol Platzu. Nekad ne morate da odete u drugu zemlju da biste uživali u slatkim destinacijama i neobičnim ukusima čokolade.

Da se vratimo na slatka putovanja. Na mapi ‘čokoladnih destinacija’ prednjači naš kontinent, Pariz, Cirih, Toskana, Brisel, samo su neki od gradova i regija koje su poznate po proizvodnji ove poslastice od kakaoa. Međutim, na čokoladnoj mapi sveta nikako ne treba zaboraviti ni Južnoafričku Republiku, Argentinu ili Meksiko.

Pariz, Francuska

U potrazi za najboljom čokoladom na svetu, moramo krenuti od Francuske. Zašto je Francuska tako važna? Oni imaju vrlo stroga pravila kada je proizvodnja hrane u pitanju, pa su tako doneli i propise koji uređuju proizvodnju čokolade. Ovi propisi zabranjuju upotrebu bilo koje vrste ulja biljnog porekla ili masti životinjskog porekla, već je moguće samo koristiti čist puter od kakaoa. Ovo garantuje visok kvalitet čokolade i jedno od najboljih iskustava uživanja u čokoladi.

U Parizu ima više od 300 prodavnica čokolade, u šta su uključeni šarmantni butici čokolade, renomirani lanci čokolaterija i nagrađivane zanatske prodavnice koje su prepoznate u svetu po svojoj inovativnosti. Posebno treba probati crnu čokoladu, koja je postala popularna poslednjih godina i mnogi proizvođači se takmiče u tome ko će napraviti bolju.

Cirih, Švajcarska

Ako volite mlečne čokolade, nema boljeg mesta za uživanje u njima od Ciriha. U zemlji gde ima više ljubitelja čokolade nego bilo gde na svetu, Cirih je srce čokoladne proizvodnje i najpoznatija fabrika među njima je Lindt. Jedna od glavnih turističkih atrakcija u gradu je upravo fabrika Lindt i Sprungli čokolada, u okviru koje možete obići muzej, naučiti nešto o istoriji fabrike i probati mnogo različitih ukusa čokolada. A ako želite zaista jedinstveno iskustvo, onda se morate prošetati Bahnhofstrasse – najskupljom ulicom u Cirihu, gde ćete pored poznatih butika Chanel i Armani, pronaći i neke od najboljih proizvođača čokolada na svetu.

Južnoafrička Republika

Čokolada iz ove afričke zemlje je slična švajcarskim čokoladama, jer koriste neke od najstarijih i najboljih recepata za pripremanje ove poslastice. Pominjali smo Lindt, poznatu švajcarsku fabriku čokolade – oni takođe imaju svoj zvanični ‘čokoladni studio’ u Johanesburgu i Kejptaunu, dok Nestle i Cadbury takođe imaju svoje fabrike u ovom gradu. Ono što čini južnoafričke čokolade posebnim je nastojanje njihovih zanatlija da sve više pronalaze alternative dodavanju šećera, pa tako proizvode čokolade bez šećera ali i bez laktoza. Takođe, eksperimentisanje sa ukusima i dodavanje neobičnih sastojaka poput đumbira, soli, ruma itd. daje ovim čokoladama poseban i veoma pamtljiv ukus.

Čokoladni turizam u Srbiji? Može!

Ako niste znali da i Beograd ima Muzej čokolade, vreme je da ga posetite i upoznate se sa istorijom pravljenja čokolade na našim prostorima, zatim možete videti i neke od alata koji su se koristili u proizvodnji ručno pravljenje čokolade i na kraju naravno možete u muzejskoj prodavnici da kupite i poslasticu koja će vas podsetiti na ovu nezaboravnu avanturu.

Na kraju samo želimo da vas podsetimo da pročitate i druge tekstove na našem blogu i da se zasladite Eurocremom dok planirate kako ćete provesti ostatak jeseni.