Šta da radiš, gde da ideš i šta da čitaš ove jeseni?

Prvi školski časovi su počeli, sredina septembra se bliži i već se lagano navikavate na svakodnevne obaveze i domaće zadatke. Neki od vas se po prvi put susreću sa školom i sve im je novo i interesantno, neki od vas su dobili nove predmete i muče muku sa periodnim sistemom ili latinskim sentencama. Ove godine se svi susreću sa novim i nepoznatim, od nastavnika, preko roditalja pa sve do profesora i samih učenika. Nekako se ipak čini da je moderna tehnologija na vašoj strani draga deco i da vam čini život lakšim, zar ne?

Koju god odluku da ste doneli uz pomoć starijih ili samostalno, ova godina će vam doneti zanimljiva iskustva i ispunjenje nekih slatkih želja. Ako ste se odlučili za pohađanje nastave iz škole, obavezno se između časova zasladite omiljenim Eurocrem poslasticama i ispunite za trenutak svoje slatke želje, a ako nastavu pohađate iz fotelje onda imate vremena da za doručak pojedete nešto iz našeg prethodnog bloga.

No, kada se časovi završe, a vi uradite domaće zadatake imate taman dovoljno vremena da se zabavite, naučite nešto novo, pročitate knjigu ili odete u bioskop (da, ponovo radi bioskop i svi smo uzbuđeni zbog toga).

Rešili smo da vam damo nekoliko predloga kako možete da uživate u jeseni, naravno vodeći računa o svom i zdravlju vaših drugara. Hajde da vidimo šta smo zanimljivo izdvojili za vas.

1. KURS: Game Maker is a Game Changer

Šta je bolje od igranja igrica? Programiranje i pravljenje igrica. Da li smo vam privukli pažnju? Game Maker program Kidhuba ima nekoliko različitih kurseva, koji se mogu odabrati u skladu sa interesovanjima, a na kojima ćete naučiti kako se kreiraju video igre, koji su to osnovni koraci koje treba proći, kao i kako izgleda rad u kompleksnim programskim jezicima.

Programiranje igara, osim što ima misiju da nauči decu kako taj proces izgleda, oni takođe kroz ovaj proces kreiraju igre koje rešavaju određene ekološke probleme i uopšteno pomažu razvitku zajednice.

Pored programiranja, u okviru svakog kursa, deca uče i o bezbednosti na internetu ali i kako da najbolje iskoriste prednosti interneta i onlajn učenja.

2. IZLOŽBA: Seobe u carstvu životinja

U Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Malom Kalemegdanu, početkom jula otvorena je izložba „Zov divljine – seobe u carstvu životinja“. Imate vremena sve do decembra da se prošetate sa roditeljima ili drugarima po Kalemegdanu i uživate u svemu što vam donosi ova izložba.

Posetioci će biti u prilici da saznaju koliko su važne i kako seobe utiču na životni ciklus raznih vrsta životinja, počevši od ptica koje su najpokretljiviji organizmi na našoj planeti, preko insekata i gmizavaca, pa sve do riba i određenih vrsta kopnenih sisara.

Sigurni smo da ste se zapitali: Gde zimuju naše rode ili zašto su određeni delovi Italije, Francuske i Španije popularni u rano proleće i obojeni u jarko roze? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja, možete pronaći u Prirodnjačkom muzeju, gde vas čeka čak 87 vrsta životinja.

3. BIOSKOP: Mulan na velikom platnu

Premijera novog Diznijevog filma zakazana je za 10. septembar i ona će zvanično označiti početak povratka u bioskope. Željno iščekujemo da gledamo novi film iz ove produkcije u bioskopima, posebno jer je reč o priči epskih razmera i neustrašivoj mladoj ratnici, čija ljubav prema porodici i svojoj zemlji (Kini) je dovodi do neslućenih uspeha.

Uz ovaj film otkrićete bogato kulturno nasleđe Kine i „Baladu o Mulan“, koja je napisana pre nekoliko vekova i koja svojom vanvremenskom univerzalnošću pripoveda o ženskoj snazi i jakom kulturnom identitetu.

Ono što izdvaja Mulan od drugih je njen karakter i njen duh, zbog čega tokom gledanja filma osećamo naboj pozitivne energije i refleketovanje njene neverovatne snage, zbog čega na kraju postaje jedna od najvećih ratnica u Kini.

4. KNJIGA: Misija muzej

Knjiga spisateljice Ivane Nešić otkriva jedan potpuno novi svet, koji možda nije dovoljno poznat tinejdžerima. Muzeji kriju viševekovna blaga, tajne i misteriozne predmete, zbog kojih ćete poželeti da često budete njihov posetilac.

Hajde da vidimo o čemu se radi u ovoj knjizi.

Nakon što se suoči sa užasom srednjeg inteziteta, Anđela koja je planirala da na miru igra igricu, umesto toga na prevaru biva odvučena u muzej.

Međutim, tu se dešava nešto zbog čega će ta poseta biti sve samo ne dosadna. Sigurni smo da će vam se ova knjiga dopasti i da ćete sedeti na ivici kreveta dok čitate svaku njenu stranicu. Zainteresovaće vas poveznost Anđeline igrice i Save Šumanovića, zapitaćete se šta se dešava kada mrtva priroda i nije baš više tako mrtva i ono najvažnije – mogu li tri osnovca i jedna tetka (koja im i nije tetka) pomoći muzeju da izađe iz velike nevolje?

5. MUZIČKA RADIONICA: Čarobna frula

Čini nam se da ovaj naš spisak za zanimljivu jesen ne bi bio potpun bez jednog muzičkog predloga. Zato vam dajemo preporuku za radionice muzičke školice ‘Čarobna frula, gde je u toku septembarski upis dece na nekoliko radionica za različite uzraste.

Radionice se održavaju na čak tri lokacije u Beogradu, a namenjene su deci od jedne pa sve do 14 godina starosti. Posebno su zanimljive muzičke radionice za bebe i decu do 8 godina, koje upoznaju decu sa muzikom i njenim uticajem na odrastanje, unapređenje procesa učenja, razvoj mozga i organizacionih sposobnosti.

Kako u ovoj školi navode, muzička darovitost se otkriva najranije oko treće godine i baš je tada neophodno usmeriti dete u pravom smeru i podržati njegovo interesovanje za muziku. Upravo u tom uzrastu treba najviše podsticati dete i razvijati njegovu znatiželju.

Za nešto starije tu su radionice klavira i flaute za decu od 5 do 10 godina starosti, kao i školica gitare i udaraljki za uzrast od 5 do 14 godina. Za svaki uzrast po neki istrument, koji će pozitivno uticati na rast i razvoj dece.

Slatke pauze čine svaki trenutak lepšim

Dok učite programiranje, čitate o avanturama iz muzeja, svirate klavir ili posećujete izložbu o selidbama životinja, uvek je odličan trenutak da se povežete sa novim drugarima i dogovorite se za buduća druženja. Sigurno ćete na svim tim mestima upoznati neke nove vršnjake koje interesuju iste teme kao i vas.

Slatke pauze između dva časa, tada će postati još slađe jer ćete svoju Eurocrem tablu podeliti sa novim drugarima. Eurocrem može poslužiti i kao odličan izgovor da napravite zajedničko druženje uz palačinke, na kome ćete pokazati drugarima šta ste novo naučili, koji ste film ili seriju pogledali.

Želimo da budemo deo vaših najslađih trenutaka i zato nas obavezno tagujte na zajedničkim fotografijama i pokažite nam kako uživate u Eurocremu sa svojim drugarima.