Pitam se: Kako narodi širom sveta slave dolazak leta?

Kako narodi širom sveta slave dolazak leta

Svi volimo duge letnje dane, ispunjene smehom, bezbrižnošću i suncem. Ono po čemu pamtimo svako leto su neverovatna energija i radost koje nam stižu već sa prvim danom leta. Sa svežim mirisom lipa u vazduhu, toplim sunčevim zracima na našoj koži i bezbrižnim osećajem slobode, prvi dan leta nam nagoveštava mnogo sreće i avantura u narednim mesecima.

Prvi dan leta ili 21. dan u šestom mesecu, poznat i kao letnji solsticij, obeležava se svake godine. Tada je ujedno i najduži dan u godini, ali i najkraća noć na Severnoj hemisferi. Mnogi narodi u Evropi, ali i širom sveta, proslavljaju dolazak leta nizom zanimljivih običaja.

I baš zato što verujemo da treba slaviti leto i sve ono što donosi sa sobom, u ovom blogu će vam Lavica Slavica i Lav Slavko predstaviti kako to rade narodi širom sveta. A na kraju bloga možete pročitati i kako njih dvoje slave prijateljstvo i dolazak leta.

Hajde za početak da odemo do Švedske.

Švedska

Švedska

Mnogi smatraju da nema boljih proslava početka leta od onih koje se održavaju u Švedskoj. Njihovi festivali, koji se održavaju baš u vreme početka leta, izvode na ulice Šveđane svih generacija. Porodice i prijatelji se okupljaju kako bi proslavili dolazak toplijeg vremena i novog godišnjeg doba.

Kako tradicija nalaže jedu se tradicionalna jela poput ukiseljenih haringi i lososa sa krompirom. Žene i devojčice nose cvetne venčiće na glavi, a na pozornici festivala plešu uz tradicionalnu muziku. Postoji i običaj, koji se odnosi na mlade devojke. Naime, one treba da stave nekoliko cvetova ispod jastuka uoči ovog dana, jer će tako sigurno sanjati budućeg muža.

Nordijske zemlje

Nordijske zemlje

Nije fer samo pomenuti Švedsku kada su proslave leta u ovom delu planete u pitanju. Zato smo odlučili da dodamo još i Norvešku, Finsku i Island. Ove tri zemlje imaju vrlo slične tradicije, kada je reč o proslavi početka leta.

Norvežani i Finci žele da iskoriste nekoliko sati dodatnog dnevnog svetla, na prvi dan leta, tako što pale velike logorske vatre. Okupljaju se oko njih i uživaju u zajedničkom druženju sa pogledom na more, jezera ili reke i zalazak sunca.

Ovaj običaj je sličan onom koji praktikuju Švajcarci, tokom proslave dolaska proleća, a o kome smo vam pisali u jednom od prethodnih blogova. Ono što ih povezuje je paljenje vatre, sa željom da oteraju zle duhove i loše vreme i prizovu sezonu lepog vremena.

Na Islandu pak organizuju veliki letnji muzički festival, na kome tri dana slave početak leta. Ne čudi što slave dolazak leta nekoliko dana, s obzirom na to koliko ono tamo traje i koliko je svaki dan lepog vremena pravi spektakl, koji treba iskoristiti i radovati mu se.

Velika Britanija i Irska

Velika Britanija i Irska

Nije ni čudo što se u zemlji velikog Šekspira na poseban način proslavlja dolazak leta. Njegov komad „San letnje noći“ poznat je po tome što je u njemu opisana proslava upravo jednog ovakvog dana. Proslava prve letnje noći u sebi sadrži paganske korene i samim tim, mnogi elementi prvobitnih proslava su utkani u nju.

U davno vreme, još pre Hrista, proslava je bila posvećena vilama i jednorozima, kao i drugim mitskim bićima. Kasnije su neke od ovih tradicija promenjene, no u poslednje vreme se ponovo obraća pažnja na nekadašnje tradicije i slavljenje leta uz šumske vile i patuljke.

Britanci i Irci takođe vole da proslave dolazak leta uz paljenje logorskih vatri. A poseban doživljaj za prvi dan leta je boravak u čuvenom Stounhedžu. Hiljade ljudi svake godine hrli ka ovom drevnom spomeniku, kako bi posmatrali savršenu postavku sunčevih zraka u odnosu na kamene spomenike. Baš na prvi dan leta, oni su poređani na specifičan način, što je poseban doživljaj zbog koga vredi putovati u ovaj deo Evrope.

Velika Britanija i Irska

SAD

Kako je ovo velika država i proslave početka leta se održavaju svuda, ima i različitih običaja koji prate ova slavlja. Ipak, možda i najpoznatija proslava prvog dana leta je ona u Nju Jorku.

Tamo se na Tajms skveru održava celodnevni događaj za ljubitelje joge. Oni ceo taj dan mogu sa svojim prijateljima da vežbaju ovu disciplinu, koja je odlična za zdravo i razgibano telo. Stanovnici Nju Jorka započinju leto u znaku zdravlja i druženja, sa željom da takvi budu i ostali meseci ovog godišnjeg doba.

A kako Lavica Slavica i Lav Slavko proslavljaju početak leta?

Konačno je došao trenutak da vam otkrijemo šta mi spremamo za početak leta. Nas dvoje smo odlučili da proslavimo naše prijateljstvo i prvi dan leta na pikniku, na koji ćemo pozvati sve naše drugare.

Predlažemo vam da i vi odete bar na jedan piknik ovog leta sa vašim prijateljima ili porodicom.

A kako je leto omiljeno vreme za uživanje u sladoledu, znamo savršenu hladnu poslasticu koja će vam ulepšati boravak u prirodi. Da li ste već probali Eurocrem sladoled? Ako niste, evo povoda da odete do prve prodavnice i kupite ovu hladnu poslasticu najfinijeg kremastog ukusa.

Uživajte u letu uz Eurocrem.