10 razloga zašto bi svako dete trebalo da posadi drvo

Osim što se divimo lepoti drveća i raskošnosti njegovog lišća u jesen, da li smo svesni prave uloge drveća na našoj planeti? Sve počinje od malih nogu. Vaspitavanje dece o važnosti uloge koju drveće ima za čitavu planetu odgovornost je roditelja. Da bismo uspešno mališanima preneli ljubav i poštovanje prema majci prirodi potrebno je pre svega i sami da dobro poznajemo zakone po kojima priroda funkcioniše i da ih dosledno poštujemo. U želji da roditeljima i deci na zabavan način približimo funkciju drveća na planeti predstavljamo vam 10 razloga zbog kojih bi svako dete trebalo da posadi drvo.

1. Drveće nam daje kiseonik i prečišćava vazduh

Zahvaljujući drveću udišemo vazduh koji nam omogućava da preživimo.

Biljke procesom fotosinteze koriste ugljen-dioksid koji je jedan od zagađivača vazduha, a zauzvrat proizvode kiseonik koji je potreban za opstanak živog sveta. Čak i sobne biljke proizvode kiseonik, a u svim većim gradovima velike ekološki osvešćene firme postavljaju žive zidove i tako na ograničenom prostoru uspevaju da zasade biljke i drveće koji prečišćavaju vazduh. Objasnite svojim mališanima kako drveće diše kao i druga živa bića i da na taj način održavaju vazduh vlažnim.

2. Drveće je sklonište za životinje

Jedno drvo može biti sklonište za nekoliko vrsta životinja istovremeno. Različiti isekti, gmizavci, ptice, glodari i druge vrste životinjskog carstva žive na drveću. Mravi i termiti, veverice, majmuni… Ptice su životinje koje se gnezde i razmnožavaju na drveću, a neki glodari i insekti u stablima drveća prave sebi dom ili u šupljinama drveta skladište hranu, pa tako pčele nekada mogu napraviti prirodnu košnicu u unutrašnjosti drveta. Povedite dete u park ili šumu i zajedno otkrijte koje to životinje žive na drvetu. Ukoliko imate vremena možete da odete na odmor u planinu i iskusite nezaboravno leto na planini. Sve smo istražili za vas, zato se dobro pripremite pre nego što krenete u planinske avanture.

3. Pojedine vrste nam daju hranu

Neke vrste drveća imaju jestive plodove koje jedu životinje i ljudi. Većina voća raste na drveću, a poznato je koliko se u pomorandžama, jabukama i sočnim breskvama nalazi hranljivih vlakana, vitamina i drugih korisnih sastojaka koji blagotvorno utiču na zdravlje odraslih, a posebno na rast i razvoj kod dece. Orašasti plodovi poput lešnika, oraha i badema takođe rađaju na drveću, a sadrže zasićene masti, omega 3 kiseline koje su važne za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Orašasti plodovi koriste se i u kozmetičkoj industriji, a njihovi sastojci hrane kožu i jačaju kosu i nokte. Naučite decu da su drveće koje daje plodove i jestive biljke osnovni aspekti zdrave hrane i bez njih bi naše zdravlje bilo ozbiljno ugroženo.

5. Široke krošnje drveća nas štite od sunca i rashlađuju

Kako su temperature iz godine u godinu sve više trebali biste da imate na umu da drveće snižava temperaturu u gradovima. Drveće rashlađuje atmosferu tako što neprekidno razmenjuje gasove i vodu što dovodi do efekta hlađenja koji mi osećamo. Parkovi oko blokova zgrada od betona projektuju se između ostalog i da bi štitili naselja od visoke temperature. Takođe hladovina koju prave krošnje smanjuje uticaj štetnih UV zraka na kožu. Lišće sadrži jedinjenja koja apsorbuju štetne zrake.

6. Godišnja doba najbolje vidimo kroz krošnje u parkovima

Drveće je jedan od najboljih pokazatelja godišnjeg doba. Šarenilo i poetičnost boja u jesen, bajkolikost krošnji pod snegom u zimu ili prvi pupoljci u proleće i lišće koje se zeleni od hlorofila u leto, zapravo uopšte nam ne treba naziv za godišnje doba svi znamo o kom periodu godine se radi. Deca obožavaju boje, pa ih u jesen možete voditi u park da zajedno sakupljate lišće najrazličitijih boja.

7. Čuvari energije i vode

U stablima se skladište različiti oblici energije kao i u drugim produktima drveća kao što je voće. Voće nam daje energiju koja funkcioniše u našem telu nakon konzumiranja. Osim toga drveće doprinosi u uštedi energije, jer smanjuje troškove klimatizacije. Drveće štedi vodu, tako što je skladišti u stablu i drugim delovima, jedan deo vode koristi za ishranu dok drugi ostaje neiskorišćen tako da drveće predstavlja rezervoar korisne vode.

8. Drveće zaustavlja eroziju

Koren drveća je ogroman, čuva tlo od erozije tako što se drži za čestice tla. Jačaju strukturu tla sprečavajući da jake kiše spiraju i odnose zemlju. Na mestima gde je tlo sklono osipanju odnosno eroziji važno je saditi šume, mnoga klizišta se javljaju baš na onim mestima gde je drveće posečeno.

9. Produkti drveća mogu biti korisni

Osim plodova, drveće daje i druge korisne produkte koji su u stvari metabolički otpad, pa se tako smola koristi u industriji, dok se recimo javorov sok koristi za spravljanje svima poznatog javorovog sirupa. Osim ovih namena sokovi koje drveće ispušta služe i za ishranu različitih insekata. Drveće se upotrebljava i u građevinskoj industriji  ali i za proizvodnju papira. Odabrane vrste drveća koriste se posebno u ove svrhe uz odgovarajuće dozvole. Ipak važno je voditi brigu o održivom iskorišćavanju šuma, kako ne bi dolazilo do eksploatacije čitavih staništa i ekosistema.

10. Drveće stvara predivno okruženje

Drvoredi, parkovi, šume čine ovaj svet veličanstvenim mestom za život. Odvedite svoje mališane u prirodu, šetnju parkom ili izlet u šumi i sami će uočiti sve lepote koje zelenilo i priroda nude. Za one koji se odluče za izlet u šumi Lavica Slavica je pripremila recepte za najbolje užine.

Uživanje u prirodi zasladite Eurocremom!

Deca slede primer, da biste im usadili poštovanje prema prirodi sami morate pokazati poštovanje. Najbolja stvar koju možete zajedno da učinite jeste da zasadite novo stablo u svom dvorištu ili na mestu gde nedostaje drveća. Ako imate svoje dvorište možete zasaditi stabla jabuke, kruške, lešnika ili nekog drugog voća, pa će vaša deca još više uživati kada drvo dovoljno poraste i počne da rađa, a oni uberu plodove sa drveta koje su sami posadili i o kom su se brinuli. Tako od ekološke svesnosti i malih koraka možemo poboljšati život na Zemlji i uz to stvoriti divne uspomene.

Uživanje u prirodi zasladite Eurocremom, koji će vam dati pozitivnu energiju dok budete sadili nova stabla. Ukus Eurocrema neka vas podseća na avanture i dobra dela koja činimo zajedno!