Lavica Slavica vam otkriva kako da provedete nezaboravno leto na planini

Nezaboravno leto na planini zvuči kao zanimljiv predah od gradske vreve, ali ne izgleda baš kao da može nadmašiti opuštanje na moru. Ponekad je zanimljivo izaći iz zone komfora, isprobati nove stvari i na osnovu iskustva steći sliku o letovanju na planini.

U Srbiji imamo planine izuzetne lepote od severa do krajnjeg juga. Svaka nam pruža različite sadržaje kako bi smo vreme koje provedeno na odmoru iskoristili što kvalitetnije. Fruška Gora, Tara i Kopaonik su i nacionalni parkovi što znači da su to područja od izuzetnog prirodnog i kulturno-istorijskog značaja za našu zemlju, osim njih tu su i Zlatibor, Zlatar, Divčibare i Stara planina.

Čime nas sve planine mogu oduševiti i koje sve avanture skrivaju pokušaćemo da saznamo uz pomoć Lavice Slavice koja nam otkriva kako da provedemo nezaboravno leto na planini.

1. Naše planine stvorene za ljubitelje aktivnog odmora

Ukoliko ste ljubitelj aktivnog odmora planina je pravi izbor za vas.

Nisu samo prirodne lepote ono što Kopaonik kao nacionalni park nudi, spisak aktivnosti koje možete da radite je dug i sve što vam je potrebno jeste malo avanturističkog duha da biste u njima uživali.

Pešačenje planinskim stazama, panoramsko razgledanje žičarom, planiniski biciklizam, paraglajding i alpinizam, dok u okolini možete isprobati i rafting rekom Ibar.

Divčibare sadrže veliki broj aktivnosti kao što su zip line, biciklizam, streličarstvo, vožnja žičarom i Avantura park koji pored zip vožnji u ponudi ima i aktivnosti na visećim mostovima i prevazilaženje raznih prepreka.

Ni Zlatibor ne zaostaje sa svojom ponudom tu su:

  • jahanje,
  • paraglajding,
  • vožnja kvadovima,
  • karting,
  • paintball,
  • zip line,
  • orjentiring i
  • ribolov.

Sa lokalnim stanovništvom uvek možete organizovati i odlazak u šumu, potragu za jestivim pečurkama, branje lekovitog bilja ili pitati da vam pokažu neke stare zanate karakteristične za to područje.

Za one koji odmor nikako ne mogu da zamisle bez kupanja – uvek možete otići na bazen, u spa centar ili proveriti da li u okolini ima prirodno kupalište. Ako se odlučite za Taru u blizini se nalazi jezero Zaovine koje je idealno za kupanje, a priroda je neverovatna.

2. Priroda koja okrepljuje

Životom u gradovima izgubili smo kontakt s netaknutom prirodom, zato odmor na planini shvatite kao priliku da se ponovo povežete sa njom i da napunite baterije uživajući u svežem vazduhu i prijatnoj klimi.

Na Kopaoniku ima najviše sunčanih dana u godini i zato se naziva Sunčana planina. Krema za sunčanje je obavezna, jer iako je temperatura takva da ne osećate vrućinu sunčevi zraci i dalje mogu da izazovu opekotine na koži, naročito tokom dugih šetnji ili bavljenja sportovima na otvorenom. Ne propustite da napravite izlet, posetite Semeteško jezero, Vodopad Jelovarnik i Dolinu jorgovana koja se nalazi u dolini reke Ibar, a za koju je vezana legenda o velikoj ljubavi srpskog kralja Uroša I Nemanjića koji je u čast svoje žene Jelene Anžujske dao da se posade hiljade stabala jorgovana duž puta kroz dolinu.

Zaštitni znak Tare su vidikovci, četinarske šume, Pančićeva omorika i još oko 20 endemskih vrsta, duboke i divlje klisure i kanjoni reka Drine, Rače, Brusnice i Dervente.

Najlepši biseri Stare planine su vodopadi i slapovi, jedan od najlepših zove se Tupavica koji je zimi potpuno zaleđen. Savinjsko grlo vodopad koji ostavlja bez daha pogodan je i kao lokacija za izlete, jer je fino uređen i opremljen klupama. Ostali vodopadi koje možete posetiti su: Skok, Vodotok, Dvojni vodopad i Ivkov vir čija je voda ledena čak i leti.

3. Nezaboravne avanture za najmlađe

Odmor na planini pogodan je i za porodice sa decom. Većina planinskih centara organizuje aktivnosti za najmlađe. Na Zlatiboru možete ih voditi na jahanje, jer druženje sa konjima uvek je zabavno najmlađima, pored toga tu je Dino park za sve zaljubljenike u dinosauruse, poligon za rolere i trotinete, baby zoo-vrt i dečji zip-line.

Divčibare su raj za porodice s decom, teren koji je lak za pešačenje, mogućnost istraživanja biljnog i životinjskog sveta, pored toga dečji kamp koji sardži akva park, avantura park, bazen, zorbing lopte, golf, osim toga nudi i aktivnosti kao što su  mačevanje, streljaštvo, borilačke veštine, muzičke radionice, jahanje, kampovanje i još mnogo toga. Ukoliko još uvek niste sigurni kako da isplanirate letnji raspust pisali smo ranije kako da vaši mališani provedu leto iz snova i dožive najbolje avanture.

4. Posetite lokalne proizvođače i ugostitelje

Svaki kraj ima i svoju tradicionalnu kuhinju, zato isprobajte lokalne specijalitete. Nije mali broj onih koji se vraćaju u pojedina mesta samo zato što su probali neka od najukusnijih jela u prijatnom ambijentu dok su obasipani lubaznošću gostoprimljivih domaćina.

Na Tari probajte kačamak, razlijevušu ili vruću pogaču. U Zlatiborskom kraju se odavno zna šta su najveći specijaliteti: sir, kajmak, pršut, komplet lepinja i ljubiška pastrmka na žaru. Stara planina ima belmuž, pitu sa zeljem i ceđeno kiselo mleko. Za sve gurmane Kopaonik nudi rebarca na kajmaku, šerdeni i domaće voće.

Na svakoj od ovih planina možete kupiti prirodni med, kajmak, divlje voće poput borovnica i kupina, domaće rakije, na lokalnim tezgama potražite i neobičan suvenir iz domaće radinosti koji će ostati draga uspomena sa odmora.

Spremni za planinu – prava avantura je uz Eurocrem!

U planinsku avanturu kreni i ne zaboravi na Eurocrem, jer on daje snagu za najneverovatnije pustolovine. Sezona izleta je odavno počela zato spremi sve što ti treba za piknik u šumi uz Lavicu Slavicu i uživaj u nezaboravnim trenucima ovog leta.

I još nešto, ne zaboravite gde god odete da za sobom pokupite i otpatke, kako bi priroda ostala nedirnuta i za one koji dolaze posle vas. A dok putujete ka nekoj od planinskih destinacija u našoj zemlji, obavezno sa mališanima podelite naš tekst o 7 praktičnih eko saveta, iz kojih mogu da nauče kako da se što bolje brinu o prirodi.