
Lavica Slavica se budi jutro pre svog rođendana i zamišlja savršenu tortu. Ne bilo kakvu – već onu zbog koje svi na žurki kažu: „Vau! Kako si je pravila? Gde si našla recept?“ A ona samo zagonetno klima glavom, dok u sebi misli: „Čekaće vas na blogu.“ Jer, kad si maskota sa stilom, ne otkrivaš sve tajne odmah!
Dok razmišlja kako da torta izgleda, Slavica mašta – malo o pistaćima iz toplih krajeva, malo o zlatnim ukrasima, i malo o Dubai fontanama koje plešu u ritmu čokolade. Jer, iako voli klince, Eurocrem i društvo, Slavica je i dama od ukusa. Zna ona da spoj luksuza i detinjstva u jednoj torti mora da bude nešto posebno.
I baš zato, Slavica se obraća onome ko sve zna – ChatGPT-u. „Ajde, pametni moji, smislite mi tortu zbog koje će svi pričati o mojoj žurki!“ – i tako nastaje prava rođendanska fantazija. Recept za ovu mmmmmm… tortu donosi vam lično Lavica Slavica – u nastavku bloga!

Recept za Arabesque Eurocrem tortu – Slavičina rođendanska tajna
Lavica Slavica ne bi bila prava slavljenica da nema tortu koja ostavlja bez reči. Zato vam danas otkriva kako da napravite Arabesque Eurocrem tortu – spoj kremastog zadovoljstva, pistaća i malo glamura. U njoj se krije ljubav prema detinjstvu, ali i mrvica luksuza, baš kako Slavica voli. Spremni za magiju?
Sastojci (za 8–10 osoba):
Za dve kore:
- 5 belanaca
- 120 g šećera
- 150 g mlevenih pistaća
- 1 kašika brašna
- Prstohvat soli
Eurocrem mus:
- 200 g Eurocrema
- 200 ml slatke pavlake
- 1 kašičica želatina (opciono, za čvršću strukturu)
Pistaći ganache:
- 150 g bele čokolade
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 3 kašike paste od pistaća (ili blendovani pistaći sa kašikom meda)
- Prstohvat kardamoma (opciono)
Dekoracija:
- Preliv od Eurocrema
- Grubo seckani pistaći
- Sušene ružine latice
- Zlatni listići (ako želite da torta blista kao prava rođendanska zvezda!)
Priprema
Kore:
Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer dok ne dobijete sjajnu masu. Umešajte mlevene pistaće i brašno. Podelite smesu na dva dela i pecite dve kore (prečnik 20 cm) na 170°C, 15–20 minuta. Ohladite.
Eurocrem mus:
Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag. Pažljivo umešajte Eurocrem. Ako želite da mus bude stabilniji, dodajte prethodno otopljen želatin.
Pistaći ganache:
Zagrejte pavlaku do ključanja i prelijte je preko bele čokolade. Sačekajte minut-dva, pa promešajte dok ne postane glatko. Umešajte pastu od pistaća i prstohvat kardamoma. Ostavite da se ohladi do sobne temperature.
Slaganje torte:
- Kora
- Eurocrem mus
- Kora
- Pistaći ganache
- Dekoracija po želji
Ohladite tortu najmanje 4 sata u frižideru, a najbolje preko noći. Kad je izvadite, ukrasite je Eurocrem prelivom, pistaćima i ružinim laticama. Ako slavite u stilu Lavice Slavice – obavezni su i zlatni detalji!

Kako je Slavica ukrasila tortu da svi kažu „Vau!“
Pravoslavni i katolici slave Uskrs sa istim uzbuđenjem, radošću i verom, ali uz poneke razlike u Lavica Slavica zna da je ukus najvažniji, ali zna i jednu malu tajnu: kad torta izgleda lepo – svi je više vole. Zato je ukrašavanje posebna faza – prilika da se zabavite, pustite mašti na volju i napravite tortu koja će izazvati oduševljenje čim se pojavi na stolu.
Slavica je tortu premazala tankim slojem pistaći ganache-a, pa je na vrh dodala spiralne šare od Eurocrema – uz malu pomoć čačkalice i puno ljubavi. Po ivicama je posula grubo seckane pistaće, a na vrh stavila nekoliko latica sušene ruže. I naravno – zlatni listići! Jer, kako kaže Slavica: „Ako već slavimo, neka bude sa stilom!“
Ako pravite tortu s decom, uključite ih u ukrašavanje: neka crtaju šare od Eurocrema, prave šablone od papira ili jednostavno uživaju dok posipaju pistaće. A ako ste mama koja voli estetiku – tortu možete servirati na zlatnoj tacni, uz svećice i balone u zeleno-zlatnoj paleti. Slavica garantuje: fotkaće je svi pre nego što je presečete!

Slavičina poruka za sve male i velike slavljenike
Rođendani su mnogo više od svećica i balona – to je dan kada se slavi radost, prijateljstvo i svi oni slatki trenuci koje pamtimo. Na našem blogu smo već pričali koliko su važni i kako ih pretvoriti u čaroliju za pamćenje (setite se onog teksta o organizaciji dečijeg rođendana uz Eurocrem – Slavica ga i dalje rado deli sa prijateljicama!).
Danas vam Lavica Slavica donosi još jednu poruku, pravo iz srca (i iz rerne): „Torta ne mora biti savršena kao iz izloga – dovoljno je da je pravite sa osmehom i da je delite sa onima koje volite. A ako u njoj ima Eurocrema, znajte da će osmeh biti još veći!“
Zato, slavite kako znate i umete – sa šarenim tanjirima, muzikom u pozadini, i tortom koja miriše na maštanje. A kad neko pita za recept, samo recite: „Pitala sam Slavicu. Ona zna najbolje.“ 🦁💛