Lavica Slavica ti otkriva 7 praktičnih EKO saveta

U vrtiću i školi svakodnevno učimo o prirodi oko nas i koliko je važno da brinemo i čuvamo našu planetu, vazduh, vodu, zemlju i sva živa bića na njoj. Otpad i zagađenje mogu štetiti prirodi, biljkama i životinjama, kao i samim ljudima, pa ako čuvamo svoju sredinu, čuvamo sebe i jedni druge.

Održavanje prirodne sredine čistom i zdravom je odgovornost svih ljudi. U ovom planetarno važnom zadatku, deca imaju značajnu misiju i mogu mnogo da pomognu. Kao pravi mali ekolozi, deca mogu imati pozitivan uticaj na odrasle, naučiti ih i pokazati im kako i šta da rade da očuvaju zdravu životnu sredinu.

Reciklaža

Deca mogu mnogo da pomognu ako se uključe u proces reciklaže. Razgovarajte sa odraslima i naučite ih zašto i kako smeće, papir, plastika, flaše i konzerve, treba razvrstati i odložiti u kante za reciklažu.

Sa drugarima iz zgrade napravite eko-sekciju u okviru kućnog saveta i organizujte ekološke projekte i akcije. Na velikom hamer-papiru nacrtajte uputstvo za sortiranje i odlaganje otpada i okačite ga u ulazu zgrade.

Jednom nedeljno, možete pomoći starijim komšijama da recikliraju. Prelepite, oslikajte i ukrasite velike kartonske kutije u koje će komšije moći da odlažu ambalažu.

Veliko spremanje dvorišta

Vaše dvorište ispred zgrade je vaše carstvo. Zato okupite drugare iz kraja i organizujte čišćenje dvorišta. Animirajte i motivišite drugare igrom „Potraga za gusarskim blagom“. Blago može biti bilo šta što može da se ponovo upotrebi ili pretvori u umetničko delo – plastični čep, staklena teglica, kesten, šišarka ili slično. Da potraga bude uzbudljivija, neko od starijih može ispod lišća da sakrije „zlatnike“ od slatkiša – za ovo su savršeni zlatni Choco-biscuiti, najslađi svetlucavi plen malih tragača i avanturista. Navucite rukavice i čizme, vežite maramu oko glave kao pravi „Pirati sa Kariba“, umesto mača uzmite štap u ruke i potraga može da počne!

Cegerom u borbu protiv kesa

Dizajniranje eko-cegera je lep i zabavan način da podstaknete odrasle da brinu o životnoj sredini. Uzmite platnene torbe od ekoloških materijala poput pamuka i direktno na površini slikajte, crtajte ili pravite kolaže – originalna umetnička dela sa ekološkim motivima ili porukama. Ove torbe za višekratnu upotrebu poklonite svojim roditeljima, bakama i dekama i podstičite ih da ih koriste za nabavku namirnica umesto plastičnih kesa koje zagađuju prirodu. Takva slatka torba, oslikana dečjim ručicama i poklonjena od srca, biće im najdraži poklon i omiljeni rekvizit koji će sa ponosom nositi u prodavnicu i na pijacu!

Naša bašta

Zgrabite svoje lopatice, grabuljice i kofice i uz igru i zabavu sa drugarima napravite svoju baštu iz mašte. U čašu od jogurta stavite malo zemlje, u zemlju utisnite semenku, sipajte malo vode i stavite na sunčano mesto! Kada biljčica nikne u toj posudici može se presaditi u vrt.

Napravite ekološki vrt, pa zasadite povrće koje ćete organski uzgajati, bez veštačkih đubriva i štetnih pesticida, već u zemlju možete staviti ljusku od jajeta, koru od jabuke ili banane. Ukrasite baštu i raznobojnim i mirisnim cvećem, koje ćete sami uzgajati. Pomozite planeti da diše pa posadite bar jedno drvo.

Od starog novo

Zabavite se uz kreativno recikliranje – prepustite se mašti pa od materijala koji bi završili u smeću napravite svoje umetničko-zanatske kreacije. Uz malo boje, od plastičnih flaša možete napraviti čunjeve za kuglanje ili šarene saksije za cveće, dok njihove raznobojne čepove možete složiti poput lego-kockca u nove oblike.

Papiri u boji, časopisi sa slikama i svetlucave ambalaže su idealni za izradu kolaža, čestitki i božićnih ukrasa. Od materijala iz prirode kao što su kestenje, orasi ili šišarke, uz pomoć čačkalica i šibica (kojima se ukloni crveni vrh) možete napraviti maštovite figure životinja, poput konja, žirafe, sove ili pasa. U vašoj kreativnost i maštu samo je nebo granica!

Kućica za ptice

Treba da brinemo o svim živim bićima sa kojima delimo ovaj svet. I deca dele svoj prostor za igru sa drugim vrstama: kucama, macama, pticama, insektima, leptirima. Svojim malim drugarima, možete pomoći kako bi opstali u uslovima moderne civilizacije, tako što će im pružiti sklonište.

Pravljenje kućice za ptice može biti zabava za celu porodicu. Za izradu koristite materijale za reciklažu i transformišite ih u fantastičnu kućicu za vaše male prijatelje. Šta ćete koristiti za „gradnju“ zavisi jedino od vaše mašte – to može biti plastični galon od mineralne vode, velika limenka za kafu, PVC posuda ili veći terapak od soka, a uz „fasadu“ od zalepljenih grančica ličiće na pravu kolibu.

Mali eko-detektivi

Upustite se u detektivsku avanturu otkrivanja „sumnjivih“ mesta u domaćinstvu koja su prekomerni potrošači energije ili zagađivači okoline. Kao i svaki pravi detektiv, krenite u „zelenu patrolu“ i obeležite sva „kritična“ mesta stikerima jarkih boja sa podsetnicima o štednji energije ili vode. Tako u kupatilu iznad lavaboa možete napisati „Zatvori slavinu dok pereš zube!“

Nekada su naše bake vezle ručne radove koje su kačile iznad šporeta sa porukom „Kuvarice manje zbori, da ti ručak ne zagori!“ Tako i vi možete podsetnike napisati u vidu duhovitih rima, poznatih stihova, zagonetki ili rebusa. Pa tako uz lampu možete napisati stih „Ugasi me, zar ne vidiš da gorim?“, uz veš-mašinu „Kako bubanj kaže –napuni pa peri!“, a uz zavesu zagonetku „U kuću uđe, a vrata i prozor ne otvori. – Sunce!“, kako bi se razmaknula, a prostor grejao Sunčevim zracima.

Uživanje u prirodi uz Eurocrem

Ne zaboravite da uživate – organizujte jedan sastanak vaše eko-sekcije kućnog saveta posvećen opuštanju i druženju. Posle svih ovih ekoloških aktivnosti, druženje je još lepše i veselije, u čistom dvorištu, uz miris cveća iz bašte i razdragani cvrkut ptičica, a vredni ekolozi zaslužuju da se počaste i zaslade svojim omiljenim Eurocrem poslasticama ili palačinkama.