Moj italijanski doručak – najslađi početak kišnog dana

Ne znamo za vas ali mi baš volimo jesen i sve što nam ona donosi. Svi ti prelepi topli dani, kada nam se čini da sunce neće grejati još dugo i da možemo samo još danas da se šetamo i uživamo u toplom vremenu. A onda se desi da je opet toplo još nekoliko dana, pa koristimo svaki trenutak da budemo u prirodi. Ali, ipak posle nekoliko dana se desi jedan tmuran i kišan dan. Šta onda da radimo? Mi smo izmislili genijalno rešenje, koje će vam ulepšati svaki dan bez obzira na vremenske prilike.

Malo sunca, malo oblaka, i tako u krug, no jesen je ipak magična sa svim svojim divnim bojama. Nama se ipak čini da su samo dve boje dovoljne kako bi vaše jutro bilo puno energije, sreće i osmeha. Znate o čemu pričamo? Crna i bela su večna inspiracija i najbolji sastojak svakog doručka. Vaš omiljeni krem čini jutra još boljim, a onda kada izađete napolje i ugledate sve prelepe boje jeseni, još više uživate jer ste jutro započeli na pravi način.

Sigurni smo da se slažete sa nama i da ste i vi ljubitelji malih jutarnjih rituala, koji naš dan čine lepšim i daju nam dovoljno energije, mira i staloženosti da se suočimo sa svim izazovima tokom dana. Znate ko još obožava svoje male jutarnje rituale i od njih nikako ne odustaje? Italijani. A znate li odakle potiče vaš omiljeni Eurocrem? Upravo iz Italije i zato smo rešili da zavirimo u jedno tipično italijansko jutro i saznamo šta oni vole da doručkuju.

Ako nastavite čitanje ovog teksta, saznaćete kako trikolori vole da započnu svoj dan, zašto je njihov doručak skoro uvek sladak i koji je to omiljeni sastojak bez koga ne mogu svakog jutra.

Colazione (kolacione) – slatki doručak za uspešan dan

Italijanski doručak se mnogo razlikuje u odnosu na ono što smo mi navikli da jedemo svakog jutra. Jaja, slanina, kajmak i sir – samo su neki od tipičnih namirnica koje jedemo u Srbiji za doručak. Ako je sladak doručak u pitanju, zna se – mi biramo palačinke i Eurocrem, ili ako vam je to baš mnogo (nećemo vas osuđivati, možda samo vodite računa o lepom izgledu) onda biramo banana-Eurocrem smuti, o kome smo pisali u jednom od naših prethodnih tektova.

Kada su Italijani u pitanju, ne jedu ni oni isključivo samo sladak doručak ujutru, ali je broj onih koji biraju mortadelu i neku vrstu sira mnogo manji u odnosu na one koji će pojesti nešto slatko. A šta oni slatko biraju?

Doručak kod kuće

Iako kada odete u Italiju, uvek možete sresti mnogo ljudi kako uživa u svom doručku u kafićima (o toj vrsti doručka ćemo posle) tipičan Italijan će ipak spremiti nešto kod kuće i posle toga će otići na posao, fakultet ili će odvesti decu u školu. Za Italijane je doručak jako važan obrok i uvek kada je moguće, oni okupe porodicu oko stola (u tome se može reći da imamo sličnosti sa njima). Naravno, brzina života utiče na tradicionalne jutarnje rituale i možda neće baš svakog jutra uspeti da okupe porodicu na doručku, ali uvek kada je to moguće dan će započeti razgovorom uz kafu.

Kod kuće, Italijani obično kafu kuvaju u tzv. Moka potu, što je italijanska verzija naše džezve i neophodan je za spremanje najukusnije italijanske kafe. Ovaj posebni kuhinjski pribor za pripremu kafe možete pronaći i kod nas.Nakon kafe, na red konačno dolazi hrana i još jedna razlika u odnosu na tipičan srpski doručak. Dok je kod nas doručak obavezno obilan, Italijani ne vole mnogo da se preopterete i biraju mleko i različite vrste kolačića – biscotti (ova tradicija potiče sa kraja ’70 i početka ’80 godina prošlog veka, kada je poznati proizvođač biskvita Mulino Bianco, proizveo Frollini – omiljene kolačiće koji se odlično slažu sa kafom), zatim takođe vole da pojedu ceralije i na kraju omiljeni slatki izbor – hleb sa namazom od kakaoa. Ovo poslednje nam se najviše sviđa, jer neodoljivo podseća na naš omiljeni doručak.

Italijanski doručak u kafeu

Ako imaju dovoljno vremena za odlazak u kafe pre posla, Italijani će to obavezno uraditi. Tamo ih čeka cappuccino, koji se isključivo naručuje i konzumira uz doručak (dakle nikako posle 11) ili espresso (koga možete piti celog dana), a pored kafe Italijani biraju i različite vrste slatkih peciva.

Ništa ne opisuje italijanski doručak u kafeima bolje od peciva Cornetto ili brioche, kojisuodličan  izbor za lagan doručak, a predstavljaju italijansku verziju kroasana odnosno slatkog peciva punjenog različitim vrstama tečnog krema (od vanile pa sve do kakaoa).  Vazdušasto mekano testo, punjeno najfinijim kremom, topi se u ustima i odlično ide uz sve vrste kafa obogaćenih mlekom.

Još jedna dilema o kojoj Italijani razmišljaju svakog jutra, kada doručkuju u omiljenom lokalnom kafeu, je da li sedeti ili stajati dok doručkujete. Ovde do izražaja dolazi njihova brzina i običaj da doručkuju ‘s nogu’ pa nije čudno videti pun šank u jutarnjim časovima. Takođe, većina kafea ima različite cene kafe u slučaju da se ispija za šankom ili za stolom, što je verovatno i jedan od razloga što se mnogi odlučuju za ‘doručak na brzinu’.

Najbolji italijanski doručak – 3 regije, 3 poslastice

Maritozzi – Rim:

Ovaj slatkiš potiče još iz vremena starog Rima, a pravi se tako što se pogačice preseku na pola i pune umućenim šlagom. Rimljani često biraju ovu poslasticu za doručak, naravno uz kafu i moguće ga je naći na svakom koraku. U testo se često ubacuju različiti sastojci, zavisi od recepta, pa tako se može osetiti ukus suvog grožđa, kandirane narandže ili kore limuna.

Brioche con gelato – Sicilija:

Brioš sa sladoledom, da dobro ste razumeli. Ne treba mnogo objašnjenja za ovu poslasticu, sem da zvuči kao savršen doručak, jer spaja mekano testo sa puterom i poveću količinu sladoleda. Preko se može posoliti prah šećerom ili sa malo krema, zašto da ne?

Torta Barozzi – Vinjola:

Torta za doručak? Mi se slažemo. Ovu poslasticu možete kombinovati takođe sa sladoledom, obično je u pitanju vanila ili sa kafom, koja je uvek dobar dodatak. Ova torta ima bogat ukus badema i kakaoa, a osmislio je početkom prošlog veka Eugenio Golini iz čuvene pekare u ovom gradiću u provinciji Modena.

Nadamo se da ste uživali u našem malom putovanju po Italiji i da su vam se dopala tipična italijanska peciva i ostale poslastice koje oni jedu za doručak. Ako mislite da bi se ovaj tekst mogao dopasti i vašim prijateljima, podelite ga, a pozivamo vas i da pročitate ostale tekstove na našem blogu.