Naučni eksperimenti za decu u kuhinji

Naučni eksperimenti za decu su sjajan način da im kroz igru i zabavu približite nauku. Deca vole da isprobavaju nove i zanimljive igre, a naročito ako im izgledaju kao čarolija. Biće oduševljena da se nađu u ulozi naučnika. Zabavni eksperimenti bude dečiju radoznalost i ubrzavaju njihov proces učenja kroz igru, tako da stiču saznanja koje će pamtiti celog života. Isprobajte sa decom ove jednostavne pokuse za koje sav materijal već imate u svojoj kuhinji!

Plutajuća pomorandža

Ovaj eksperiment treba da nauči vaše dete o tome kako i zašto tela plutaju na površini vode i ilustruje razliku između stvari koje plutaju i stvari koje tonu.

Kako se izvodi?

  1. Uzmite čašu dovoljne širine da u nju može da stane pomorandža i napunite 3/4 vodom.
  2. Stavite unutra pomorandžu sa korom – ona će plutati na površini.
  3. Ogulite pomorandžu, stavite je unutra i gledajte kako tone na dno čaše.

Objasnite detetu da pomorandža sa korom pluta na površini vode zato što su mehurići vazduha unutar nje, ispod kore koja ih drži unutra kao balon. Kada ogulite pomorandžu, nema ničega što bi držalo mehuriće vazduha, pa ona tada tone na dno čaše.

Džinovski baloni od sapunice

Nema deteta koga ne očaravaju mehurići od sapunice, dok lete ispred dečjeg nosića prelivajući se u prekrasnim bojama. Uživanje je još veće kada ih dete samo pravi duvajući u specijalni okvir, tada igra prerasta u izazov kako naduvati najveći balon! Zato vam predlažemo da naučite dete kako da pravi ogromne balone od specijalne sapunice – time će i dečija radost garantovano biti ogromna!

Sastojci: 3 čaše vode, četvrtina šolje deterdženta za pranje sudova, četvrtina šolje kukuruznog brašna, pola kašike praška za pecivo i pola kašike glicerina.

Najpre u činiji napravite smesu, tako što ćete u vodi razmutiti brašno, a onda dodati deterdžent, prašak za pecivo i glicerin, a zatim je ostavite da odstoji najmanje sat vremena.

Dok čekate, napravite „instrument“ za pravljenje balona od plastične boce od pola litre – u ovom delu eksperimenta na scenu stupaju roditelji, koji treba dno boce da iseku nožem tako da se dobije veliki otvor.

Dete treba da taj otvor umoči u pripremljenu sapunicu, a zatim da duva sa druge strane u grlić boce, kao da svira trubu, a iz nje će umesto muzike izlaziti čudesni džinovski baloni od sapunice!

Gumene pileće kosti

Sigurno ste čuli kada se za nekog akrobatu kaže da je čovek od gume – to je zato što je savitljiv kao da su ima gumene kosti. A da li je to stvarno moguće? I šta je to što naše kosti čini čvrstim i izdržljivim?

Za ovaj eksperiment pripremite teglu, sirće i pileće kosti. Pre početka, dajte detetu kost u ruke da pokuša da je savije i tako dobije osećaj koliko je čvrsta. U teglu stavite pileće kosti i nalijte sirćetom tako da potpuno prekriva kosti, zatvorite poklopac i ostavite je da stoji tri dana. Glavni sastojak koji kosti čini čvrstim je kalcijum. Međutim, u sirćetnoj kiselini kalcijum se rastvara, a kosti gube tvrdoću.

Tri dana kasnije, kada izvadite kosti one će biti meke, kao da su gumene i lako će se savijati. Ovaj eksperiment ilustruje šta se dešava sa kostima ako se kalcijum u njima troši brže nego što se unosi. Na taj način dete će bolje razumeti zašto treba da pije dovoljno mleka.

Nevidljivo mastilo

Naučite vaše dete da piše i otkriva tajne poruke nevidljivom tintom! Ovaj zanimljiv eksperiment će ga oduševiti– moći će da piše i razmenjuje tajne poruke sa svojim prijateljima! Ovo je uzbudljiv način koji će pomoći vašem malom Jamesu Bondu da kroz igru zavoli hemiju i bolje razume hemijske reakcije.

Za ovaj tajni eksperiment potrebno je:

  • 1 beli papir
  • 2 četkice – 1 tanka i 1 široka
  • 2 čaše
  • soda bikarbona
  • kurkuma u prahu

Obe čaše napunite vodom do pola. U jednoj rastvorite kašiku sode bikarbone, a u drugoj kašiku kurkume u prahu. Rastvor sode bikarbone će služiti kao nevidljivo mastilo – u njega umačite četkicu i njime ispišite svoju poruku na papiru. Dok budete pisali poruka se naravno neće odmah videti.

Kada završite pisanje poruke ostavite je da se malo osuši. Zatim uzmite široku četku, umočite je u rastvor kurkume i njime premažite ceo list papira. Tada se dešava magija… do tada nevidljiva slova se pojavljuju na papiru i tajna poruka se otkriva!

Slatki eksperiment sa Eurocremom

Za kraj vam predlažemo da probate još jedan, svima najslađi i najdraži eksperiment! Njime treba da se utvrdi da li dečiji prstići mogu da naprave slatku užinu jednako dobro kao i mamini. Inspiraciju pronađite u našem tekstu o najukusnijim školskim užinama koje priprema lavica Slavica. Za ovaj eksperiment sav materijal već imate u kuhinji – potrebni su vam Bevita keks, kašičica i omiljeni krem svih generacija – Eurocrem. Mali naučnici imaju zadatak da Eurocrem sami na keks mažu, a zatim da te zalogajčiće smažu! Hokus-pokus! Eksperiment može da počne.