Lavica Slavica priprema najukusnije školske užine za tebe

Kada pričamo o najzabavnijim doživljajima i školskim uspomenama, ne možemo da izostavimo trenutke provedene u školskom dvorištu, na hodnicima ispred učionica ili u kantini. Velikom odmoru raduju se oduvek školarci svih uzrasta, jer je to prilika za predah od učenja i druženje uz najukusnije slatke i slane užine. Međutim, deci nekada ceo veliki odmor prođe u čekanju ispred obližnje pekare, prodavnice ili kioska, pa zbog malo preostalog vremena i povratka na čas ne stignu da uživaju u svom obroku.

Zato je školsku užinu najbolje pripremiti kod kuće, uveče pre odlaska na spavanje ili ujutru ukoliko se u školu ide popodne. Dobro je da deca odmalena učestvuju u pripremi obroka koje će poneti sa sobom u školu jer se tako kreiraju zdrave navike. Od pripreme hrane možete napraviti vrhunsku zabavu tako što ćete pustiti omiljenu muziku. Dete može usput i da snima proces pravljenja obroka, montira video i postavi ga na YouTube. Motivišite decu da dodaju sastojke po želji i dekorišu hranu jer će tako moći da ispolje svoju kreativnost, jer kreatvac se ne rađa nego se postaje.

Znanje u pripremi ukusnih obroka uvek je lepa veština. Ukusnim zalogajima možemo da obradujemo članove porodice i drugare. Neki od vas će možda postati vrhunski šefovi kuhinje ili kreatori najfinijih poslastica. Zato hajde da vidimo šta to ukusno možete da spremite za školsku užinu.   

Najukusniji mafini sa eurokremom

Kremasti i mekani mafini su omiljena dečija poslastica. Još ako ih pripremate sa eurokremom, verujemo da će se tražiti mafin više. Njihova priprema je brza, jednostavna i zabavna što je idealno da svog školarca uvedete u svet kulinarstva. Uz mafine sa eurokremom svaki školarac radovaće se predahu od časova još više. 

Za pripremu ove poslastice biće vam potrebni sledeći sastojci: 3 jaja, 100 grama šećera, 100 grama brašna, 3 kašike eurokrema, 100 grama crne čokolade i 120 grama margarina.

Kako se sprema?

Za početak, margarin, eurokrem i čokoladu stavite na paru kako bi se otopili i sjedinili. Belanca ulupajte sa šećerom, zatim im dodajte žumanca i nastavite sa mućenjem. Umućenim jajima dodajte blago ohlađenu smesu od margarina, eurokrema i čokolade i neprestano mutite. Za kraj dodajte brašno i sve sastojke sjedinite žicom za mućenje.

Za vreme dok pripremate sastojke, neka se rerna zagreje na 200 stepeni. Kalup za pečenje malo pouljite kako bi mafine nakon pečenja bilo lakše izvaditi i sipajte pripremljenu smesu. Vreme pečenja je oko 12 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. 

Da zabava bude veća, ohlađene mafine možete dekorisati šarenim ili kakao mrvicama, srcima ili zvezdicama i staviti u raznobojne papirne korpice. Na ovaj način spakovani mafini biće praktični za jelo kao školska užina.

Neka deca naprave raznobojnu tortilju

Iako svi volimo sendviče i rado ih pravimo, postoji i zabavniji način da od omiljenih namirnica kreiramo ukusan obrok. Neka dete napravi svoju kombinaciju namirnica koje će pojesti na velikom odmoru, a jedini uslov je da u kutiji za užinu bude što više boja. Decu možete podučiti tome koja boja voća ili povrća je zaslužna za prisustvo određenih vitamina i minerala. Na ovaj način dete će uz zabavu i igru učiti o principima zdrave ishrane.

Znamo da deca često više vole kupovnu, gotovu hranu. Ljubitelji su tortilja, zato ideja može biti da, umesto kupovine, ovo jelo napravite zajedno kod kuće. Neka deca kombinuju raznobojne sastojke koje će staviti u testo. Uz piletinu, možete dodati paradajz, kukuruz, grašak, papriku ili neko drugo povrće koje dete voli. Kako bi dete jelo raznovrsno, tortilje možete praviti sa tunom i jajima za pravilan unos proteina. Sve sastojke povežite ukusnim prelivom koji dete može da pripremi dodajući i muteći sastojke.

Na ovaj način uspećete u tome da deca jedu zdravo i unose vitamine, minerale i proteine u optimalnom odnosu što je veoma bitno za njihov pravilan rast i razvoj. Uz tortilju dodajte i jedan do dva mafina sa eurokremom. Neka to bude nagrada za vredan rad, kako u školi tako i u pripremi obroka.    

Zajednički rad u kuhinji zbližuje decu i roditelje

Pripremanje obroka može biti idealna prilika da sa decom provedete kvalitetno vreme. Zajedničke aktivnosti ključne su za zbližavanje porodice, jer kroz vreme koje provedu u timskom radu, deca i roditelji uče mnogo toga jedni o drugima.

Kada učite dete zdravim navikama, postarajte se da vi budete primer koji će slediti. Dosledno nosite užinu na posao te i sami primenjujte ono čemu učite decu jer mališani oponašaju roditelje i uče iz primera kojima su okruženi.   

Ukoliko su vam se naše ideje za najukusniju školsku užinu dopale, nadamo se da ćete napraviti svoje mafine, zabaviti se dok ih dekorišete i podeliti ih sa drugarima. Lavica Slavica želi da zna da u školi nižete uspehe i vredno sami spremate svoju užinu, zato jojpišite na naš Instagram ili Facebook profil.