Zasladi se Eurocremom dok čitaš o popularnim igrama za decu

Tražite nove načine da zabavite svoju decu u slobodno vreme, nakon svih domaćih zadataka, odlaska u školu ili onlajn nastave? Šta mislite o novim igrama, za koje možda nikad niste ni čuli, jer ne potiču sa naših prostora? Da li ste za još jedno slatko putovanje na koje vas vodi vaš Eurocrem? Obećavamo vam pregršt zanimljivih igara, koje ćete moći da pokažete svojoj deci i da zajedno uživate u novim znanjima. Putovaćemo od Grčke, preko Ujedinjenog Kraljevstva, pa sve do Australije, a podsetićemo se i nekih popularnih igara iz naše zemlje.

Iako vašoj deci nije možda baš lako da pronađu Bali na mapi sveta, znajte da učenje o novim kulturama i njihovim običajima nije ništa teže ili komplikovanije od igranja. Sladeći put kada ne budete znali kako da ih zabavite ili ako su im sve igre dosadne i nezanimljive, setite se igara sa ove liste i pokušajte da u njima probudite radoznalost. Želja za znanjem i učenjem novih stvari je u našoj prirodi, a na vama je samo da zapalite tu iskru i pokrenete avanturistički duh u njima. Zapamtite, smehu i sreći nije potreban prevod.

A pre ili posle uzbudljivih novih avantura, iznenadite svog mališana ukusnim Eurocrem kuglicama, o kojima smo vam pisali u jednom od naših prethodnih blogova. Ovaj energetski bogat desert sa zdravim sastojcima, odličan je način da deci date zdrav slatkiš, koji pored svega ima ukus njihovog omiljenog krema.

Hajde da krenemo na Eurocrem putovanje oko sveta.

Grčka

Naziv igre: Statua.

Igrači: od četiri pa naviše.

Uzrast: pet godina i stariji.

Biti potomak nekih od najznačajnijih filozofa, političara i naučnika, koji su uticali na tok naše civilizacije je velika privilegija. Deca rođena u Grčkoj imaju i tu privilegiju da rastu u zemlji, koja je bogata kulturnim nasleđem, poreklom još iz drevnih vremena. Odrastajući uz hramove i statue grčkih bogova, logično je da sve one postanu deo njihovih igara.

Kako se igrati? Deca treba da izaberu jednog drugara, koji će biti statua i koji će zažmuriti dok stoji u sredini u velikom krugu. Ona počinje da broji, do najmanje 10, ali može ići i dalje od toga, jer ne postoji krajnji broj do koga treba da odbrojava, a jedino ona zna do kada će brojati i u kom trenutku će stati i otvoriti oči. Dok ‘statua’ odbrojava, ostali stoje oko nje, u krugu, i čekaju kada će ona uzviknuti „Agalmata!“ (statua na grčkom).

Kada ostala deca čuju reč ‘statua’, oni se zamrznu u jednom položaju i zauzimaju pozu, koja liči na poznate umetničke statue. To mogu biti statue grčkih bogova, ali isto tako i Kup slobode ili Beogradski pobednik. Drugar koji je u centru (‘statua’) proziva glasno svakog ko se pomeri ili ne stoji stabilno i on ili ona ispadaju iz igre. Ostale pokušava da zasmeje ili na neki način utiče na njihovu stabilnost, kako bi i oni ispali iz igre. Poslednji koji ostane da stoji čvrsto u izabranoj pozi, postaje nova ‘statua’ i staje u centar kruga. Ova igra je odlična za vežbanje balansa kod dece.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Naziv igre: Dodaj paket.

Igrači: pet ili više.

Uzrast: od četiri godina, pa naviše.

Šta će vam trebati? Poklon iznenađenja, papir za uvijanje ili novine, selotejp i naravno muzika.

Ova vrlo popularna igra u Velikoj Britaniji, po svemu sudeći potiče još iz srednjovekovnog perioda. Tada se svaki poseban poklon uvijao u komad tkanine i na njega su se stavljale trake. Danas, paket uvijen u nekoliko slojeva šarenog papira, dodaje se iz ruku jednog deteta u ruke drugog uz zvuke dečijih pesama.

Kako se igrati? Pre nego što igra počne, mama ili tata treba da zaviju nešto zabavno što imaju već u kući, u slojeve papira – tako što će slagati jedan preko drugog. Deci će biti lakše da razaznaju slojeve papira, ako koristite papire sa različitim šarama. Igra počinje kada decu zamolite da stanu u krug, a vi pustite muziku. Paket kruži od jednog deteta do drugog, sve dok se muzika ne prekine. Dete kod koga je paket ostao u rukama, nakon što je muzika stala, počinje da skida prvi sloj papira. Roditelji ponovo puštaju muziku i igra se nastavlja istim tokom, sve dok se ne skine i poslednji sloj papira za uvijanje. Dete koje je pobednik u ovoj igri, zadržava poklon i ova igra se može igrati i na rođendanima, ali naravno slavljenik ili slavljenica bi trebalo da otvore najlepši poklon.

Australija

Naziv igre: Skipiru Kengaru (Skippyroo Kangaroo)

Igrači: od šest, pa sve do dvadeset.

Uzrast: od tri, pa naviše.

Australija je istovremeno veliki kontinent i zemlja, bogata biljnim i životinjskim svetom, a jedna od najpopularnijih životinja i simbol ove zemlje je kengur, po kome je igra dobila i naziv. Ona se često igra u vrtićima i predškolskom širom Australije, kako bi deca što bolje naučila imena svojih drugara, ali i kako da aktivno slušaju.

Kako se igrati? Deca sede ili stoje u krugu i vaspitačica ili roditelj zamole jedno dete da stane u sredinu – on ili ona je prvi Skipiru, kengur. Skipiru se onda spusti na pod i krene da puzi u krug sa zatvorenim očima, dok ostala deca viču: „Skipiru, kenguru drema na suncu, u tom dođe lovac, beži, beži, beži.“ Onda vaspitačica ili roditelj pokaže na jedno dete koje sedi u krugu, koje zatim dodirne Skipiruovo rame i vikne: „Pogodi ko te je uhvatio?“. Skipiru onda pokušava da prepozna glas drugara, koji ga je malo pre dodirnuo po ramenu i ako uspe, njih dvoje menjaju mesta i igra se nastavlja sve dok svi klinci ne dobiju priliku da budu Skipiru (ili dok im ne dosadi igra).

Srbija – naše zaboravljene igre

Lastiš – igra lastišem traži dosta skokova i preciznosti jer je potrebno pogoditi ograničeni prostor. Odlična je za razgibavanje, jača zglobove i podstiče okretnost. Između dve partije onlajn igrica, fizička aktivnost na čistom vazduhu, odlično dođe svakom detetu. Da bi se ova igra mogla igrati, potrebno je najmanje troje igrača, mada se lastiš može jednim delom vezati i za klupu ili okvir ljulaške u parku.

Školice – ovde su potrebna samo dva elementa (jedan rekvizit i jedna površina) kako bi bili ispunjeni svi uslovi da se decu zaigraju. Dakle, školska kreda i beton ispred zgrade, sasvim su dovoljni za ovu igru. Šta treba nacrtati? Jedan kvadrat, pa iznad njega dva (jedan pored drugog) i tako sve do kraja. Koliko će polja biti, zavisi od deteta, ali obično se ide do broja deset. U tom slučaju u svako polje treba upisati brojeve od 1 do 10. Sada igra počinje – ako igra samo jedno dete, ono stojeći na startu uzme kredu i baci je u polje broj jedan, odskakuće do njega, pokupi kredu i vrati se na početak. Skače se na jednoj nozi, a ukoliko spusti drugu, onda se vraća na početak. Kada više dece igra zajedno, nakon svake greške kreda se predaje sledećem detetu, sve dok jedno od njih ne pređe sva polja skakutajući na jednoj nozi i tako postaje pobednik. Školice su odlična igra za razvijanje osećaja za prostor, jačanje zglobova i mišića na nogama.

Dragi roditelji, sigurni smo da vam je ovaj blog doneo neke nove igre i ideje kako da probudite radoznalost kod svoje dece i zato ako je to slučaj, obavezno podelite ovaj tekst sa drugim mamama i tatama, kako bi i oni naučili neke nove igre i podsetili se onih iz svog detinjstva.

Ne zaboravite da deci za užinu spakujete EUROBLOK, jer je to najslađa poslastica iz Eurocrem porodice i najdraži dečiji slatkiš.