Pitam se: Kako da pokažem empatiju prema drugarima?

Pitam se: Kako da pokažem empatiju prema drugarima?

Empatija je sposobnost da razumemo kako se naš drugar, profesor, roditelj ili bilo koja druga osoba oseća. Ali empatija podrazumeva i to da prilagodimo naše ponašanje osećanjima druge osobe. Na primer, jako je važno da kada je neko tužan pokušamo da razumemo njegovo osećanje i ponašamo se u skladu sa tim.

Sasvim je moguće da već pokazujete empatiju prema drugima, iako toga niste ni svesni toga. Neki ljudi su po prirodi empatičniji od drugih. Međutim, ima i onih kod kojih ova sposobnost nije toliko razvijena. Ali, ukoliko želite da to promenite i postanete mnogo više empatični nego što jeste, možete učiti i vežbati kako se postaje empatičan.

Praktične vežbe empatije sa drugarima

Kada je odnos sa drugarima u pitanju, važno je da vežbaš empatiju svakodnevno. A to možeš uraditi tako što ćeš pratiti sledećih nekoliko koraka.

Aktivno slušaj

Aktivno slušaj

Najbolji način da pokažeš nekome empatiju je da ga saslušaš. Da, desi se da tokom razgovora budeš zaokupljen svojim mislila ili onim što misliš da je važno reći kao odgovor na ono što slušaš. Takođe, mogu i neke stvari u neposrednoj okolini da utiču na tvoje slušanje. Ipak, pravi prijatelj, koji želi da pomogne, zna da aktivno sluša i pomogne. A u tome ti mogu dodatno pomoći i neke od ovih tehnika:

 • Uspostavi direktan kontak očima sa drugarom ili drugaricom,
 • Umanji ometače, poput telefona (stavi na silent) i skloni ga sa strane kako ne bi bio u iskušenju da ga proveravaš dok ti se drugar poverava,
 • Nemoj da savetuješ ili razmišljaš o tome šta ćeš reći prijatelju nakon što završi, dok on još govori,
 • Fokusiraj se na slušanje i povremeno klimni glavom kako bi pokazao svoju uključenost u razgovor,
 • Tek kada drugar završi, možeš da postavljaš pitanja, ali ne očekuj da ćeš na sva ta pitanja dobiti odgovore.
Nemoj da kritikuješ

Nemoj da kritikuješ

Prava empatija podrazumeva da ostaviš po strani sve kritike i da prihvatiš drugara baš onakvog kakav jeste. To uključuje i prihvatanje emocija koje osoba oseća i davanje moralne i emotivne podrške drugaru. Zapamti i ovo:

 • Tvom drugaru ne treba da se oseća lošije nego što se već oseća, zato bez kritikovanja. Dužnost ti je da kao drugar ponudiš ljubaznost i podršku kao alternativu kritikovanju.
 • Stavi se u njegovu poziciju. Zamisli kako bi se osećao/la kada bi se ti otvorio nekome i ispričao mu o nekom pitanju koje te tišti. Sigurno bi očekivao podršku a ne kritikovanje.
 • Hajde da o ovome još dublje razmisliš- Šta bi tebi prijalo? Da li se sećaš kakvo ponašanje ti je bilo korisno kada si bio u nekoj teškoj situaciji?
Ponudi pomoć

Ponudi pomoć

Vrlo često kada neko prolazi kroz tešku situaciju, jedino što mu treba je neko da ga sasluša. To uglavnom znači da mu je potreban neko ko će saslušati njegove probleme, ali ko neće deliti neželjene savete. Prijatelj na koga se možeš uvek osloniti i koji je uvek tu, je onaj pravi. A kako prijatelj da zna da ste baš vi njegova osoba od poverenja?

 • Stavite mu jasno do znanja da si tu za njega kada god poželi da razgovara i jednostavno samo želi da provede neko vreme sa tobom,
 • Ako te prvi put odbije, ponovi još jednom da si tu za nju ili njega. Pravi drugar će uvek biti tu za onog drugog, posebno kada prolazi kroz neke teške trenutke,
 • Svaki put kada provodite vreme zajedno, pokaži empatiju prema drugaru. Neka zna da ga razumeš, da si tu za njega bilo da želi razgovor ili samo da ćuti.
Drugari treba da dele i lepe i teške trenutke

Drugari treba da dele i lepe i teške trenutke

Iako znamo da život čine i lepi i oni manje lepi trenuci, nikada nije lako kada naiđu ti „oblačni“ dani. Kada se dese loše ocene, simpatija pogleda drugog ili drugu, ne pobedite na utakmici ili vam desi bilo šta drugo- najvažnije je da imate nekog kome ćete reći da dan nije baš bio dobar.

Isto tako, važno je da ta osoba ispolji empatiju, sasluša vas, zagrli i razume. A ako se još i potrudi da uradi nešto lepo za vas, onda je sigurno dobar drugar i neko kome je stalo do vas.

Mi u Eurocremu provereno znamo da naš slatki krem može da ulepša neke trenutke i učini ih slađim. Zato ukoliko imate drugara ili drugaricu koji je tužan, probajte da mu popravite dan jednom od naše tri hladne poslastice sa Eurocremom, koje će vas rashladiti ovog leta.

I za kraj, iskoristite ovo leto da se zbližite sa drugarima, obratite pažnju na njihova osećanja i ono što ih muči. Najlepša stvar koju možete uraditi za nekog drugara je da uvek budete tu za njega.