Leto u avgustu nastupa u punom sjaju, a to znači da i temperature obaraju rekorde. Sladokusci ovih dana traže ukusne načine da se rashlade. Neki od njih su na odmoru ili raspustu i rashlađuju se na najbolji mogući način plivanjem u moru ili bazenu. Pravo uživanje je kada se spoji lepo i korisno, pa poslastica bude osvežavajuća i ukusna, vođeni time ovog puta vam predstavljamo tri slatka načina da se rashladite uz Eurocrem.
1. Eurocrem frapućino
Budite pripremljeni za najveće vrućine uz samo par sastojaka. Ovaj je ledeni napitak za one koji vole kafu i čokoladu, a kada ga jednom napravite shvatićete zašto Eurocrem frapućino osvaja srca. Za pripremu ovog frapea biće vam neophodan i blender koji može da usitni led.
Sastojci:
- kafa (1šolja),
- punomasno mleko za kafu,
- Eurocrem.
Da biste pripremili frapućino neophodno je da prvo skuvate jaku kafu ili kapućino, a najbolje bi bilo omiljeni ukus sa vašeg kafe-aparata, mada može poslužiti i 3 u 1 kafa ili obična domaća. Kada se kafa ohladi, razlijete je u modlice za led i ostavite da se rashladi. Smrznute kockice leda ubacimo u blender sa mlekom za kafu koje bi trebalo da bude punomasno kako bi napitak bio što gušćimi penastiji i kao najvažniji sastojak Eurocrem koji daje poseban ukus čokolade i lešnika. Sve sastojke dodajete po ukusu tako da priprema nikad nije bila lakša. Kada se svi sastojci pomešaju dobićete gust napitak koji osvežava i budi sva čula.
2. Čokoladni fadž koji se ne peče (brza priprema)
Na velikim vrućinama nikome nije do duge procedure pečenja kora, pravljenja filova, a najmanje do preznojavanja u kuhinji. Mislili smo na one momente kada imamo snažnu potrebu za čokoladom i treba nam brz, a ukusan kolač. Sigurno postoje i oni koji nisu čuli za fadž, a ovo može biti odlična prilika da saznate nešto o ovoj čokoladnoj poslastici koja se otapa u ustima. Oni koji su probali fadž znaju da je to mekana, sočna i jako, jako, jako čokoladna poslastica, zbog toga je samo jedan zalogaj dovoljan da utoli želju za čokoladom, osim recepta za fadž svi oni koji vole kremaste poslastice mogu probati recept Lavice Slavice za Eurocrem čizkejk.
Osnovni sastojci za fadž su: čokolada, puter, šećer u prahu i naš tajni sastojak Eurocrem. Sastojci potrebni za pripremu fadža:
- 2 šolje Eurocrema,
- ½ šolje putera,
- 1 šolja šećera u prahu,
- ½ kašičice ekstrakta vanile ili neke druge arome po izboru,
- 1 šolja čokoladnih kapljica ili neke druge crne čokolade,
- 1 kašika putera.
Priprema:
Štapnim mikserom umutite puter koji je bio na sobnoj temperaturi i Eurocrem. Mutite dok masa ne postane kremasta.
Dodati šećer u prahu i vanilu, zatim mutiti na srednjoj brzini dok smesa ne postane kompaktna. Smesa će biti veoma lepljiva, pa je najbolje da je sipate u kalup koji je obložen pek papirom i pomoću špatule poravnate.
Otopiti čokoladne kapljice ili čokoladu u kocke veoma polako. Stavite posudu na 30 sekundi u mikrotalasnu, zatim promešate i ponovo vratite čokoladu na 20 sekundi, ponovo promešate i ponavljate ovaj postupak dok čokolada ne postane skoro sasvim istopljena tada dodate jednu kašiku putera. Promešajte sve ukoliko čokolada nije sasvim otopljena vratite posudu na još 15 sekundi u mikrotalasnu. Razlijte otopljenu čokoladu preko smese u kalupu. Ostaviti kalup u frižider na 10 minuta da bi se čokolada stegla, nakon toga kolač s pek papirom izvadite iz kalupa. Dok je čokolada još uvek blago meka pažljivo isecite fadž na veličinu kocki koja vama odgovara. Svaku kocku stavite na ukrasni papir za kolače ili na tacnu za posluživanje i vratite ih u frižider na bar još 10 minuta.
3. Eurocrem mus
Čokoladni mus se po pravilu služi kao hladan dezert što ga automatski kvalifikuje za najbolje letnje poslastice. Reč mus potiče iz francuskog jezika od reči koja znači pena. Gde i kako je nastao mus nije poznato, zna se da je mus u 18. veku bio slan i služen je kao predjelo, tek se u sledećem veku mus služi i kao dezert koji sadrži jaja, šećer, puter i čokoladu. Prvi istorijski zapis o ovoj poslastici potiče s kraja 19. veka sa izložbe hrane održane u Njujorku.
Za pripremu ovog musa potrebno vam je samo dva sastojka:
- 250ml slatke pavlake i
- 170g Eurocrema.
Sipajte Eurocrem u posudu koja može da se koristi za mikrotalasnu pećnicu, uključite mikrotalasnu na 15 sekundi, tek toliko da se Eurocrem otopi, a zatim ostavite da se ohladi.
Umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstu penu. Polako dodajte otopljeni Eurocrem i zatim špatulom blago izmešajte. U kesu ili špric za šlag sipajte mus i ostavite u frižideru jedan sat da se rashladi.
Špricem za šlag sipajte mus u staklene čaše i ostavite u frižideru barem 4 sata.
Uživaj u letu, rashladi se uz Eurocrem!
Leto je zabavnije uz Eurocrem proizvode, zato isprobaj neke od naših recepata i uživaj u letu sa onima koje voliš. Zajedno stvaramo nezaboravne uspomene. Za svaki dan tu je i Eurocrem sladoled da vas rashladi dok se sunčate na nekoj gradskoj plaži. Za sve kojima je leto omiljeno godišnje doba tu je i 8 zabavnih činjenica o letu. Uživajte!