Porodični vikend: 5 najlepših filmova koje morate pogledati

Porodični filmski maraton je najbolji način da provedete vikend sa decom, posebno sada kada postaje sve hladnije, pa ne možemo više da provodimo vreme na svežem vazduhu. Takođe, ovo je i odličan način za decu da nauče nove stvari, izvuku neke korisne pouke iz filmova i možda zapamte neke nove reči na engleskom. Mi smo za vas pripremili listu 5 najlepših filmova, po našem mišljenju, a na vama je samo da ispečete palačinke i pripremite atmosferu za kućni bioskop.

Potrudite se da sledeći ili neki od sledećih vikenda, učinite nezaboravnim, a deca će vam biti zahvalna jer ste osmislili najbolju zabavu sa zanimljivim filmovima, šašavim glumcima, hrabrim junacima i mnogo smeha i zabave. Postoji li bolji način da se stvore divne uspomene iz detinjstva? Mi mislimo da su filmovi i kokice (koje možete umočiti u Eurocrem, jer zašto da ne? Svima nam je potrebno da malo zasladimo svakodnevnicu) sjajan način da se povežete sa klincima i da im dopustite da sami izaberu po dva filma po svom izboru.

Najavite filmski vikend maraton nekoliko dana ranije, zalepite papir za upisivanje predloga filmova na frižider i najavite da se lista zatvara u petak uveče kada ćete znati i konačnu listu. Naglasite da svako od ukućana može da predloži po tri filma (dakle mama i tata po tri i deca po tri), a tri možete izabrati i sa naše liste. Kada budete imali konačnu listu filmova (dakle treba da ih ima 15) za vikend birate TOP 10, tako što će svako dati predlog svoja dva favorita plus dva sa naše liste, a ostali idu u šešir iz koga će se izvlačiti predlog jednog bonus filma iznenađenja. Do nedelje uveče niko neće znati koji je to film. Tada ćete u završnici filmskog maratona gledati baš taj film.

Hajde sada da vidimo koje filmove biste mogli da stavite na listu za vikend maraton. Mi smo se potrudili da odaberemo za svakog po nešto, pa su tu klasici, Diznijevi crtaći, dečiji filmovi iz devedesetih, ali i jedan domaći film.

1. Kralj lavova (1994.)

Ovaj klasični američki animirani film iz 1994. godine, napravljen u produkciji Volt Dizni, donosi nam priču o mladom lavu Simbi, koji prolazi kroz niz prepreka na putu do kraljevske titule koja mu pripada kao nasledniku trona u Plemenskoj zemlji. Na početku filma, Simba se rađa, a kralj u njihovom kraljevstvu je njegov otac Mufasa. Zatim se u priču uključuje Simbin stric Skar, koji nekoliko puta pokušava da ubije svog brata, kako bi zavladao Plemenskom zemljom. Nakon nekoliko neuspešnih pokušaja, to mi i uspeva, a Simbu proteruje iz kraljevstva. Ako vas je zainteresovala ova priča pogledajte film, kako biste saznali ko je sve pomogao Simbi da se vrati u svoje kraljevstvo i postane kralj lavova.

Takođe, preporučujemo vam da pogledate i drugi deo ovog filma iz 1998. pod nazivom ‘Kralj lavova 2 – Simbin ponos’. Ali to nije sve, jer se prošle godine u bioskopima, a kasnije i onlajn pojavio i rimejk prvog dela iz 1994. godine, pa vam preporučujemo da pogledate i njega i donesete sud o tome koji vam se više dopada.

2. Hari Poter i Kamen mudrosti (2001.)

Još jedan, sada već klasik, bez koga ne mogu da prođu praznici, a ni vaš filmski maraton. Jednostavno, deca (a i stariji) obožavaju Harija i njegove školske drugove iz Škole za čarobnjake i mogu da ga gledaju neograničeno puta. Poznato je da je film zasnovan na romanu, tako da bi obavezno trebalo pročitati i knjige, jer one donose mnogo širu priču, sa više detalja i likova. No, vratimo se na film o Hariju Poteru, koji vam ovom prilikom predstavljamo.

To je prvi u serijalu filmova o mladom čarobnjaku, koji je probudio radoznalost fanova, koja od tada traje i ne pokazuje da će skoro prestati. Fantazija i uzbuđenje glavni su atributi koji opisuju ovaj serijal. U prvom filmu upoznajemo Harija, koji je siroče i živi sa tetkom i tečom. Međutim, u nekom trenutku, on otkriva tajnu koja će sve promeniti. Hari saznaje da je čarobnjak i da će uskoro početi da pohađa Hogvorts školu za veštice i čarobnjake. Ukrcava se na voz, na peronu 9 i 3/4 i od tog trenutka sve se menja. Na tom putu ka novoj školi, on upoznaje nekoliko novih drugara i tu počinje njihova avantura i njegovo traganje za istinom o pogibiji njegovih roditelja.

Sigurni smo da će vam se dopasti prvi film iz serijala o Hari Poteru, a da ćete onda poželeti da pogledate i ostalih sedam nastavaka, što može da bude i ideja za zaseban ‘Hari Poter filmski vikend’. Šta mislite o tome? Nama se ovo čini kao još jedna sjajna ideja.

3. Sam u kući (1990.)

Bliže nam se praznici, iako možda pomislite kako do toga ima još nešto više od mesec dana, brzo će to doći, a sa praznicima stižu i filmovi bez kojih ne možemo da zamislimo zimsku prazničnu sezonu. ‚Sam u kući‘ je jedan od tih filmova. U prvom filmu, iz ove poznate franšize, upoznajemo Kevina i njegovu porodicu, koja se priprema da provede praznike u gradu svetlosti. Ali, tek kada stignu u Pariz, oni shvate da Kevina nema, odnosno da su ga zaboravili. On sada ima potpunu kontrolu nad ogromnom kućom, u kojoj živi sa porodicom, ali dvojica prevejanih lupeža i lopova imaju drugačije planove. Oni žele da se usele u kuću i tu provedu praznike. Na koji način će se Kevin izboriti za svoj dom i koje će sve muke zadati ovim lopovima, moraćete sami da pogledate, jer mi vam nećemo više prepričavati. Obećavamo vam ludu zabavu.

I ovaj film ima nekoliko nastavaka (5) a najavljeno je i snimanje šestog nastavka, u kome bi trebalo da se pojave i neki od glumaca iz prvog – najlegendarnijeg filma.

4. Čarobnjak iz Oza (1939.)

Ovaj film je poznat i kao prvi film u boji, a pojavio se davne 1939. godine, čime je zaslužio mesto na našoj listi klasika, jer predstavlja film koji svako mora pogledati. Neki ga smatraju najboljim dečijim filmom, dok neki čak govore o njemu kao o najboljem filmu svih vremena. Kako god bilo, ove ‚kritike‘ zvuče kao odlična preporuka da vas zainteresujemo za ovaj film.

Glumica Džudi Garland maestralno je odigrala glavnu ulogu devojčice Doroti Gejl iz Kanzasa, koja izgovara legendarnu rečenicu: „Toto, čini mi se da više nismo u Kanzasu.“, nakon što ih tornado odnese u nepoznatu zemlju čuda o kojoj je ona sanjala dok je živela na maloj farmi i maštala o uzbudljivijem životu.

Ono što ovaj film čini vanvremenskim je poruka koja se provlači kroz čitav film, a koja glasi: Možeš obići ceo svet, proći kroz mnogo avantura, upoznati mnogo novih prijatelja i živeti život iz bajke, ali na kraju – nigde na svetu nema mesta, kao što je to DOM. Ova univerzalna poruka i danas privlači decu i roditelje da iznova i iznova gledaju ovaj film.

5. Čudesna šuma

Konačno na kraju vašoj pažnji preporučujemo jedan domaći film, tačnije najpopularniji dugometražni crtani film u bivšoj Jugoslaviji, snimljen 1986. godine. Nekako nam ovaj film odlično ide uz naš Eurocrem, jer je nastao negde baš u vreme najveće popularnosti našeg krema,  a o istoriji crno-belog krema više pronađite u našem vremeplovu.

Priča filma ‚Čudesna šuma‘ odvija se u jednoj na prvi pogled sasvim običnoj šumi, u kojoj žive srećne životinje, koje se nalaze pod zaštitom velikog čarobnog hrasta. Jednog dana u šumu dolazi slikar Paleta, koji nakon što zaspi ispod čudesnog hrasta, dobija moć da razgovara sa životinjama. Tako upoznaje medveda Mata, liju Lili i ježeve Do, Re i Mi. U međuvremenu, zli Kaktus car, koji vlada Čudesnom šumom, postaje zabrinut zbog dolaska slikara, jer smatra da će ga on skinuti sa prestola. Za ostatak priče i spas šume od zlog Kaktus cara, moraćete da pogledate film u celosti. Obećavamo vam zabavne songove, bajkovite likove i krajnje ljupku priču.

Nadamo se da su vam se naši predlozi dopali i da ćete uživati u filmskom vikend maratonu sa vašim porodicama. Do vikenda imate još nekoliko dana, pa ih iskoristite da pročitate naše ostale tekstove sa bloga.