Slavko vam otkriva: Kako da deca zavole čitanje od malena?

Knjige su nezamenjivi deo svakog detinjstva, odrastanja i saznavanja o svetu oko sebe. Važno da dete još od u najranijeg perioda svog života razvije dobar odnos prema knjigama i lepa osećanja prema čitanju, jer će ga to motivisati da nastavi da traži knjige kako raste i da stekne naviku čitanja. Druženje sa knjigom u detinjstvu pomaže deci da uživaju u njima još više kada budu starija.

Uz dobru knjigu i tople poslastice sa vašim omiljenim Eurocremom, ušuškani u meko ćebence, opustite se i prepustite uživanju u čitanju sa svojim detetom. Pomoću Slavkovih 5 saveta otkrijte kako da deca zavole čitanje od malena.

Počnite sa slikovnicama

Deca uče da vole knjige još u najranijem dobu, mnogo pre nego što nauče da čitaju, pa čak i da govore. Ljubav prema knjigama se rađa uz listanje slikovnice, u mekom krilu i toplom zagrljaju roditelja, baka i deka. Slikovnica je prva knjiga u životu deteta koja mu otvara vrata u jedan potpuno novi svet, magični svet knjiga.

Mala deca vole knjige koje privlače pažnju, sa jasnim i krupnim slikama živih boja, koje će ih veoma lako zainteresovati i ostati im još dugo u memoriji. Poznata poslovica koja kaže da „slika govori hiljadu reči“ naročito je istinita kada su mala deca u pitanju, jer kod kojih vizuelno razumevanje dolazi pre verbalnog – dete prvo gleda i tako usvaja pojmove, pa tek onda počinje da razume reči i uči da govori.

Dok razgleda slikovnicu, dete „čitajući” slike i prepoznavanjem pojmova u njima prati radnju i pamti tok priče. Iz slikovnica deca dobijaju prva saznanja o svetu oko sebe, pa je važno da od najranijeg detinjstva budu okruženi njima.

Oživite priče sa stranica

Čitanje naglas detetu je jedna od najvažnijih aktivnosti pomoću koje će se ono zainteresovati za knjige i zavoleti da ih čita. Deca uče jezik od odraslih kada im izgovaraju, čitaju i ponavljaju reči. Jezik je „živa“ pojava, pa je za dete veoma važno slušanje vašeg glasa dok mu čitate, izgovaranje različitih glasova za svako slovo, akcentovanje reči i formiranje rečenice.

Slušanje „žive reči“ u ranom uzrastu je preduslov  za razumevanje i učenje jezika, alfa i omega za pismenost deteta i njegovu ljubav prema čitanju u kasnijem uzrastu.

Ujedno, to je dobar način da se povežete, zbližite i družite sa svojim detetom. Dok čitate, važno je da detetu održite pažnju i probudite kod njega interesovanje za priču. Oživite priču sa stranica knjige tako što ćete menjati glasove za različite likove, imitirati razne zvukove, koristiti se mimikom i gestikulacijom i i naglašavati važne događaja u knjizi. Na taj način ćete zainteresovati i uvući dete u priču.

Napravite dečiju biblioteku

Izdvojite u dečjoj sobi ili u domu neko udobno mesto koje ćete nameniti i opremiti kao dečji kutak za čitanje. Napravite dečiju biblioteku i stavite policu sa dečjim knjigama koje ćete zajedno sa detetom birati i kupovati. Podstaknite dete da slaže knjige na polici kako ono želi i da ukrašava policu omiljenim figuricama, igračkama ili stikerima – neka polica bude njegovo lično carstvo, njegova mala zemlja čuda.

Igrajte se sa detetom pa mu tražite da vas učlani se u svoju dečiju biblioteku iz koje ćete vi pozajmljivati knjige. Ova igra će biti naročito zabavna detetu, koje će kao pravi bibliotekar moći da vam nacrta člansku kartu radi identifikacije, uredi i vodi registar knjiga i evidentira vaše dolaske u biblioteku i pozajmljivanje i vraćanje knjiga. Na ovaj način, deca uče da su knjige dragocene i uče da ih skupljaju, čuvaju, razmenjuju i cene.

Napravite u kući dečje pozorište

Deca obožavaju igre pretvaranja, pa je pozorišna igra sjajan način da kroz zabavu zavole književnost. Možete početi sa lutkarskim predstavama dok je dete malo, a u kasnijem uzrastu možete se sa njim igrati i „prave“ predstave. Za pozorišnu predstavu nije obavezno da mora da bude Šekspirova drama ili delo antičkog teatra – bilo koja knjiga ili priča može poslužiti ako je detetu zanimljiva i inspirativna, kao na primer Mali Princ ili Trnova ružica. Važno je da pozorišna igra bude zabavna detetu i da ono kroz nju „oživi“ knjigu.

Ova aktivnost donosi detetu višestruku zabavu – ono će uživati kako u oživljavnju priče i likova, tako i u pripremi scene, kostima i rekvizita. Prevorite sobu u teatar –pod može poslužiti kao parter, samo pobacajte jastuke na kojima mogu da sede najmlađi gledaoci, zatim iza od drvene klupe ili stollica napravite tribine, a udobni i trosed može da posluži kao posebna loža. Na premijeru pozovite rodbinu, prijatelje i komšije, a dete može nacrtati ulaznice za publiku, sa simboličnim cenama, jedan novčić za parter, dva za tribine i tri za ložu.

Zabava i uživanje u knjigama

Da bi dete zavolelo knjige i usvojilo naviku čitanja, veoma je važno da ih doživljava kao izvor radosti i uživanja. Zbog toga dete tokom ovog procesa treba da se zabavlja, tako da zavoli knjige kroz igru. Ako čak i sasvim malo dete pruža ruku prema knjigama i želi da ih uzme, slaže kao kocke i od njih pravi kule i gradove, dopustite mu – na ovaj način, igrajući se knjigama dete ih prihvata kao deo svog sveta.

Dozvolite detetu da samo izabere knjige koje bi volelo da čita i pustite ga da čita svojim tempom, jer svaki pritisak na njega, požurivanje ili forsiranje može da stvori trajni otpor prema knjizi. Nekada dete traži istu knjigu iznova i iznova – to je u redu jer znači da se udubilo u priču i likove i da uživa u čitanju knjige. Saznajte šta dete voli i koja su mu trenutna interesovanja, pa mu pomozite u nabavci knjiga.

Čitanje je slađe uz Eurocrem

Koristite svaku priliku da detetu poklonite knjigu, to će mu biti najvredniji poklon, a kasnije kad odraste i najlepša uspomena iz detinjstva. Uz knjigu, možete dodati i neku poslasticu kao što je Eurocrem blok, da čitanje bude slađe.