Tople poslastice za hladne zimske dane uz vaš omiljeni Eurocrem

Znate kako dečja pesmica kaže? Zima, zima, e pa šta je, ako je zima, nije lav! Hladne zimske dane možete ugrejati nekim toplim i ukusnim dezertima. Kad je napolju hladno, a dan kratak, svima je potrebno nešto što će im zagrejati i telo i dušu i razveseliti ih kada počne da se uvlači zimska melanholija. Ponekad vam je potrebna samo savršena topla poslastica da uživate uz šoljicu vruće kafe i kroz prozor gledate kako sneg pada.

Napravite prijatnu i toplu atmosferu u svom domu, opustite se ušuškani u svoje meko ćebence i pogledate omiljenu seriju ili pročitate knjigu koja vam već dugo stoji na polici. Ima li ičeg lepšeg u hladnim zimskim danima, nego prepustiti se uživanju u toplim, ukusnim i kremastim dezertima pravo iz rerne?! Uz svega nekoliko sastojaka i vaš omiljeni Eurocrem, sa lakoćom napravite savršene tople poslastice koje se tope u ustima i obradujte sebe i svoje najmilije.

Lava kolač

Lava kolač se sastoji od tanke penaste čokoladne kore u čijoj je sredini rastopljeni čokoladni fil, glavno obeležje ovog kolača. Ime je dobio po tome što čim počnete da ga jedete, iz njega poput lave iz vulkana pokulja istopljena čokoladna magma, najslasniji deo kolača!

Ovaj božanstveni čokoladni dezert je spoj čokoladnog kolača i francuskog slatkog suflea, od koga je i nastao kao njegova moderna verzija. Sufle (soufflé) je nastao u Francuskoj početkom 18. veka i u početku su svi suflei bili slani. Vremenom je sufle usavršen i uvršten u specijalitete visoke kuhinje. Prvi slatki suflei su se pojavili pred kraj 18-og veka, kada su služeni u čuvenom pariskom restoranu La Grande Taverne de Londres. Sa ogromnom popularnošću čokolade i čokoladnih kolača, krajem 19-og veka u Francuskoj počinju da se prave i prvi čokoladni suflei, koji su služeni samo u najeksluzivnijim restoranima.

Za njegovu današnju popularnost zaslužan je američki kuvar francuskog porekla Žan Žorž Fongerihten, koji je tvrdio da ga je izumeo 1987. godine u restoranu Lafayette unutar hotela Drake u Njujorku. Danas je ovaj kolač jedan od najpopularnijih dezerata na svetu, toliko da se u kulinarskom svetu decenijama vodi rat oko toga ko ga je prvi izumeo, pa se on sreće i pod raznim drugim nazivima.

Sastojci:

  • 250 grama putera
  • 250 grama čokolade za kuvanje
  • šest jaja
  • 300 grama šećera
  • kesica vanilin šećera
  • 130 grama brašna
  • 200 grama Eurokrema

Priprema:

Na pari istopite čokoladu za kuvanje i puter mešajući ih da se spoje. U drugoj posudi mikserom umutite jaja i šećer, a zatim dodajte vanilin šećer, brašno i prohlađenu smesu od čokolade i putera, pa sjedinite masu mešajući ručno.

Za pečenje pripremite kalupe za sufle, to mogu biti vatrostalne keramičke posudice ili pleh s modlama. Kalupe namažite puterom i pospite brašnom. U njih raspodelite dobijenu masu na ovaj način: na dno sipajte smesu do trećine, zatim preko dodajte Eurokrem, pa ostatkom smese napunite kalupe.

Zagrejte rernu na 220 stepeni i stavite kolače da se peku tačno 10 minuta. Kad ih izvadite, ostavite modle da se hlade dva do tri minuta, pa ih lagano prevrnite na tanjir tako da iskliznu sami. Lava kolač služite dok je vruć, a po želji možete ga poslužiti sa kuglom sladoleda od vanile, šlagom, malinama ili karamel prelivom.

Krem brule

Krem brule, ili na franuskom crème brulée što znači sprženi, pregoreli krem, sastoji se od žutog kremastog fila aromatizovanog vanilom i hrskave karamelizovane korice, zbog koje je i dobio takvo ime. Ovo je jedan od najpoznatijih kremastih dezerata na svetu sa bogatom istorijom, koji nosi epitet „kraljevska poslastica“.

Prve verzije su se pojavile još u 14. veku širom Evrope, a najraniji poznati recept se pojavljuje u Francuskoj Kraljevskom i buržoaskom kuvaru iz 17-og veka. Postoje zapisi o tome da ga je Tomas Džeferson služio u Beloj kući tokom svog predsedničkog mandata. U Engleskoj 1879. godine, dezert je predstavljen na Triniti koledžu u Kembridžu kao „Triniti krem” ili „Kembridž pregoreli krem”, sa utisnutim grbom koledža na vrhu.

Svetsku popularnost je stekao kada ga je čuveni restoran u Njujorku La Cirkue stavio na svoj meni 80-ih godina 20-og veka i od tada ima reputaciju dezerta za elitu.

Sastojci:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 6 žumanaca
  • 100 gr belog Eurocrema
  • 100 gr šećera
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • smeđi šećer za karamelizovanje

Priprema:

Žumanca i šećer dobro umutiti mikserom. Zagrejati slatku pavlaku da proključa i dodati beli Eurocrem i valilin ekstrakt. Smesu dodavati lagano u umućena žumanca neprestano mešajući.

Sipati krem u 6 malih vatrostalnih posuda za sufle. Posudice sa kremom poređati u pleh, u koji se zatim sipa vruća voda toliko da posudice budu dve trećine u vodi. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta.

Kada se rashlade, kremove prebaciti u frižider na najmanje 3 sata da se stegnu. Pred posluženje ih posuti smeđim šećerom, a zatim posude staviti u rernu pod upaljeni gornji grejač na 250 stepeni, tako da se šećer karamelizuje i stvori hrskava karamel korica.

Zasladite i ugrejte zimske dane uz Eurocrem

Zima je vreme da se opustite i uživate u toplini svog doma sa onima koje volite, dok se družite i grejete pored tople peći. Postoji mnogo divnih poslastica u kojima možete zajedno uživati, a najslađa je naravno vaš omiljeni Eurocrem. Možete joj dodati i neki drugi topli napitak – pogledajte naša dva predloga za tople i slatke napitke sa Eurocremom. I da završimo u istom stilu kako smo i počeli- dečjom pesmicom. A šta može zima meni, šta mi može, šta mi sme? Zima, zima, pa neka je!