5 ideja Lavice Slavice za ukrašavanje praznične trpeze

Planirate svečanu gozbu za novogodišnje slavlje? Za kompletno uživanje u svečanom obroku sa vašim gostima, pored ukusne hrane, važna je i dekoracija stola koja donosi posebnu atmosferu i doprinosi svečanom izgledu događaja. Vaša praznična trpeza treba da odražava radost i magiju praznika. To ne mora da bude skupo, možete izmaštati i napraviti „uradi sam“ ukrase. Pogledajte ove lepe i originalne ideje koje vam predlaže Lavica Slavica za ukrašavanje praznične trpeze.

Božićni venčić

Centralni deo stola rezervisan je naravno za božićni venčić, kao deo tradicije i obavezan ukras praznične trpeze. Pored dekorative uloge, venac ima i jaku simboliku. Još u antičkom svetu bio je simbol pobede i proslave. Upotreba zelenih grančica na venčićima je simbol života. U hrišćanskoj tradiciji njegov krug od zelenog granja predstavlja Hristovu večnu ljubav i ciklus stvaranja novog života, dok crveni dodaci pout bobica, ukrasa i mašni predstavljaju krv Isusa.

Božićni venac se tradicionalno izrađuje uvrtanjem zimzelenih grana u obliku velikog kruga. Granje možete učvrstiti žicom pričvršćivanjem oba kraja, a tako dobijen venac ukrasite crvenim bobicama, crvenim ružama, šišarkama, mašnicama i drugim božićnim dekoracijama. U centar kruga stavite lepe ukrasne sveće, obmotane trakama i on postaje pravo umetniko delo.

Mini pokloni

Jedan od najlepših i svima najdražih ukrasa novogodišnje trpeze su mini-paketići u ukrasnom prazničnom omotu. Priredite iznenađenje večeri i obradujte svoje goste poklončićima koje ste napravili specijalno za svakog od njih. Ovi poklončići ne moraju da budu skupi, već treba da budu lični i da imaju emotivno značenje za gosta. To može biti neka zajednička fotografija u lepom okviru, ukrasna kutijica sa dragom uspomenom ili suvenir sa zajedničkog putovanja.

Uz ovakav poklončić stavite i dodatke, kao što su slatkiši i malu čestitku sa porukom najlepših želja koja će za svakog biti posebna, lepo upakujte i napravite slatke paketiće iznenađenja. Ove mini poklone možete servirati na desertnim tanjirima, uz borove grančice, šišarke i ukrase za jelku – vaši gosti će biti oduševljeni! A u našem blogu od prošle godine pogledajte ideje za najslađe praznične dezerte, koji će dodatno ulepšati vaš sto.

Prstenovi za salvete

Za ovu svečanu priliku, nisu dovoljne samo obične papirne salvete, već su potrebne i one svečane, od satena, koje čuvate u kredencu za specijalne prilike. One će uneti boje u vašu prazničnu dekoraciju stola i dati mu svečanu notu. Ukrasite ih lepim prstenovima za salvete, koji su upečatljiv detalj i dodaju dašak elegancije i stila bilo kom ambijentu. Za ovu priliku, ne morate kupovati skupe prstenove, već možete jednostavno sami da napravite svoje prstenove za salvete od žice. U pozamanterijskoj radnji možete po povoljnoj ceni kupiti bakarnu žicu za izradu nakita i bižuterije.

Bakarnu žicu namotavajte u krug kako biste dobili prsten, kao kalup možete koristiti kotur od toalet papira, kako biste dobili lep pravilan oblik kruga. Od žice treba da omotate više petlji kako bi dobili željenu širinu. Možete biti i kreativni pa dodatno od žice isplesti i dekorativne elemente u stilu filigrana – igrajte se sa žicom i pravite svoja mala juvelirska remek-dela. Na kraju samo zamotajte svoje satenske salvete i ubacite svaku u bakarni prsten – izgledaće kao dekor u ekskluzivnom restoranu!

Ukrasni svećnjaci

Dekorativne sveće čija treperava svetlost obasjava sobu nezaobilazni su deo praznične trpeze. Dodajte magiju prazničnoj trepezi pomoću specijalnih svećnjaka, koje možete lako sami napraviti. Uzmite prazne staklene tegle i pretvorite ih u dekorativne svećnjake – čaše za sveće. Možete ih oslikati bojama za staklo i tako stvoriti čudesne svetlosne efekte, poput duge. A ako želite ekstravagantniji dekor, nabavite foliju boje zlata i iskrojite razne oblike i ornamente i njima oblepite spoljašnost tegle. Kada unutra budete upalili sveću dobićete čaroliju – sjaj sveća će kroz staklo i zlatnu foliju napraviti posebne efekte u enterijeru i dobićete čudesnu igru svetlosti i šara!

Slatki buketići

Evo i jedne slatke ideje naše Lavice Slavice! Ovaj deo dekoracije za trpezariju nije samo lep, već je i jestiv! Umesto cvetnih aranžmana koji brzo uvenu, napravite originalne bukete od slatkiša kojima možete i da se sladite tokom praznika. Za ove bukete su vam potrebni ukrasni papiri, štapići za roštilj, selotejp traka i naravno, Swisslion slatkiši. Pri vrhu štapića zalepite slatkiš, ispod koga ukrasnim papirom formirajte oblik latica cveta, a zatim uz štapić zalepite zimzelenu grančicu. Ove slatke „cvetove“ spojite u buket, umotajte u ukrasni papir i vežite mašnom.

Možete pustiti mašti na volju i kombinovati slatkiše koje najviše volite. Lavica Slavica je za vas osmislila dva buketa. Prvi je elegantan buket sa cvetovima od zlatnih Choco biscuit-a, koji je sa svojim zlatnim sjajem savšena novogodišnja dekoracija. Drugi je veseli buket napravljen od Juhu družina i Juhu mališani čokoladica, koji će biti radost za najmlađe dok mu budu čupkali „cvetiće“. Ove slatke buketiće možete držati u vazi ili u korpici za cveće.

Magična atmosfera uz Eurocrem

Bilo da organizujete opušteno druženje sa prijateljima, svečanu večeru, ili okupljanje porodice, stvorite sebi i onima koje volite magičnu atmosferu za praznik. Donesite jelku i zimzeleno granje, izvadite svoje omiljene ukrase i trepereće lampice i pustite svoje omiljene božićne melodije – vreme je za ukrašavanje doma! Pronađite inspiraciju uz vaš omiljeni Eurocrem, a mi vam predlažemo da napravite sami dekoraciju za novogodisnje praznike i ulepšate dom!