Napravi sam dekoraciju za novogodišnje praznike i ulepšaj dom

Počeo je decembar i mi smo nekako već u prazničnom raspoloženju. Ukrašavanje doma može da počne što se nas tiče i jedva čekamo da se napravi fina, topla atmosfera, da uključimo lapice i uvalimo se u fotelju da pogledamo omiljene porodične filmove. Bez obzira na to da li volite ukrase na svakom koraku (od ulaznih vrata, pa do spavaće sobe) ili ste pobornik minimalizma, kićenje doma pred praznike treba da donese poseban praznični duh i razveseli nas. Svima nam to treba ove godine i zato smo vam u ovom tekstu pripremili nekoliko zanimljivih dekoracija koje možete napraviti sami.

Deca će biti oduševljena što mogu da vam pomognu oko dekoracije, jer ko ne voli seckanje i lepljenje? Ovakve aktivnosti podstiču njihovu kreativnost i veštine i dodatno ih zaokupe da rade nešto korisno, lepo i zabavno. Dakle, preskočite hladno vreme, guranje u redovima i kupovinu precenjenih ukrasa, napravite nešto svoje i sa dušom, na čemu će stajati potpis cele porodice. Takvi ukrasi nemaju cenu i postaju draga uspomena.

Hajde da ne dužimo više i krenemo da odbrojavamo u najboljem raspoloženju do Nove godine.

1. Drvene kućice za svakodnevna mala iznenađenja

Nekako su pre nekoliko godina advent kalendari stidljivo ušetali u naše prodavnice i od tada su redovno, još u novembru, spremni za kupovinu i svakodnevno darivanje sve do 25. decembra (Božić po gregorijanskom kalendaru). Obično su u pitanju kalendari napunjeni različitim kozmetičkim proizvodima, a mi ćemo vam predstaviti nešto drugačiji koncept inspirisan idejom da svakog dana u decembru i delom u januaru nešto poklanjamo ukućanima.

Uz pomoć ovog šablona  možete napraviti ove čudesne kućice, u koje ćete mesec dana (od 7. decembra pa sve do Božića) ukućanima ostavljati po jedan mali poklon svakog dana. To mogu biti sitnice, koje će oni sa nestrpljenjem čekati – sve od slatkiša iz novogodišnjeg slatketića Swisslion, preko sitnih igračaka, nakita i kremica za devojčice, klikera i autića za dečake.

Ako želite da ovo darivanje učinite još zanimljivijim, drage mame uključite i tate. Tako pored svake kućice svakog dana napišite za koga je poklon (tatu ili decu) i iščekivanje svih članova porodice biće još veće, a uzbuđenje na vrhuncu svake večeri kada se otvaraju mali pokloni. Tako će deca naučiti da još više cene svaki mali poklon i čekaće svoj poklon sa još više interesovanja.

2. Providni ukrasi sa šljokicama, konfetama i sl.

Za ovaj mali projekat biće vam potrebni providni ukrasi od plastike ili nekog sličnog materijala (možete ih pronaći kod Kineza) a onda zaposlite klince, raširite šljokice u raznim bojama, konfete, veštački sneg po kuhinjskom stolu (opet i ovo možete nabaviti kod Kineza) i krenite da punite ukrase. Na kraju stavite poklopac preko, zatvorite ukrase i stavite im neke lepe vrpce u bojama. Predlažemo zlatnu, crvenu i belu kao glavne praznične boje, ali možete i bilo koje druge boje po izboru.

3. Božićni venčić za vrata

Ali ovo nije bilo koji venčić za vrata, već ima poseban porodični detalj koji ćete ponosno okačiti na ulazna ili vrata od dnevne sobe. Naime, zamolite decu da na parčetu debljeg papira postave i iscrtaju svoju šaku, zatim izrežite ivice i ponovite ovo nekoliko puta (oko 25). Sledeći korak je da papir obojite u zelenu boju (ako već prethodno niste kupili zeleni papir u dve nijanse – svetliju i tamniju), nanižete na kanap i dodatno ukrasite crvenim kružićima, koji treba da predstavljaju šumske bobice ili možete okačiti i prave, pa tako dobiti kombinaciju kolaža i mrtve prirode. Božićni venčić bez mašne? Ne! Tako da je poslednji detalj koji treba da dodate definitivno mašna. Neka bude velika, crvena i raskošna.

4. Jelkice od testenina – ukras za jelku ili čestitka

Deca obožavaju da se igraju hranom i još kada od nje mogu da naprave nešto kreativno, treba ih pustiti da nam pokažu sve svoje veštine. Predložite im sledeći mali projekat i budite sigurni da će se oduševiti.

Šta će vam biti potrebno za pravljenje ovih ukrasa? Karton, jači lepak, testenine naravno (fusili se ovde najbolje uklapaju i mogu biti i obični – žuti, ali možete koristiti i one u boji), lakovi za nokte u crvenoj, zelenoj, zlatnoj i beloj boji – alternativa za lakove su akrilne boje ili sprejevi, šta god možete naći u prodavnicama. Pored svega ovoga, nabavite zlatne zvezde za vrh jelke i kanap od koga ćete napraviti vrpcu na kojoj će visiti ukras.

Pa da počnemo… Izrežite karton u obliku trougla, iza njega zalepite od polovine na dole još jedan deo kartona, koji će služiti kao stablo jelkice. Zatim krenite da lepite testeninu na karton, jako je važno da lepak dobro poveže karton i fusile. Ostavite da se malo osuši, a zatim krenite da bojite fusile  – jedan red može biti zelen, pa zatim sledi crveni, pa zlatni i na kraju beli ili možete krenuti drugim redosledom – igrajte se. Na vrh zalepite zlatnu zvezdu i na kraju sa zadnje strane lepkom pričvrstite kanap. To je sve.

Ako ne želite da ovo bude ukras za jelku, vrlo lako može postati čestitka. Umesto da na zadnju stranu nalepite još jedno parče kartona, nalepićete deblji beli finiji karton,a na kome sa zadnje strane možete napisati najlepše želje nekome od članova porodice.

5. Šišarka kao ukras za sto

Ovo je možda i najjednostavniji projekat, koji ćete lako i brzo završiti a ne treba vam i mnogo potrepština da biste ga napravili. Kada krenete u šetnju po parku, obevezno pogledajte oko sebe i vidite ima li četinara u okolini, jer će vam za ovaj ukras biti potrebna jedna šišarka. Pored nje, još nam iz prirode treba i postolje za naš ukras, koje može biti okruglo ili nepravilnog oblika ali treba da bude od isečenog stabla (potražite kod komšija ili rođaka, koji se greju na drva). Pored toga, ponovo nam treba i akrilna boja u nekoliko nijansi (zelena, crvena, bela, plava), četkice za nanošenje boje i lepak.

Prvi korak u pravljenju našeg ukrasa za sto je farbanje šišarke u zeleno, zatim kada se skroz osuši dodajte joj bele tačkice za sneg, crvene i plave koje će predstavljati lampice na jelkici. Ako želite da jelkica ima vrh, onda lepkom zalepite zvezdicu od papira (koju ste prethodno isekli) i na kraju šišarku pričvrstite lepkom za drveno postolje.

Sigurno ste se umorili od ovolikog seckanja, lepljenja i dekorisanja. Verovatno ste gladni i jede vam se nešto slatko? Mogao bi tata da napravi palačinke sa Eurocremom na primer. Samo naglas razmišljamo.

Nadamo se da su vam se naši predlozi, za male kućne praznične projekte, dopali i da ćete ih probati sa svojom decom. Obavezno nas tagujte na društvenim mrežama (Instagram, Facebook) ako budete pravili neki od naših ukrasa za vaš doma. Imamo još jedan predlog za vas, dodajte i omiljeni Eurocrem proizvod, koji jedete dok pravite ove ukrase i fotografija će biti još bolja.

Ako vam se ovaj blog dopao, obavezno ga podelite sa drugim mamama i tatama, kao i ostale tekstove sa našeg sajta.