5 prelepih mesta u Srbiji na koja morate otići ovog proleća

Zanima vas kako da oplemenite slobodan dan, iskoristite lepo vreme i odete na neki izlet? Zašto, uz sve to, ne biste svojoj deci pokazali kako izgleda učenje u prirodi i na lokalitetu? Naučite ih 5 važnih lekcija o predivnim predelima naše zemlje i zauvek će ih pamiti kao najlepše i najkorisnije lekcije. Da li ste spremni?

Uključite auto, spakujte rančeve i krenite putem nekih od 5 mesta koja ćemo vam otkriti u narednim redovima. Samo, ne zaboravite da prethodno spremite slatku užinu za put, palačinke sa Eurocremom, pošto nema lepšeg načina da se zasladite dok obilazite skrivene bisere naše urističke ponude.

Lekcija o lepoti prirode – Carska bara očarava svojom lepotom

Ukoliko ste zainteresovani za avanturu u stilu Indijane Džonsa, pođite ovim rezervatom prirode, provlačeći se kroz nekadašnji močvarni pojas koji je danas prekriven menadrima Starog Begeja, kao i brojnim stazama oko Carske bare. Istorija lokaliteta je burna i traje već 6000 godina. Reći ćemo vam samo da se u istorijskim zapisima spominje Atila-Bič Božji i da su se kao osvajači smenjivali  Rimljani, Bugari, Rumuni, Mađari, Turci i Srbi. 

Kao avanturisti, zakoračili ste uz dinamični kolorit plavih jezera, zelenih i braon šuma i bele slatine, u dom preko 500 vrsta biljnog sveta. Budite spremni da negde u daljini spazite divlju svinju, srnu, lisicu, zeca. Ponesite pecarošku opremu ukoliko poželite da zabacite štap u vodu starog Begeja i ulovite neku od 24 vrsta riba. Ako dobro načuljite uši, moći ćete da čujete hor od preko 240 vrsta ptica koje čine i orao belorepan, eja močvarica, livadska eja, kobac, čaplja kašikara.

Imajući ovo u vidu, UNESCO je ubeležio Carsku baru u močvarno područje od javnog značaja.

Slapovi Sopotnice – Čas geografije o impresivnim prirodnim lepotama Srbije

Da naša zemlja ima lepu prirodu, shvatićete čim budete ugledali ove vodopade. Neki su ih uporedili sa Nijagarinim vodopadima, a nama se čini da su Slapovi Sopotnice nešto toliko lepo i jedinstveno da nema potrebe porediti ih.

Selo Sopotnica je minijaturno selo kod Prijepolja, u Zlatiborskom okrugu i skriveno je na padinama planine Jadovnik, između reka Mileševke i Lima. Ime sela krije onomatopeju, vode koja sopoće, huči. Do ovog sela stižete, kao u nekoj igrici, makadamom kojim se probijate kroz guste bukove i hrastove šume. Do samih vodopada može se doći samo peške, kamenitim markiranim putićima. Ukoliko sve ovo izvedete, nagradni poeni u igrici dolaze u vidu nezamislive lepote prirode i uživanja u njoj.

Do najviših izvora Sopotnice stiže se šetnjom na 1.150m nadmorske visine, a reka svojim tokom nudi nezaboravan prizor, spustom do 465 m nadmorske visine, gde se uliva u reku Lim. Najviši vodopad visok je 25 metara, a reka prelazi preko osam bigrenih terasa u svom gornjem toku. 2005. godine ovi slapovi su proglašeni spomenikom prirode.

Prepleteni vodeni tokovi, četiri kraška vrela, više izvora i sedam bigrenih terasa preko kojih otiču vrelski vodotoci, gradeći živopisne vodopade i slapove, blistave stene, bogat biljni i životinjski svet, učiniće da se osećate kao da ste zakoračili u knjigu dečijih bajki

Golubačka tvrđava  – Kulturno nasleđe staro više vekova

U vladarskom položaju nad Dunavom, Golubačka tvrđava dominira jednim od najlepših prirodnih ambijenata u Srbiji – ulazom u Đerdapsku klisuru, mestu gde je Dunav širok kao more. Sagradili su je Rimljani, još u I veku nove ere, u obliku je lepeze, ima dva ulaza i čak 10 kula. Vekovima je bila poprište bitaka za vlast i prevlast Rimljana, Ugara, Turaka i Srba. Sve to zbog odličnog strateškog položaja, gospodara Dunava.

Čak iako dolazite u turistički poduhvat i posle toliko vekova, borbeni duh vas neće zaobići. Naime, deo za posetioce podeljen je u četiri zone, od kojih svaka iziskuje od vas neki mali osvajački poduhvat – od najlakše, u koju mogu ući svi, do one najteže za koju je potrebna planinarska oprema i pratnja stručnih lica. Sigurno će vas poneti avanturistički duh, dok će se, možda, deca igrati neizbežne igre, vitezova i princeza.

Vlasinsko jezero – Prirodni fenomeni najvećeg akumulacionog jezera na Balkanu

Vlasinsko jezero, na teritoiji opštine Surdulica, jedno je od najvećih akumulacionih jezera na Balkanu. Bez obzira u kom godišnjem dobu ga posetite, pružiće vam sve pogodnosti za uživanciju, zimi klizanje, uz kuvano vino ili čaj, a leti kupanje, uz mogućnost da uživate u svim vodenim sportovima.

Jezero je poznato po plutajućim ostrvima, koja vremenom menjaju svoj položaj, što ih čini jedinstvenim u svetu. Nastaju od podvodnog biljnog sveta izraslog na tresetu, koji se u velikim parčadima otkinuo sa dna jezera i isplovio. Pokreću se vetrovima tokom promene vodostaja. Ljudi plove čamcem, jahtom, kanuom, ali malo ko se može pohvaliti da je plovio ostrvom. Zašto da ne budete među retkima koji su i ovo probali? Pravac na Vlasinsko jezero.

Gornji Milanovac  – Tamo gde je započeto stvaranje moderne srpske države

Ne samo zato što je Eurocrem nastao u Gornjem Milanovcu, pre 50 godina, već i zato što je ovo grad bogate istorije – morate se upoznati sa njegovim nasleđem i značajem koji ima za našu zemlju.

U samom centru, možete se prošetati lepim ulicam ovog grada, obavezno zastanite da pogledate zgradu Okružnog načelstva iz 1856. godine, crkvu Svete Trojice – zadužbinu kneza Miloša Obrenovića ili spomen-park Brdo mira. U svakoj od ovih građevina stanuje istorija.

Sledeće što ne smete preskočiti je poseta Takovu, udaljenom desetak km od centra grada. Ovde ćete osetiti junački duh naše države kroz podsećanje na važne događaje koji su potekli odavde, a čiji su odjeci uticali na dalji razvoj našeg društva.

Na ovom mestu je na Cveti, 23. aprila 1815. godine, podignut Drugi srpski ustanak, o čemu i danas svedoči stara crkva brvnara, gde su se pričestile ustaničke vođe. Na mestu pod hrastom, gde je knez Miloš je dao zakletvu, danas postoji spomenik iz 1887. godine, a u neposrednoj blizini nalazi se bronzana skulptura – Takovska skupina. U školi-muzeju izloženi su najznačajniji eksponati iz tog vremena, kao i čuvena slika poznatog slikara Paje Jovanovića -Takovski ustanak.

U Savincu, mestu nedaleko od Takova, prošetajte se do crkve posvećene Svetom Savi. Tu se nalazi i mesto večnog počinka naše uticajne slikarke i književnice, žene koja je bila ispred svog vremena, Mine Karadžić Vukomanović, kćerke velikog Vuka Karadžića.

Zahvaljujući ovom izletu, vaša deca će upoznati novi grad, ukoliko već nisu bila ovde. Uz to, zajedno ćete se podsetiti važnih istorijskih događaja i svojoj deci ćete zagarantovali peticu iz istorije, kad je ova značajna lekcija u pitanju.

Verujemo da već odbrojavate dane do vikenda, prikupljate opremu, proučavate mape i okupljate društvo za put. Dolazak proleća treba obeležiti ovakvim izletima, koji čine da zauvek zapamtite gde ste bili tog proleća 2021. godine.

Ako se budete fotografisali na nekom od ovih mesta, obavezno ponesite malo Eurocrema ili Eurocrem bloka sa sobom i tagujte nas na Instagram ili Facebook fotografijama. Slavko obožava da prati vaše avanture i raduje se prolećnim izletima.