5 stvari koje treba da uradiš pre nego što završiš srednju školu

Srednja škola ostaje među najlepšim uspomenama u životu svakog čoveka. Tada smo u životnoj dobi u kojoj se definišu naši afiniteti, želje i ciljevi. Kraj srednje škole stavlja važne izbore pred maturante i otvara raskrsnice koje nas vode dalje kroz život.

Za srednjoškolski period rezervisani su, pored učenja, druženje, zabava, sportska i druga takmičenja. U to vreme prolazimo kroz svoja prva važna životna iskustva i razočaranja. Stičemo prijateljstva koja kasnije traju tokom celog života, dok od roditelja dobijamo veću slobodu, istovremeno učeći se odgovornosti.

Dosta toga se odvija u školskim klupama, na velikim odmorima i ekskurzijama i svako od nas treba da iskusi nezaboravne čari školovanja, zato vam otkrivamo 5 stvari koje treba da uradite pre nego što završite srednju školu.

1. Usavršite još jedan strani jezik pored engleskog

Od malena deca su upućena na engleski jezik, sa svakom novom generacijom, to je sve evidentnije. Još tokom osnovne škole postoje stvari koje ne smemo propustiti o tome smo vam već pisali i tada smo spominjali koliko je engleski značajan. Verovatno i sami uviđate koliko su jezici bitni za nastavak školovanja na fakultetu i prilikom pronalaska posla. Poznavanje engleskog na višem nivou poslednjih godina se podrazumeva kao obavezna stavka u CV-ju. Poslodavci očekuju da pored engleskog govorite bar još jedan jezik. Takođe i pri apliciranju za različite stipendije, poznavanje jezika je plus. Otvoriće vam se i drugi izvori učenja, pružiće vam se prilike da čitate knjige, gledate filmove i učite na engleskom jeziku.

2. Provedite kvalitetno vreme na društvenim mrežama

Pristup društvenim mrežama kao i različitim platformama za učenje jezika omogućuje da proširite svoja znanja. Zahvaljujući poznavanju jezika s lakoćom ćete stupati u konverzaciju sa svojim vršnjacima bilo gde na planeti. Stvaranje kontakata tokom srednje škole biće vam od koristi tokom studija i eventualnih studentskih razmena. Takođe, osim učenja i upoznavanja ljudi na Instagramu i Fejsbuku možete prikupiti najlepše fotografije nastale tokom školovanja i osmisliti zajednički album razreda koji možete izraditi sami ili kod fotografa i tako sačuvati trajnu uspomenu na najlepše doba mladosti. Ne zaboravite da se fotografišete sa omiljenim nastavnicima obavezno im poklonite zajedničku fotografiju u znak sećanja i zahvalnosti na pruženom znanju i podršci.

3. Položite vozački ispit

Vreme pred maturu možete iskoristiti da položite vozački ispit. Vozačka dozvola jedna je od povlastica koje stičemo odrastanjem i pruža nam razne mogučnosti. Ovo je svakako najbolje vreme da položite, jer nemate mnogo obaveza kao tokom studija, a kasnije uporedo sa poslovnim obavezama biva još teže uklopiti časove vožnje. Posedovanje vozačke dozvole znači veliku prednost ako odlučite da potražite posao odmah nakon mature. Ukoliko položite iz prve može se desiti i da vas roditelji, ukoliko su u mogućnosti, obraduju adekvatnim poklonom – autom.

4. Putujte što više

Putovanja oplemenjuju naš život. Iskustva, uspomene i poznanstva koje stičemo na putovanjima menjaju nas na bolje i čine nas bogatijima. Ovo je odličan način da se družite sa prijateljima, ali i da upoznate nove ljude, druge kulture i običaje. Kada su putovanja u pitanju imamo nekoliko predloga:

  • kampovanje sa društvom – majski uranak, letnji raspust i vikendi odlična su prilika da provedete vreme van grada, isprobate nešto novo i osetite na kratko čari života u prirodi daleko od gradske buke,
  • odlazak na koncert omiljenog benda – može biti povod da odete na neki domaći ili strani festival, koji se održava u drugom mestu ili državi,
  • maturska ekskurzija – ono što ne smete nikako propustiti na kraju školovanja, to su sećanja i anegdote sa maturskog putovanja koje ćete pamtiti do kraja života,
  • letovanje u organizaciji škole – mada je globalna situacija u poslednje dve godine sprečavala ova putovanja, čini se da će ove godine ipak biti drugačije, većina škola nekada je imala ponudu za more, to su takođe odlična putovanja na kojima se družite i zabavljate sa svojim društvom iz škole. Ukoliko u vašoj školi nema takvih mogućnosti, uvek možete i sami da se organizujete i dobro se provedete.

Kada krenete na put nikako ne zaboravite Eurocrem proizvode koji će svako putovanje i druženje učiniti još slađim

5. Volontirajte

Osim što činite dobro delo, volontiranje vam pruža priliku da radite na sebi da razvijate empatiju, osećaj solidarnosti i svrhe. Raditi za neki viši cilj, za dobrobit celokupnog društva, pomagati najugroženijima ili pak ljudima koji nisu odavde, a došli su na neki domaći festival, razvija osećaj vrednosti i samopoštovanja u svakom pojedincu koji se opredeli za dobrovoljni rad. Volontiranje se vrednuje u svakoj biografiji koju šaljete pri apliciranju za neki posao ili studentsku stipendiju.

Stigni do mature uz najslađe od Eurocrema

I za kraj, svoje đačke dane obavezno zasladite Eurocremom ili Euroblok čokoladom. Uz Eurocrem proizvode stasavaju sve generacije. Dogodovštine iz školske klupe i slike svoje užine koju ste spremili po receptu Lavice Slavice možete podeliti sa Slavkom i Slavicom na našoj Facebook i Instagram stranici. Do sledećeg bloga uživajte u kraju školske godine, učite i zaradite što bolje ocene!