10 stvari koje dete treba da proba pre kraja osnovne škole

Iako se kroz ceo život uči i stiču nova iskustva, neka su namenjena za određeni uzrast. Vreme osnovne škole je period najintenzivnijeg razvoja deteta, kada ono ne treba da bude uskraćeno za neka bitna iskustva i saznanja u svom odrastanju. Važno je da u ovom periodu dete vidi i otkriva nove stvari i proba različite aktivnosti koje će mu podići samopouzdanje. Zato vam predstavljamo 10 stvari koje dete treba da proba pre kraja osnovne škole.

1. Nauči jedan strani jezik

U današnje vreme znanje barem jednog stranog jezika je obavezno, pa deca već u osnovnoj školi počinju da uče strani jezik. Ovo je pravo vreme za to, jer iako se jezik može naučiti u bilo kojim godinama, najlakše i najbrže se pamti u detinjstvu. Tokom učenja animirajte dete, jer se jezik najbolje usvaja kroz igru, imitaciju i melodiju. Saznajte kako se može učiti sa lakoćom i kako učenje može da bude zabavno.

2. Ode u pozorište ili glumi u nekoj predstavi

Odlazak u pozorište je za decu magično i nezaboravno iskustvo. Kroz predstavu ona imaju jedinstveno iskustvo učenja, jer u zabavnom okruženju mogu da nauče o mnogim temama, čak i efikasnije nego kada o njima čitaju. Pozorište je najvrednije mesto gde deca mogu da istražuju beskrajne mogućnosti svoje mašte. Učestvovanje u predstavi je još jedan nivo iznad do iskustva koje se pamti čitav život.

3. Učestvuje u emisiji za pevačke, glumačke i slične talente

Otkrijte skrivene talente svoga deteta i podržite njegovu želju da ih razvija i izrazi kroz igru, pesmu i ples. Deca vole da učestvuju u emisijama u kojima mogu da se takmiče, zabave i druže sa svojim vršnjacima. Podstičite njihovu kreativnost, jer kreativnost se uči, kreativac se ne rađa, nego se postaje.

4. Pokuša da sruši neki svetski rekord

Nisu samo odrasli „naj“ u svemu, već i deca mogu biti svetski rekorderi. Među rekordima se mogu naći: najviša kula od Lego kockica, najviše domina u nizu, najduži lanac od šarenih gumica za narukvice, najbrže slaganje Rubikove kocke, najviše obrta hula-hop obruča i drugi. Podstaknite dete da razvija neku svoju veštinu, možda obori rekord i postane najbolje na svetu! Primer za to je aktivistkinja za ekologiju Greta Tunberg koja je sa 16 godina oborila rekord kao najmlađa „ličnost godine“ magazina „TIME“.

5. Nauči mađioničarski trik

Deca su oduševljena mađioničarskim trikovima i mogu ih satima zadivljeno gledati pokušavajući da odgonetnu misteriju. A još su srećnija kada nauče da i sama izvode neke trikove. San svakog deteta je da postane mađioničar i da ima čarobni štapić kao Hari Poter! Zato ih naučite nekim jednostavnijim trikovima kao što su oni sa balonima, novčićima ili kartama. Mali mađioničari će postati „zvezde“ na rođendanima i zadiviće svoje drugare!

6. Upozna svog idola

U detinjstvu idoli imaju veliki uticaj na razvoj ličnosti. Dete posmatra odrasle oko sebe tražeći među njima uzor, osobu sa kojom se poistovećuje i na koju želi da liči. Na koga će se dete ugledati zavisi od njegovog interesovanja – to mogu da budu sportisti, naučnici, muzičari i pisci. Uzori su naročito važni kada dete počne da razmišlja šta će da postane kada odraste, pa upoznavanje sa svojim idolom može da ga motiviše i da pozitivno utiče na njega.

7. Proba nekoliko sportova

Podstičite dete da se bavi sportovima, čak i kada se predomišlja i želi da promeni sport. Deca svakodnevno menjaju interesovanja i eksperimentisanje i isprobavanje novih stvari je normalna faza razvoja. Dajte detetu slobodu i dovoljno vremena da samo ustanovi koji sport mu najviše odgovara – na kraju će se sigurno zadržati na onom koji najviše voli i u čemu može da istraje.

8. Pročita 50 knjiga

Čitanjem knjiga detetu se otvara jedan potpuno novi svet koji ga u svakom smislu obogaćuje. Čitanje podstiče razvoj inteligencije, proširuje rečnik, razvija kreativnost, podstiče radoznalost i rasplamsava maštu. Zato je bitno razvijati ljubav prema knjizi kod dece u školskom uzrastu. Dete ne bi smelo da ostane uskraćeno da upozna čarobne svetove kao što su „Mali Princ“, „Alisa u zemlji čuda“, „Tom Sojer“, „Čarli i fabrika čokolade“, „Hari Poter“, „Knjiga o džungli“, „20.000 milja pod morem“ i druge.

9. Ode samostalno sa drugarima do obližnjeg grada na piknik

Najstariji osnovci imaju potrebu za osamostaljivanjem i aktivnostima sa svojim vršnjacima, kao što su boravak u prirodi ili izlet do obližnjeg mesta. Ako je tinejdžer dovoljno zreo i odgovoran, roditelji mogu da ga „puste“ na takav kraći izlet, gde će imati priliku da se opusti i uživa sa svojim drugarima u zajedničkim pustolovinama. Ovi prvi samostalni koraci bez prisustva roditelja omogućiće tinejdžerima da steknu samopouzdanje i da se brže osamostale.

10. Usvoji psa ili mačku

Usvajanje kućnog ljubimca je jedno od najdragocenijih iskustava u životu deteta, koje nijedno drugo ne moži da zameni. U azilima i na ulicama ima puno pasa i mačaka kojima je potreban dom. Deca prirodno vole životinje i ljubimac će im doneti neizmernu radost. Kroz druženje sa životinjama deca uče da budu odgovorna, saosećajna i da brinu o drugima. Deca koja rastu uz ljubimce imaju više fizičke aktivnosti, manje su nervozna i otvorenija su u društvu.

Svako dete treba da proba Eurocrem

Na ovom spisku Eurocrem nikako ne smete zaboraviti. On je obavezan deo detinjstva i najlepših trenutaka. Kada od svih ovih dečjih avantura ogladnite, zasladite se omiljenim kremom svih generacija. Podelite ga sa drugarima i uz njega zajedno stvarajte najslađe uspomene iz detinjstva.