Čizkejk, kremasta i vazdušasta torta od sira koja se topi u ustima, jedan je od najpoznatijih i najomiljenijih dezerata ikada izmišljenih, favorit svim generacijama širom sveta, a naročito deci koja ga obožavaju! Najbolje je što on dolazi u beskrajno mnogo različitih verzija i ukusa i može se izmaštati na bezbroj načina- samo je nebo granica!
Čovek je od davnina težio da napravi savršeni čizkejk, a danas postoji bukvalno hiljade recepata, sa svačiji ukus. Svaka zemlja daje ovoj torti svoj lokalni gastronomski pečat, pa se tako ona pravi u različitim varijacijama, kako po vrsti sira, tako i po ostalim sastojcima. Danas svi restorani i poslastičarnice širom sveta imaju neku vrstu čizkejka na svom meniju.
Ali kada je sve počelo i kako je čizkejk osvojio je i zaludeo ceo svet?
Istorijat čizkejka
Verovali ili ne, ljudi jedu čizkejk već više od 4.000 godina! Arhelozi su na grčkom ostrvu Samos iskopali kalup za „antički čizkejk“ čija strarost datira čak 2.000 godina pre nove ere, što je najstariji poznati čizkejk u istoriji. Antički čizkejk se veoma razlikovao od onoga što danas poznajemo – pravio se od sira, brašna i meda, a zatim je pečen u zemljanoj posudi. U antičkoj Grčkoj je bio veoma popularno jelo i smatran je odličnim izvorom energije, pa je služen sportistima na prvim Olimpijskim igrama 776. godine pre nove ere, kako bi bili snažniji i uspešniji na takmičenju.
Kada su Rimljani osvojili Grčku, preuzeli su i tajnu pravljenja ovog specijaliteta kao ratni plen. Oni su bili prvi koji su zabeleželi njegov recept, 160. godine pre nove ere, pod latinskim nazivom za tortu – „placenta“, izvedenim iz grčke reči za ploču. Rimljani su ove torte često pravili za versku upotrebu – prinosili su je u hramovima svojim bogovima kao darove. Tokom svojih osvajanja, Rimljani su tortu od sira proširili širom Evrope.
Tradicija pravljenja ovog dezerta nastavljena i tokom srednjeg veka u Evropi i od tada recept evoluira. Prvi engleski kuvar iz 14. veka, sadržao je više varijacija njegovog recepta, a od 15-og veka se pojavljuje pod svojim engleskim nazivom „cheesecake“. Tokom narednih pet vekova, skoro svaki engleski kuvar je sadržao barem jedan recept, što pokazuje koliku su ljubav Englezi imali prema njima! Poznato je da je Kralj Henri VIII voleo ovaj ukusni desert i da je njegov kuvar za njega napravio posebno zaslađenu verziju.
Pošto su Englezi voleli svoj čizkejk, preneli su ga i u kolonije u Americi, gde se recept dodatno usavršavao i dobio svoj savremeni oblik. Tokom 1930-ih, amerikanizovani čizkejk se dramatično promenio, kada su pekari u Njujorku dotadašnji sitan sir u filu zamenili krem sirom stvarajući kremastiju, bogatiju i ukusniju poslasticu. Tako je rođen njujorški čizkejk koji je ubrzo postao veliki hit!
Zanimljive činjenice o čizkejku
Sada kada znate kako je nastao čizkejk, zavirite u neke manje poznate priče i otkrijte neke zanimljive i zabavne stvari o njemu:
- Najveći čizkejk na svetu imao je prečnik 2,8 m, debljinu 85 cm, a bio je težak čak 4.240 kg. Napravila ga je ruska kompanija Cheeseberri, 23. septembra 2017, kada je na glavnom trgu u Stavropolju za 240. rođendan grada, oboren Ginisov rekord,
- Tradicija svadbene torte na venčanjima je nastala upravo od čizkejka, od starog grčkog običaja da mlada sprema i služi tortu od sira prijateljima svog novog muža kao gest gostoprimstva,
- Najveći izbor čizkejka na svetu, sa spiskom od čak 250 vrsta u ponudi, ima „Fabrika čizkejka“, popularni američki restoran specijalizovan za ovu poslasticu, čiji je meni toliko obiman da sadrži skoro 6.000 reči!
- Čizkejk je dezert sa najviše varijacija i recepata, pa tako postoje i neki neobični, sa potpuno neočekivanim sastojcima, kao što su zeleni čaj, pistaći, guava, hibiskus, pepermint, kikiriki puter, krompir, ili neke još luđe kombinacije sa slaninom, kurkumom, viskijem i beli lukom!
- Najskuplji čizkejk na svetu prodat je za 4.592,42 dolara, uključivao je sastojke kao što su sir od bivoljeg mleka, beli tartufi i zlatni listići, a napravio ga je kuvar Rafaele Ronka u restoranu Rafele u Njujorku 2017. godine.
Recept Lavice Slavice
Ako ste od ove priče o čizkejku poželili da probate njegov kremasti i slasni zalogaj, možda ćete poželeti i da ga napravite. Zato je Lavica Slavica specijalno za vas napravila recept za čizkejk sa Eurocremom, vašim omiljenim kremom, i pokazaće vam kako se pravi.
Sastojci za koru:
- 300gr Bevita mlevenog keksa,
- 200gr putera (ili margarina),
- 2 kašike kakao praha
- 5 kašika mleka
Sastojci za fil:
- 250gr maskarpone sira
- 500ml slatke pavlake
- 100gr šećera u prahu
- 200gr Eurocrema
Sastojci za čokoladni preliv:
- 150gr Swisslion čokolade za jelo i kuvanje
- 150ml slatke pavlake
Priprema:
Podloga – Mleveni keks pomešajte sa otopljenim puterom, kakaom i mlekom, prebacite u kalup i pritiskajte u dnu tako da oblikujte koru.
Fil – Umutite slatku pavlaku i dodajte sir i šećer u prahu. Smesu podelite na dva jednaka dela, pa u jedan deo stavite beli mlečni Eurocrem, a u drugi stavite tamni kakao Eurocrem. Na podlogu prvo nanesite beli fil, pa preko njega tamni fil. Ostavite da se hladi u frižideru, a za to vreme pripremite preliv.
Prelliv – U otopljenu čokoladu dodajte zagrejanu slatku pavlaku, mešajte dok se sve potpuno ne otopi i sjedini i zatim prelijte preko fila.
Tortu ostavite u frižideru bar 3 sata, kako bi se stegla i lakše sekla nožem. Nakon toga je možete poslužiti.
Ova slatka i kremasta torta sa Eurocremom može biti rođendanska torta, uz koju će rođendan biti još lepši, veseliji i slađi. Pogledajte kako uspešno organizovati dečji rođendan uz Eurocrem deserte, pa pozovite i okupite drugare da zajedno uživate u njoj.
Najslađi zalogaji su sa Eurocremom
Uz Slavka i Slavicu i njihove recepte i savete uživajte u neodoljivom ukusu vašeg omiljenog Eurocrema, koji svaki zalogaj čini najslađim. Slavko i Slavica znaju šta deca vole, pa zato poslušaj njihove savete i 2 slatka razloga zašto je Eurocrem idealan za tvoj doručak.