Jutarnja rutina sa Eurocremom: naučite decu zdravim navikama

Jutra nekad znaju da budu jako užurbana i stresna za sve članove porodice. I sa tim ćemo se svi složiti. Bilo da imate decu koja idu u vrtić ili školu, nije lako uklopiti sve njihove i svoje potrebe u sat ili malo više vremena. Treba pripremiti doručak za ukućane (pogledjate naš predlog za italijanski doručak), nadgledati pakovanje školskih knjiga, pomoći u oblačenju itd. I kao da sve to nije dovoljno stresno i mama treba da se našminka, obuče i pripremi za odlazak na posao. Ponekad nam se čini da u svakom domu žive najbolje menadžerke koje možemo da zamislimo. Da, na mame mislimo, jer to kako one upravljaju vremenom, resursima i zadacima, ponekad izgleda kao magija.

E, sad ako se setimo da je 2021. i da smo preživeli jednu vrlo neobičnu godinu, koja je značila potpunu promenu svakodnevnih navika, pa i jutarnje rutine, onda se moramo početkom ove godine više fokusirati na zdrave navike i uspostavljanje određenih novih pravila. Na taj način ćemo pomoći kako sebi, tako i deci da se vrate svakodnevnim obavezama, ali ćemo ih naučiti da je važan red kojim obavljamo jutarnje obaveze. Zato smo za vas pripremili koristan vodič za stvaranje zdravih jutarnjih rutina kod dece.

Jutra su najvažniji deo dana kada postavljamo ciljeve i planiramo

Jako je važno da naučite svoje dete koji i koliki značaj ima postavljanje ciljeva svakog jutra. Ti ciljevi moraju biti vrlo jasno postavljeni i moraju biti ostvarivi, kako bi deca precizno znala šta su njihovi zadaci i kako bi stekli osećaj odgovornosti za brigu o sebi. Rutine poput nameštanja kreveta, pranja zuba, oblačenja itd. su zdrave navike koje svako dete treba da nauči. To što će imati nekoliko malih zadataka, koje treba da obave u jutarnjim časovima pre škole ili online nastave, može da im pomogne da smanje količinu stresa uzrokovanog pandemijom i da im pomogne da osete kontrolu nad svojim životom.

A šta još može da pomogne u uspostavljanju pravilne jutarnje rutine?

1.Neka se deca dobro naspavaju – izgleda nam kao vrlo logičan savet, ali se nekako čini da često zaboravljamo na njega. Deca mora da se drže svog rasporeda spavanja, pa tako recimo dete od 2 godine treba da zaspi u 19 časova, ako bi trebalo da bude budno u 7 ujutru.

2.Pripremite što više možete stvari dan pre – cilj je da smanjimo broj obaveza koje imamo ujutru, pa tako se doručak može napraviti prethodne večeri (predlažemo palačinke, koje lako možete podgrejati u rerni); zatim spakujte posude sa užinom za decu i obavezno dodajte Eurocrem blok, da se nađe; odaberite zajedno sa decom šta će sutra obući za vrtić ili školu.

3.Ustanite pre dece15 – 30 minuta ranije buđenje će vam dati dovoljno vremena da se istuširate, popijete kafu i spremite se za posao pre nego što deca ustanu. Idelano bi bilo da pre njihovog ustajanja već ubacite sve torbe i rančeve u auto, kako to ne biste radili u poslednjem trenutku.

4.Napravite listu obaveza i zakačite je na vidno mesto – ako imate mališane koji još uvek ne znaju da čitaju, zalepite stikere ili nacrtajte ono što treba da urade. Lista može sadržati neke od sledećih obaveza: pranje zuba, češljanje, umivanje, oblačenje, doručkovanje, obuvanje, uzimanje ranca i užine i izlazak iz kuće. Svakako prođite sa decom ovu listu i dodajte ili izmenite redosled obaveza. To će im dati osećaj moći, jer će shvatiti da je važno da se i oni pitaju za nešto.

5.Primenite „kada… tada“ metodu – identifikujte jednu obavezu sa liste koje vaše dete voli i povežite je sa ostalim manje omiljenim obavezama, tako što ćete mu objasniti da prvo mora da završi one manje zanimljive i da će ga to odvesti do onoga što voli. Npr. „Kada završiš nameštanje kreveta, umiješ se i opereš zube, tada ćemo doručkovati.“

6.Neka vikend bude poseban – ne treba u značajnoj meri menjati jutarnju rutinu tokom vikenda, ali pokažite malim stvarima da su ta dva dana ipak drugačija. Pripremite zajedno nešto drugačiji doručak, spavajte malo duže, pogledajte zajedno crtani film.

Dodatne zdrave navike koje deca mogu naučiti u 2021.

Početak je godine i pravo je vreme za uvođenje nekih novih, dobrih navika u svakodnevni život naše dece. Osim jutarnje rutine, o kojoj smo pisali u prethodnom delu, imamo još dve zdrave navike za koje mislimo da ih treba uvesti u našu svakodnevnicu.
Svakako se osvrnite na sve novo što smo naučili u prethodnoj godini (dosta stvari) a zatim postavite nove, dostižne ciljeve i krenite da kreirate zdrava jutra sa svojom decom. Ako niste baš sigurni odakle da krenete, mi smo tu da vam pomognemo.

Naučite ih da budu fizički aktivni

Za sve nas je važno da budemo fizički aktivni, ali za decu je to posebno važno. Fizička aktivnost će im doneti jako telo i jak um. A ko je bolji uzor od roditelja kada je uključivanje zdravih navika u pitanju? Jutarnja gimnastika svih članova porodice može da bude odličan način da se započne dan, zatim tokom dana deca mogu da izaberu neku od internacionalnih ili naših tradicionalnih igara iz jednog od naših prethodnih blogova, a uveče možete zajedno prošetati sa decom pred večeru. Važno je samo da fizičku aktivnost uključimo u njihove živote što češće i što više, kako bi još u najranijem uzrastu stekli naviku da se bave sportom ili da se šetaju. Sve se računa, svaki korak i svaki pokret su važni za naše telo.

Isključite elektronske uređaje

Kada su deca u pitanju čini se da nema granica količini zabave koju mogu pronaći na internetu. Netflix i Zoom su postali neophodni u našim životima tokom prošle godine, a i deca su mnogo više koristila telefone i računare, kako bi pratili nastavu ili ostali u kontaktu sa drugarima i rođacima. Međutim, neophodno je imati zdrav balans kada je korišćenje elektronskih uređaja u pitanju i treba ih kombinovati sa drugim offline aktivnostima, kao što su čitanje knjiga, odlazak u šetnju, igranje u prirodi ili treniranje nekog sporta. Izlazak napolje na vazduh je važno za organizam, imunitet i zdravlje u celosti. Zato manje plavog svetla sa ekrana, više gledanja u zelenilo, više disanja svežeg vazduha i punim plućima, a manje boravka u zatvorenom.

Nadamo se da će vam ovi saveti biti korisni i da ćete ih rado podeliti sa drugim mamama i tatama. Obevezno pročitajte i druge tekstove na našem blogu i nastavite da nas pratite na Instagramu i Facebooku.