Lavica Slavica ti otkriva kako pred kraj školske godine da učiš još brže

Lavica Slavica ti otkriva kako pred kraj školske godine da učiš još brže

Savladavanje novog gradiva zahteva vreme i trud, ali zar ne biste voleli da postoji lakši način za to? Intenzivno učenje, da ne kažemo „bubanje“ u poslednjem trenutku, ne daje dugoročne rezultate, ali primena efikasnih metoda može vam pomoći da brže usvojite gradivo.

Počećemo sa savetima za učenje i ponavljanje, a zatim ćemo predložiti neke promene u svakodnevnim navikama koje će vam pomoći da bolje pamtite.

Kako se kraj godine približava, a ocene treba da se poprave, sva je prilika da vam treba par saveta kako brzo da savladate gradivo većeg obima. Isto se odnosi i na studente, kojima uskoro počinje ispitni rok, a gradivo za ispite čeka i ima ga mnogo. Zgrabite omiljeni Eurocrem blokić i pročitajte naše savete za brzo i efikasno učenje.

Hvatajte beleške

1. Hvatajte beleške

Veća je verovatnoća da ćete zapamtiti ono što ste zapisali. Kada ste na času, pažljivo slušajte i zabeležite ključne reči i fraze. Ako učite putem interneta ili iz knjige, napišite svojim rečima ono što ste pročitali kako biste lakše usvojili gradivo i brže ga prizvali iz memorije.

Na primer, pravljenje vremenske linije važnih datuma i događaja može biti korisno za učenje istorije.

Dok pravite beleške, potpuno se posvetite učenju kako ne biste propustili važne informacije. Odmah nakon pravljenja beleški, pregledajte ih i organizujte na strukturisan način kako bi bile lakše za pregledanje i ponavljanje.

2. Ponavljajte naglas

Ponavljanje informacija naglas pomaže vam da ih lakše zapamtite. Kada učite iz knjige, sa sajta ili iz beleški, čitajte polako naglas i pratite tekst prstom kako biste bolje upamtili. Što više puta izgovarate informacije, lakše ćete ih se setiti.

Na primer, vežbanje izgovaranja reči i rečenica može biti korisno kada učite novi jezik. Aktivno govorenje pomaže da se informacije bolje utisnu u dugoročnu memoriju. Dok slušate sebe kako izgovarate reči na stranom jeziku, istovremeno ćete raditi na boljem izgovoru.

Učenje jezika može biti kao igra, samo ako se uči na pravi način. Obavezno pročitajte naš blog o tome kako da podstaknete dete da uči kroz igru i videćete da su rezultati vrlo dobri.

Prenesite naučeno drugaru ili drugarici

3. Prenesite naučeno drugaru ili drugarici

Objašnjavanje nekome pomaže vam da bolje zapamtite glavne informacije. Zamolite drugara ili drugaricu da vas sluša dok im objašnjavate ono što ste naučili, trudeći se da budete jasni i direktni.

Pitajte ih da li razumeju ili im treba dodatno objašnjenje. Ako se ne možete setiti nekih delova, vratite se i ponovo ih pregledajte. Aktivno prisećanje dok predajete pomaže vam da brže naučite predmet.

Na primer, ako učite hemiju, pokušajte nekome da objasnite periodni sistem i hemijske veze. Ako nemate nikoga ko bi vam pomogao, napišite informacije koje ste naučili koristeći jednostavan jezik kako bi bile lako razumljive.

4. Pravite analogije

Lakše ćete zapamtiti složene teme ako ih povežete sa nečim poznatim. Teške predmete je teško shvatiti ako ih ne možete vizualizovati. Pokušajte da ih uporedite sa nečim što već znate kako biste ih lakše zamislili i zapamtili.

Na primer, strukturu atoma možete uporediti sa solarnim sistemom, gde se elektroni okreću oko jezgra kao planete oko sunca. Ili, glija ćelije koje drže neurone na mestu možete zamisliti kao lepak koji drži sve zajedno. Glue (na engleskom lepak) drži sve zajedno.

Pauza 5 minuta na svakih sat vremena

5. Pauza 5 minuta na svakih sat vremena

Čak i kratka pauza omogućava vašem mozgu da se ponovo usredsredi. Kada preterano opterećujete mozak informacijama, on se umori. Zato pokušajte da sebi svaki sat odvojite nekoliko minuta za odmor i udaljite se od učenja.

Iskoristite taj trenutak da ustanete, protegnete se i opustite. Nakon pauze, vratite se fokusirani na svoje obaveze sa bistrim umom. Pošto ste dali mozgu vreme da se opusti, biće vam lakše da nastavite sa učenjem.

Isprobajte Pomodoro tehniku. Ostanite fokusirani i radite naporno 25 minuta, a zatim napravite pauzu od 5 minuta da se potpuno odmorite. Na nekoliko takvih ciklusa (obično 4) uzmite duže pauze od 15 minuta.

6. Zaboravite multitasking

Kada pokušavate da uradite previše stvari odjednom to otežava proces učenja. Kada je vreme za učenje, fokusirajte se samo na jedan predmet. Izbegavajte gledanje televizije, proveravanje telefona ili učenje drugih materijala dok učite, jer ćete teže pamtiti gradivo na koje se želite usredsrediti. Iako možda mislite da učite više istovremeno, verovatnije je da ćete se zbuniti i morati se vratiti da ponovno pregledate teme kasnije.

Spavajte dovoljno

7. Spavajte dovoljno

Vaš mozak procesuira ono što ste radili prethodnog dana dok vi spavate. Zato se potrudite da između sesija učenja imate dobar noćni san jer će vam to pomoći da bolje zadržite informacije.

Nastojte da svakodnevno pratite isti raspored spavanja kako bi to postalo rutina. Održavajte sobu hladnom i tamnom kako biste imali što mirniji san. Pošto san pomaže u formiranju dugoročnih uspomena, naučićete novu veštinu ili temu još brže!

Procena je da je potrebno najmanje 7 sati da se spava dok se uči, mada ni 8 ili 9 neće smetati, ako uspete da toliko ostanete u krevetu.

I to je to, a sada je na vama da odlučite ko daje bolje savete za učenje – Slavica i brzo učenje ili Slavko koji te uči kako da naučiš da učiš i budeš najbolji. Nama se čini da je kombinacija ovih saveta najbolja i da i od Slavka i od Slavice možete naučiti mnogo. Srećno sa učenjem!