Slavko vam otkriva kako da podstaknete dete da uči kroz igru

Slavko vam otkriva kako da podstaknete dete da uči kroz igru

Učenje kroz igru podstiče kognitivni razvoj, motiviše decu i povećava njihov raspon pažnje. U ovom blogu vam Slavko otkriva nekoliko ključnih saveta za motivisanje deteta da uči kroz igru.

Važno je da znamo da su deca prirodno naklonjena igri jer kroz nju uče. Kao i odrasli i deca najbolje uče kroz zabavu. Zato je jako važno da mlađi uzrasti imaju što više slobodnog vremena kako bi mogli da istražuju i uživaju u njemu što više. Oni će lako znati šta im od aktivnosti prija i uključivaće ih svakodnevno u svoju rutinu.

Na roditeljima je da prate aktivnosti u kojima deca najviše uživaju kako bi shvatili šta je ono što im najviše prija. Takođe, na ovaj način mogu brzo da uoče neke njihove prirodne talente i što pre krenu da ih dodatno razvijaju.

Šta je učenje kroz igru

Šta je učenje kroz igru?

Kada ste počeli da čitate ovaj tekst verovatno ste sebi postavili ovo pitanje. U najširem smislu, učenje kroz igru je svaka aktivnost za decu u kojoj oni uživaju i zabavljaju se istovremeno.

To može biti igra koju dete samo odabere, kao što je na primer punjenje kofice peskom na plaži, ili to može biti neka već osmišljena igra kao što je „Čoveče ne ljuti se“, ali i slaganje kockica i sl. Stručnjaci se slažu u tome da kada pustimo decu da se igraju, kod njih se probudi radoznalost. Deca uče kroz interakciju sa okruženjem, tražeći nove stvari ili iskustva.

Prednosti učenja kroz igru

Prednosti učenja kroz igru

Mnogo je razloga zašto bi dete trebalo da uči kroz igru. Osim očiglednog a to je zabava, tu je još nekoliko o kojima ćemo u nastavku:

Kognitivni razvoj

1. Kognitivni razvoj

Naučno je dokazano da bolje pamtimo informacije kada je proces tokom kojih ih saznajemo zabavan. Kada deca aktivno učestvuju u procesu učenja, kod njih se grade bolje motoričke sposobnosti, ali i društvene veštine i aktivno slušanje.

Unutrašnja motivacija

2. Unutrašnja motivacija

Verovatno želite da dete razvije ljubav prema učenju, umesto da to radi samo zbog ocene. Učenje kroz igru gradi unutrašnju motivaciju i budi kod deteta osećaj radoznalosti prema svetu oko njega. Ako od malena nauče kako da uče, uživaće u ovom procesu i postaće ljudi koji ceo život nešto uče. Učenje im neće biti mrsko, već će stalno nešto novo želeti da saznaju.

Duži raspon pažnje

3. Duži raspon pažnje

Deca najbolje uče kada imaju jasan fokus i konstantnu pažnju. Zato je važno da im pomognemo u ovome i zadržimo njihovu pažnju na određenoj lekciji. Ključ svega je da učenje učinimo zabavnim i da dozvolimo deci da aktivno učestvuju u procesu učenja. Kada su deca uključena u učenje, umesto da samo pasivno slušaju, oni duže mogu da zadrže pažnju na određenoj lekciji i da bolje nauče zadato.

Saveti za podsticanje deteta da uči kroz igru

Podstaknite kreativnost, zaigranost i učenje kod dece uz pomoć nekoliko naših saveta:

Napravite mesto za igru

1. Napravite mesto za igru

Pametno osmišljeno mesto za igranje može da podstakne dete na to da istražuje svoju okolinu.To ne znači da morate napraviti posebnu sobu za igranje sa pametnom tablom. Deca vole jednostavnost i mesta na kojima se osećaju sigurno.

Potrudite se da u tom prostoru napravite sve tako da deci bude na dohvat ruke. Neka polica sa dečijim knjigama bude u nivou njihovih očiju, zatim koristite otvorene kutije za igračke. Kutije ili ormarići koji se teško otvaraju neće privući decu. Oni više vole kada je sve providno i kada odmah mogu da vide omiljenu igračku.

Prostor treba da stalno bude sređen, čist i dobro organizovan. S vremena na vreme menjajte igračke u prostoru, kako bi deci stalno bilo zabavno. Pratite njihova interesovanja i u skladu sa njima postavljajte igračke, društvene igre i dr.

Ohrabrite slobodu pokreta

2. Ohrabrite slobodu pokreta

U školi, ali i pre toga u vrtiću od dece se očekuje da sede mirno i slušaju. Umesto toga, oni treba da osete da je kretanje poželjno. Samo kroz kretanje će osetiti da je igra put do učenja.

Pustite ih da sami biraju u kom položaju će crtati, čitati, slikati ili pevati. Neko želi da stoji, neko će ležati a treći će menjati položaje. Sloboda pokreta je poželjna i to deci treba jasno da se stavi do znanja.

Podstaknite radoznalost

3. Podstaknite radoznalost

Deca su po prirodi radoznala i zadatak odraslih je da to podstiču. To možete uraditi tako što ćete modelirati detetovu radoznalost i hvaliti njegovo interesovanje za čudesni svet oko njega.

Razgovarajte sa decom- postavljajte im pitanja. Neka to budu otvorena pitanja, koja nemaju pogrešan ili ispravan odgovor, već odgovor zavisi od njihove percepcije stvarnosti. Razgovarajte o različitim mogućnostima u određenim situacijama.

Povedite računa o interesovanjima deteta. Ako ga, od jednom, zainteresuju dinosaurusi, vodite ga u muzej ili na neku izložbu o tome. Ako je Hari Poter predmet njegovog interesovanja, čitajte zajedno knjige i gledajte sve filmove o njemu.

Uključite više izbora u igru

Jako je važno da pronađete način da uključite nekoliko različitih izbora u dečiju igru. Oni moraju da nauče da je pravljenje pravih izbora u životu jako važno. Zbog toga od malih nogu treba da se upoznaju sa veštinom pravljenja izbora.

Pustite ih da oni biraju igre kojima će se igrati. Podstaknite njihovo samopouzdanje tako što ćete im staviti od znanja da verujete njihovom izboru. Ako se igraju oblačenja lutki, dajte im što više raznovrsnih materijala u mnogo boja i gledajte ih kako stvaraju magiju. Kada se igraju napolju, sve dok je igra bezbedna po njih ili drugare, pustite ih da istražuju, jer samo tako će naučiti šta može a šta ne.

Kada se mnogo uči i igra, treba i da se zasladi

Najbolji način da nagradite dete nakon igre i učenja je da im pripremite nešto slatko i ukusno. Zato, Slavko predlaže da im napravite palačinke sa Eurocremom, jer ovome nijedno dete neće odoleti. Sa Eurocremom se najbolje igra, uči i raste i zato je on tu od prvih koraka i dalje kroz život da zasladi sve posebne trenutke kojima je to potrebno.