Nezaboravne letnje avanture: Kako da deca imaju leto iz snova

Letnji raspust se bliži, a pred mališanima su dugi i topli letnji dani idealni za stvaranje najlepših uspomena i nezaboravnih letnjih avantura. Prethodna školska godina donela je mnogo izazova i novog gradiva, dok su mere predostrožnosti usled koronavirusa uzrokovale odvojenost od drugara i duge boravke kod kuće. Sada sve to može da se nadoknadi.

Vreme godišnjih odmora i letnjeg raspusta daje priliku za posetu baki i deki, obližnjem gradu, odlazak na letovanje ili planinarenje. Čak i ako ovog leta ne planirate putovanje, deca mogu da borave u gradskim oazama zelenila, posete i saznaju više o znamenitostima svog mesta ili nauče nešto novo obilaskom zoološkog vrta, muzeja ili botaničke bašte.

Pregršt slobodnog vremena ne mora da postane uzrok dosade koja se krati igricama ili skrolovanjem po društvenim mrežama, već sjajna prilika da se deca okrenu prirodi i znamenitostima koje ih okružuju i na kvalitetan način provedu mesece koji su pred njima.

Ukoliko želite da saznate kako da deca provedu sadržajan letnji raspust, steknu nove veštine i pri tom se sjajno zabave, nastavite da čitate ovaj blog i zabeležite neke od sledećih ideja. Sigurno će vam biti od pomoći kada se dete požali na dosadu ili poželi da celo popodne provede u virtuelnom svetu. 

Četiri načina da dete provede letnji raspust iz snova

1.Posetite lokalitete u Srbiji koji će deci biti zanimljivi

Aktivan odmor u jednom od ovih 5 prelepih mesta u Srbiji uvek je sjajan način da provedete vikend ili slobodan dan. Osim što ćete uživati u čarima netaknute prirode, ovu priliku možete iskoristiti da deca na zanimljiv način obnove znanje sticano tokom školske godine i nauče nešto novo o istoriji, kulturi i geografiji svoje zemlje.

Deci će posebno biti interesantni lokaliteti poput Viminacijuma, u kojem na jedan dan mogu da postanu imperatori, arheolozi ili lovci na skriveno blago. Na lokalitetu se nalazi i Mamut park, koji sadrži drevne ostatke pet mamuta veoma zabavnih imena: Vika, Nosko, Trbuško, Džomla i Mapi. Gledajući uživo ono što su do sada imali prilike da vide samo u animiranim filmovima, deca će shvatiti koliko su realna putovanja lepša od onih virtuelnih.

Kako tokom uzbudljivih avantura možemo brzo da ogladnimo, ne bi trebalo da zaboravimo da pre polaska spakujemo slatku užinu, a ideje za ukusne i brze užine možete pronaći u našem tekstu o 5 načina kako da uživate u omiljenom kremu svih generacija. Ove poslastice će vam brzo povratiti energiju i dati zalet da dalje koračate putevima starih Rimljana.    

2.Budite turisti u svom gradu

Čak iako ne putujete ovog leta, u svom gradu ili mestu se možete odlično zabaviti. Brojni gradovi u Srbiji imaju muzeje koji sadrže predmete sa kojima se deca rođena u digitalnom dobu verovatno nisu nikad susrela. Pružite im priliku da vide kako su izgledali bake i deke njihovih tastatura i android telefona. Muzej nauke i tehnike u Beogradu sadrži i poseban deo za decu – galeriju igračaka, kao i naučni deo koji na zabavan i interaktivan način deci otkriva zakonitosti matematike, fizike i biologije.

Povedite dete u Muzej iluzija u potragu za neobičnim oblicima i perspektivama i neka u ovoj avanturi učestvuje cela porodica. Još jedan predlog je Planetarijum u kojem će putem teleskopa moći da otkriva tajne astronomije. Kako bi poseta odabranoj ustanovi kulture, spomeniku ili tvrđavi bila dodatno zabavna, recite deci da budu mali novinari ili režiseri. Neka fotografišu i snimaju lokacije na kojima borave, osmisle prateći tekst i od toga naprave mini reportažu ili vlog koji mogu da objave na svom TikTok nalogu

3.Napravite piknik u parku ili dvorištu

U danima kada ne planirate odlazak do obližnjeg grada ili posetu znamenitosti vašeg mesta, deca i vi se možete lako zabaviti organizovanjem piknika u dvorištu vaše zgrade, kuće, gradskom izletištu ili obližnjem parku. Predložite detetu da zajedno pripremite sendviče, osveženje i poslastice. Već smo pričali o tome sa kojim namirnicama se slaže naš omiljeni krem, a u letnjim danima možete na brz i jednostavan način da napravite sladoled sa Eurocremom.

Sastojci: 2 jajeta, 50 g kristal šećera, 100 g Eurocrema, 250 g šlaga ili slatke pavlake.

Par koraka do idealne poslastice: Jaja sa šećerom mutite dok se ne stvori fina pena. Smesu kuvajte na laganoj vatri uz neprekidno mešanje tako da bude kao puding. Umutite šlag i u njega dodajte Eurocrem. Smesi šlaga i Eurocrema dodajte ohlađen fil, sve sjedinite i stavite u zamrzivač na najmanje četiri sata.

Piknik je sjajna prilika da se deca uče kako da brinu o životnoj sredini. Neka mališani učestvuju i u sakupljanju papirne ili plastične ambalaže koja nastaje nakon konzumiranja hrane i pića na pikniku. Možete ih podučiti razvrstavanju otpada i zajedno odneti iskorišćenu ambalažu do reciklažnog mesta. Mnogi vrtići i osnovne škole (možda baš ona koju pohađa vaše dete) učestvuju u ovakvim inicijativama. Deca će se osećati srećno i ponosno što čine nešto korisno za sebe i svoje okruženje i kreiraće zdrav odnos prema životnoj sredini.

4. Organizujte sportske igre ili predstave sa decom iz komšiluka

Sportske igre su omiljena dečija zabava ali i odlična prilika za fizički i mentalni razvoj deteta, kao i jačanje timskog duha i poverenja među drugarima. Pored tradicionalnih dečijih igara poput između dve vatre, možete organizovati i kuglanje ili napraviti verziju društvenih igara na otvorenom. Neka deca učestvuju u izradi rekvizita za sportsko takmičenje i time razvijaju svoju kreativnost i umetničke sposobnosti.

Čunjevi za kuglanje mogu biti plastične flaše napunjene obojenom vodom, a kocku za društvene igre možete da napravite od kartona i oslikate. Neka omiljena sportska nadmetanja sada postanu još zanimljivija tako što ćete deci prirediti i ceremoniju proglašenja pobednika.

Ukoliko deca više vole da glume, recituju ili pričaju šale, organizujte na otvorenom veče pantomime ili stand up komedije i okupite ostale mame i tate koji će gledati njihov nastup. Na ovaj način deca stiču samopouzdanje, razvijaju sposobnost izražavanja i veštine javnog nastupa te povećavaju svoj emocionalni kapacitet. Najbolja nagrada za sve aktivne i kreativne mališane mogu da budu, omiljene poslastice na svim meridijanima, palačinke sa Eurocremom ili Eurocrem blok.  

Bilo da ste na moru, planini, selu ili u gradu, ponesite Eurocrem sa sobom u svoje nezaboravne letnje avanture

Nadamo se da su vam se dopali naši predlozi za uzbudljiv letnji raspust i da ćete neku od aktivnosti organizovati sa svojom porodicom, rodbinom i komšijama. Baš zato, podeliti ovaj tekst sa drugim mamama i tatama kako bi se i njihovi mališani sjajno zabavili tokom ovog letnjeg raspusta. Ukoliko se odlučite da svoje avanture ovekovečite fotografijom, obavezno nas tagujte na našem Instagram i Facebook profilu, kako bismo i mi sa vama putovali i radovali se sportskim pobedama.