Maštovite i zabavne ideje za dekoraciju uskršnjih jaja

Uskrs nam se uskoro bliži, a sa njim i najlepši izgovor da kroz igru i druženje dekorišemo dom i bojimo i ukrašavamo jaja! Nema toga što ne volimo kod Uskršnjih praznika – buđenje proleća, prolećni raspust, bogate praznične trpeze, lepe uskršnje dekoracije doma, korpe pune slatkiša, kuckanje šarenim jajima… Ali svima najomiljeniji deo Uskrsa je bojenje i ukrašavanje jaja, u kome svako može da ispolji svoju kreativnost i razigra se kao dete.

Učinite ovaj Uskrs posebnim, probajte nove, kreativne načine ukrašavanja i napravite originalna uskršnja jaja koja će doneti radost celoj porodici. Ovo je lep, zabavan i lak projekat u kome i deca mogu da učestvuju i koja će u njemu najviše i uživati. Mališani će se sigurno satima zabavljati sa ovim veselim, fantastičnim i maštovitim dekoracijama. Uz originalno ukrašena jaja, ulepšajte praznike pravljenjem ove tri uskršnje dekoracije, koje će vam dodatno ulepšati dom. Pogledajte naše maštovite i zabavne ideje i nađite inspiraciju za dekoraciju uskršnjih jaja!

Oslikana jaja

Svi smo navikli na tradicionalne načine farbanja jaja koje smo naučili od starijih generacija. Međutim, uskršnja jaja možete i ručno oslikati i od njih napraviti prava mala umetnička dela. Danas postoji veliki izbor boja za jaja koje možete uvrstiti na svoj štafelaj, od onih standardnih pa do izrazito jarkih ili onih zlatnih i srebrnih. Sve što vam treba su vešta ruka i razigrana mašta i jaja mogu postati vaša slikarska platna na kojima možete ispoljiti svu svoju kreativnost.

Od pribora vam je potrebno: kuvana jaja, specijalne prehrambene vodene boje za farbanje jaja i četkica za slikanje. Koji ćete dizajn izabrati zavisi od vas, a mogućnosti i originalnih ideja ima bezbroj. Možete obojiti jaja u žutu boju i zatim četkicom naslikati različite izraze lica, tako da od jaja napravite popularne emodžije. Zatim možete na jajima oslikati omiljene likove iz crtaća, kao što su Malci, Nindža kornjače, Miki maus i Mini maus, Štrumfovi, Pink Panter, Garfild, Simsonovi i drugi. Ako želite elegantniji dizajn, onda jaja obojite svetlim pastelnim bojama, a zatim na takvu pozadinu četkicom nanesite fine detalje – fantastične šare, cveće, biljne motive ili poruke pisane lepim slovima.

Dekupaž uskršnjih jaja

Ako želite elegantnu i romantičnu dekoraciju uskršnjih jaja onda je dekupaž tehnika savršen izbor. Za ovu dekoraciju su mogućnosti beskrajne jer sada postoji mnogo prelepih dezena salveta i papira za dekupaž – od prekrasnih cvetnih uzoraka i nežnih leptirića, preko romantičnih i ljubavnih motiva, do starinskih i nostalgičnih umetničkih dezena. Možete čak da koristite iste vrste salveta i uz pribor za jelo, pa da tako kompletnu dekoraciju prazničnog stola napravite u istoj temi i sa istim dezenom.

Od materijala za dekupaž dekoraciju vam je potrebno: kuvana jaja (sa belom ljuskom ili što svetlije neutralne boje), salvete ili papir za dekupaž, makaze, belance i četkica. Kako su salvete uglavnom troslojne, odvojite samo gornji sloj na kome je odštampan dezen. U zavisnosti od dizajna vaše salvete, izrežite makazama uzorke koje želite da zalepite na jaja. Ako se pitate šta traži belance na ovom spisku, to je zato što je ovaj način ukrašavanja jaja ekološki – za njega vam nije potreban lepak, već samo sveže belance koje ima njegovu ulogu! Koristeći četku premažite jaje belancetom i zalepite svoj papirni uzorak na jaje, zaglađujući pri tome bore i ivice. Nastavite da dodajete papirne uzorke praveći kompoziciju u zavisnosti od dezena i od toga kako želite da jaje izgleda. Na kraju, oblepljeno jaje ponovo premažite belancetom i ostavite ga da se osuši da bi se zalepljeni papir učvrstio.

Jaja ukrašena draguljima

Ako želite da dodate malo sjaja i glamura praznicima, napravite uskršnja jaja ukrašena draguljima. Možete napraviti svoja mala juvelirska umetnička dela, inpirisana čuvenim Fabrežeovim jajima. Ova najpoznatija i najvrednija uskršnja jaja na svetu iz kolekcije ruskog juvelira Karla Petra Faberžea pravljena su za rusku carsku porodicu, od najplemenitijih metala i najskupocenijeg dragog kamenja. Ne brinite, vi ne morate nabavljati ovako skupe materijale – sa pravim bojama i svetlucavim kamenčićima i vi možete postići luksuzan izgled.

Prvo, obojite jaja prehrambenom bojom za jaja u nijansama zlata, srebra i bronze i ostavite ih da se osuše. Pripremite ukrasne zanatske „dragulje“ – samolepljive svetlucave kamenčiće, štras i šljokice, u raznim bojama i veličinama. Osmislite dizajn koji želite da kreirate i olovkom napravite skicu na jajetu – to može da bude bilo kakav oblik, od jednostavnih linija, preko raznih dekorativnih šara, pa do složenijih motiva kao što su krune, medaljoni, razni simboli i heraldička obeležja. Prateći skicu, na obojena jaja nalepite „dragulje“ jedan po jedan, tako da formiraju zanimljive šare i oblike. Kada završite posao, rezultat će biti očaravajuć – svako ovakvo uskršnje jaje biće pravo remek delo!

Srećni i slatki praznici uz Eurocrem

Svi znaju da uskršnji praznici treba da se zaslade i ukusnim slatkišima, pa se za tu priliku često prave i čokoladne poslastice sa uskršnjim obeležjima – saznajte kako su nastala uskršnja čokoladna jaja i zečevi. Da vaša uskršnja korpica bude kompletna i vaša praznična radost veća, uz vaša fantastična i originalna uskršnja jaja obavezno dodajte i slatkiše – u korpicu ubacite vaš omiljeni Eurocrem blok. Želimo vam slatke, srećne i vesele uskršnje praznike!