Ulepšajte praznike pravljenjem ove tri uskršnje dekoracije

Svi nestrpljivo očekujemo nekoliko dana praznovanja, druženja sa porodicom i uživanja u hrani, koji nam stižu sledećeg vikenda. Uskrs je još malo pa stigao i tokom ovih nekoliko dana, pred praznike, stalno tražimo ideje kako da ukrasimo i ulepšamo naše domove kako bi odisali prolećnom svežinom, novim početkom i pozitivnom energijom. Iako neki misle da je šaranje, farbanje i ukrašavanje jaja najveći i najvažniji posao svake domaćice pre Uskrsa, mi mislimo da uskršnja dekoracija zaslužuje podjednaku pažnju, pa sa vama delimo ideje za tri uskršnje dekoracije, koje će vam dodatno ulepšati dom, zaokupiti pažnju dece i doneti radost celoj porodici koja će uživati u pravljenju ovih ukrasa.

No, pre nego što krenemo da vam predlažemo koje dekoracije možete napraviti kako biste ukrasili svoj dom, sigurni smo da želite da saznate kako su nastala uskršnja čokoladna jaja i zečevi, a o tome smo pisali u našem prvom uskršnjem blogu. Pored toga, možda će vas zanimati i 6 aktivnosti za decu koje troše energiju čak i u malom stanu, jer ovo svaka mama treba da zna i još dodatno, nekoliko ‘uradi sam’ projekata koji će vas zabaviti tokom kišnih dana zato što je prognoza prilično promenjljiva u poslednje vreme. I hajde sada konačno da se okrenemo dekorisanju prostora za Uskrs.

1.Šarena korpica za jaja

Pre nego što ofarbamo jaja, treba da pripremimo posebno mesto za njih, gde ćemo ih držati nekoliko dana tokom praznika. Zašto da ovo posebno gnezdo ne napravimo sami i ukrasimo ga na drugačiji način? Imamo odličnu ideju za vas, kako da brzo i lako napravite simpatičnu šarenu korpicu, koja će oduševiti sve vaše prijatelje. Ovo je ujedno i najzahtevniji projekat od sva tri, koje vam u ovom blogu predlažemo.

Šta će vam biti potrebno? Zelene i roze trakice (odnosno materijal koji može biti i deblji papir ili karton u ovim bojama, koji ćete iseći na nekoliko trakica), trake od svilenkastijeg materijala ili organdina u ove dve boje ( ili samo jednoj) koje ćete vezati za korpicu; lepak i makaze.

Korak br. 1: Isecite osam 1,5 x 19 cm trakica zelene boje od kartona. Zatim postavite četiri trakice vertikalno, a posle i četiri horizontalno, ali tako da ih provučete ispod onih prvih. Uradite to kao da pletete korpicu, međusobno preplećući trakice. Ove u sredini dobro pričvrstite lepkom, kako se ne bi pomerale.

Korak br. 2: Savijte svaku od trakica na gore, kako biste formirali stranice korpice. Sada isecite trakice roze boje u veličini 1,5 x 29 cm i provucite ih između delova zelene boje na jednoj strani korpice. Dodajte lepak da sve to dobro učvrstite. Ponovite i sa drugim roze trakicama. Savijte krajeve zelenih trakica preko vrha roze trakica na krajevima uskršnje korpice i i sve to dobro zalepite.

Korak br. 3: Isecite parče zelenog kartona u dimenzijama 28 x 0,5 cm i roze kartona u dimenzijama 28 x 1 cm. Roze deo ispod, dok zeleni ide preko i onda ih zajedno postavite na sredinu jedne strane korpice i drugi deo na sredinu suprotne strane korpice, kako biste formirali dršku korpice. Na kraju, oko drške vežite trakice u roze ili zelenoj boji, koje su napravljene od svilenkastog materijala ili organdina.

2. Dekoracija za zid od papirnih šargarepica

Predivne šargarepice će učiniti da vaša trpezarija, kuhinja ili koji god kutak odaberete, postanu zaista divno ukrašeni za praznike i doneće vedri duh uskršnjih zečeva i proleća sa sobom. Ponovo samo nekoliko koraka i šargarepice će biti spremne. Hajde da se bacimo na seckanje.

Šta će vam biti potrebno? Naranžasti i zeleni papir ili karton, makaze i heftalica.

Isecite parče narandžastog kartona ili papira u dimenzijama 5 x 29 cm, a zatim napravite krivudav oblik, kao na fotografiji ispod. Nakon toga je na redu zeleni karton, od koga treba da isečete dva komada od 1,5 x 12 cm i jedan od 1,5 x 13,5 cm. Sada ove trake presavijte tako da dobijete listove na šargarepi (trebalo bi da ih bude tri). Poslednji korak je korišćenje heftalice i spajanje narandžastih i zelenih delova. Uzmite naranžastu trakicu i presavijte je na pola, pa između dva gornja dela ubacite zeleni karton koji je savijen u obliku listića, a zatim sve to zahevtajte. Na kraju, donji deo šargarepe takođe treba da spojite heftanjem dva dela. Ako želite, možete šargarepice nanizati na kanap, baš kao na našoj fotografiji i tako ćete dobiti simpatičnu dekoraciju iznad kuhinjskog stola.

3. Dekoracija za sto: šareni pilići od kartona za jaje

Piliće možete zadržati i kada prođu praznici, ali nam se čini da je ovo jedan od onih projekata koji će se jako dopasti deci,a još ćete ih i naučiti da naprave nešto kreativno od kartona za jaje koje bi inače bacili u đubre. Dakle, kreativnost i reciklaža u jednom ‘uradi sam’ projektu. Nama se čini kao odlična kkombinacija.

Šta će vam biti potrebno? Karton za jaja, akrilna boja i četkica, lepak, makaze, crni marker, malo raznobojnog veštačkog perja i malo narandžastpg papira iz prošlog projekta za kljun.

Izrežite dva ležišta u kartonu za jaja, tako da imate donji i gornji deo, jer ih treba postaviti jedno preko drugog. Isecite sve viškove, koji mogu izgledati suvišno i naružiti izgled budućeg pilenceta. Sada uzmite lepak i zalepite ova dva dela kartona za jaje. Sledeće je da uzmete nekoliko boja i obojite karton u žutu, roze, plavu i sl. Ostavite ih da se osuše. Sledeće je da pilićima nacrtate oči crnim markerom i na kraju da im zalepite malo naranžastog papira, isečenog u obliku dijamanta, tik ispod očiju kako bi dobili konačni izgled ukrasa za sto u obliku šarenih pilića. I šta još? Pilići ne bi bili potpuno završeni, ako ne bismo na kraju dodali i malo perja na vrh njihove glave, kako bi u potpunosti ličili na prave.

Ako su vam se dopali naši predlozi za uskršnje dekoracije vašeg doma, obavezno ovaj tekst podelite sa drugim mamama i tatama. Želimo vam slatke, srećne i vesele uskršnje i prvomajske praznike i podsećamo vas da Slavko obožava da prati sve vaše avanture i rado gleda fotografije na kojima tagujete Eurocrem proizvode, pa to činite i dalje, posebno ako pred praznike pravite nešto sa omiljenim kremom svih generacije ili se odlučite da seckate, lepite, bojite i spajate neke od ovih uskršnjih dekoracija.