Pitam se: Kako su nastala uskršnja čokoladna jaja i zečevi?

Uskrs je najradosniji i najveći hrišćanski praznik, koji nam donosi radost, porodično okupljanje oko stola, toplo vreme i bogatu trpezu. Ako se pitate šta nikako ne smemo da izostavimo sa uskršnje trpeze, odgovor je jednostavan – čokoladna jaja i zečeve. Oni su slatki, oni su zabavni, ukusni i pre svega lepi. Verovatno ste se nekad zapitali: Kada su čokoladne zeke i jaja postali deo tradicije u vreme uskršnjih praznika i kada je prvi takav zec napravljen? U susret Uskrsu, odlučili smo da  vam poklonimo ovaj i još jedan tekst o svim lepim stvarima koje čine ovaj praznik, poputdekoracija i slatkiša i svemu onom što ga čini radosnim i vrednim slavljenja. U prvom tekstu bićete u prilici da saznate više o čokoladnim poslasticama bez kojih niko ne može da zamisli Uskrs.

Šta je starije, čokoladni zeka ili jaje?

Još pre srednjeg veka, zec i jaje su bili prepoznati kao simbol proleća i plodnosti. Baš zbog toga što simbolizuju novo rađanje, nov početak i buđenje proleća, mnoge religije su prihvatile ova dva simbola kao deo tradicije i oni su već vekovima prisutni na uskršnjim dekoracijama i tokom spremanja poslastica.

Hrišćanstvo je tokom širenja kroz Evropu u svoja verovanja, osim onih originalnih, uvrstilo i mnoga paganska, pa je tako i jaje postalo simbol novog života i vaskrsenja. Zec je pak prihvaćen  kao simbol plodnosti i ponovnog rađanja, zbog čega je od tada redovno prisutan u svim uskršnjim pričama.

1680. godine se dešava spajanje zeca, jaja i Uskrsa, u jedinstvenu celinu i narativ. Tada je u Nemačkoj objavljena prva priča o Uskršnjem zecu, koji skriva jaja u vrtu. Od tada kreće verovanje da je dobro videti zeca na Uskrs i da on donosi sreću. Iz Nemačke nam takođe dolazi još jedna tradicionalna priča o zečevima koji su pred Uskrs sakrivali šarena jaja u vrtovima i onda su deca išla u lov na ta jaja. Ova tradicija se i danas poštuje, a posebno su poznate uskršnje potrage za šarenim jajima u Beloj kući, kada američki predsednici ugoste decu i sami učestvuju u ovoj igri.

Kada i gde je napravljen prvi čokoladni zeka?

Iz Nemačke se priča o Uskršnjem zecu seli u Ameriku gde su doseljenici iz centralne Evrope doneli sa sobom i svoje običaje. Potom se priča o Uskršnjem zecu komercijalizuje i on postaje poznat pod nazivom „Easter Bunny“. Negde pred kraj 19. veka Robert Stroheker je u svojoj prodavnici izložio prvog čokoladnog zeca od čak 150 cm visine i privukao mnogo pažnje. Zapisano je da su baš Roberta nazvali ‘ocem čokoladnih zeka’ odnosno tvorecem ovih ogromnih čokoladnih poslastica.

Danas ga je, u vreme ovog praznika, moguće videti na tortama, garderobi, salvetama i različitim drugim proizvodima, koji nas mame u prodavnicama i privlače našu pažnju. Procenjuje se da godišnje bude proizvedeno neverovatnih 90 miliona čokoladnih zečeva širom sveta. A ako se pitate gde se pravi najbolja čokolada na svetu, obavezno pročitajte naš tekst na tu temu i saznajte da li su najbolje čokolade i najbolje čokoladne zeke iz iste zemlje.

Kada je napravljeno prvo čokoladno jaje?

Prvo čokoladno uskršnje jaje napravljeno je u Bristolu 1873. godine, a kasnije se ona pojavljuju i u Francuskoj, Belgiji. Nakon toga ovaj trend se širi čitavom Evropom i doživljava procvat kakav niko nije očekivao. Sa evropskog kontinenta se širi na SAD i tamo takođe čokoladna jaja postaju vrlo popularna.

Ipak, najpoznatije na svetu čokoladno jaje dolazi iz Italije (baš kao i naš Eurocrem, ali i predlog za italijanski doručak sa našeg bloga) i nastalo je tek 1972. godine a radi se naravno o Kinder jajetu. Vlasnik fabrike u kojoj se proizvodi ovo jaje je smatrao da deci treba darovati Uskrs i njegovu atmosferu svakog dana, pa su čokoladna jaja bila odličan način da se takva jedna ideja pretoči u delo. Kažu da je tako prva serija ovih jaja prodata za samo sat vremena, što je doprinelo širenju uskršnjeg duha među decom širom naše planete.

Današnja čokoladna jaja nisu sva kao Kinder šuplja, već često možemo naići na ona koja su iznutra punjena manjim jajima ili drugim čokoladnim poslasticama, ali i na ona koja su pravljena iscela, pa u njima možemo uživati grickanjem spoljašnje strane, a zatim u mekanoj, rastopljenoj unutrašnjosti.

Zašto su čokoladni zečevi šuplji?

Jedan od glavnih razloga zašto se čokoladne zeke prave da budu šuplje iznutra je taj što nam nikako ne može biti zgodno da zagrizemo čokoladu koja je deblja od 2, 3 cm i da pritom uživamo u tome. Drugi razlog je veličina zeka, pa ih to što su šuplji iznutra čini pogodnijim da se naprave što veće figure u kojima ćemo uživati i vizuelno, ali i u ukusu preukusne čokolade.

Praksa da se zečevi prave na taj način postala je popularna u Americi tokom i nakon Drugog svetskog rata, zbog toga što nije bilo dovoljno kakaoa i čokolade, pa su morali da štede. Za proizvodnju šupljih zečeva je potrebno mnogo manje čokolade, nego za delove koji su punjeni ovim sastojkom, zbog čega su fabrike i radionice morale da pronađu kreativan način za nastavak proizvodnje.

Kako se čokoladni zečevi prave?

Da bi se napravio jedan čokoladni zeka, potrebno je da se istopljena čokolada sipa u kalup koji je u obliku zeca. Zatim se kalup protrese, kako bi izašli svi mehurići van i onda se okreće sa jedne na drugu stranu kako bi se čokolada razlila i oformila tanak ali konzistentan sloj, koji će se kasnije stegnuti i činiti ljušturu čoko-zeke. Nakon što se čokolada dobro ohladi, dobijena figura se može izvaditi iz kalupa i zapakovati. Male radionice sve to rade ručno, dok se u fabrikama to radi uz pomoć mašina.

Gde je napravljen najveći čokoladni zec? Koliko košta najskuplji čoko zec na svetu?

Najveći čokoladni zec je napravljen u Brazilu 2014. godine za njihov Čokofest. Bio je težak preko 3500 kg i visok skoro četiri metra. Možete li zamisliti tu ogromnu figuru punu slasne čokolade?

Što se tiče najskupljeg čokoladnog zeca koji je ikada napravljen na našoj planeti, njegova cena je oko 66.000 dolara i oči su mu bile napravljene od dijamanata sa po 1,7 karata. Njega je za dva dana izradio čuveni evropski majstor za pravljenje čokolada Martin Šifers, od najfinije čokolade iz Tanzanije. Njegova težina je 5 kg, sastoji se od neverovatnih 548.000 kalorija i visok je svega 38 cm. U podnožju figure, pored njegovih nogu se nalaze zlatna jaja, napravljena od listića čistog zlata.

I dok razmišljate o ovim zanimljivim činjenicama o čokoladnim zečevima i jajima, sigurni smo da ste ogladneli, pa vam preporučujemo da gricnete Eurocrem blok i pročitate sa kojim namirnicama se Eurocrem najbolje slaže. Obavezno pročitajte i ostale tekstove na našem blogu i između ostalog pronađite inspiraciju za „uradi sam“ projekte koji će vas zabaviti tokom kišnih dana.

U sledećem tekstu vas čeka inspiracija za uskršnje uređenje prostora i neke ‘uradi sam’ zabavne projekte.