Omiljene maskote Zimskih olimpijskih igara

Zima sa svojim snežnom čarolijom već je na izmaku, a sa njom polako prolazi i vreme zimskih radosti i igara. Ipak, ova godina nam je donela dodatnu radost, a to su Zimske olimpijske igre, uz koje možemo još da uživamo u čarima zime. Zato pripremite tople poslastice za hladne zimske dane, pozovite drugare i zajedno gledajte sportska takmičenja.

Nakon što pobednici proslave svoje medalje i igre prođu, uspomene na sportske uspehe mogu vremenom da izblede, ali maskote igara ostaju zauvek upamćene. Ovi simpatični i dragi junaci često postanu prave zvezde, pa čak i godinama kasnije ostanu promoteri turizma svog grada i svoje zemlje.

Sneško „Šnemandl“ – Insbruk, Austrija, 1976.

Prva zvanična maskota u istoriji Zimskih olimpijskih igara bio je „Šnemandl“, koji je i ime i izgled dobio po Snešku Beliću – sa nosom od šargarepe, velikim crnim očima od uglja i crvenim tirolskim šeširom sa dva velika pera na glavi. Ova jednostavna i dopadljiva maskota, koja asocira na zimu i sport, postala je uzor za sve ostale koje su došle posle nje. Prvi put je olimpijska maskota prikazana u različitim pozama, kako se bavi raznim zimskim sportovima. Postao je toliko omiljen da je čak smatran i za amajliju, a suveniri sa njegovim likom izuzetno traženi i prodavani.

Vuk „Vučko“ – Sarajevo, Jugoslavija, 1984.

Na ovim prostorima najpoznatija i najomiljenija maskota je vuk „Vučko“, naše gore list. Ovu simpatičnu maskotu, simbol zlatnih dana Sarajeva i cele bivše Jugoslavije, i danas pamte i vole širom prostora bivše države, čak i oni koji tada još nisu bili ni rođeni.

Za maskotu je izabran vuk kao životinja karakteristična za prostor Balkana, gde je njegovo prirodno stanište i gde je čest lik u narodnim pričama, basnama i legendama. Kroz maskotu, vuk je predstavljen kao simpatičan i dobroćudan lik, sa širokim prijateljskim osmehom. Vučko se pojavljivao na skijama, sankama i klizaljkama, a zaštitni znak mu bio je prepoznatljivi narandžasti šal sa belom pahuljom –  simbolom igara.

Vučko je postao zvezda u celoj Jugoslaviji – napravljeno je nekoliko crtaća sa Vučkom u glavnoj ulozi, dobio je svoj novinski strip, a pojavljivao se i u animiranim reklamama – za tu priliku glas mu je pozajmio Zdravko Čolić, koji je izjavio da mu je to najdraže izvođenje u karijeri. Prodaja olimpijskih suvenira sa Vučkovim likom dostigla je svetski rekord, koji ni do danas još nije oboren.

Snežne sovice „Snoulets“ – Nagan, Japan, 1998.

Najveći broj maskota Zimskih olimpijskih igara napravili su Japanci – čak četiri maskote, snežne sovice Suki, Noki, Leki i Cuki. One su zajedno nazvane „Snoulets“, imenom koje je nastalo kao igra i kombinacija engleskih reči „sneg”, „sovice“ i „hajde“.

Sova je izabrana za maskotu, kao simbol mudrosti, da bi se istakla duhovna strana sporta i olimpijskih igara. Njihov broj takođe nije izabran slučajno, već je pun simbolike – broj četiri predstavlja četiri glavna ostrva Japana, četiri godine koje čine Olimpijadu, četiri godišnja doba i četiri prirodna elementa: vatru, vazduh, zemlju i vodu. Predstavljene zajedno, one svetu šalju poruku mira, harmonije i dobre volje.

Bela trojka: leopard, meda i zeka – Soči, Rusija, 2014.

Prve ruske Zimske olimpijske igre, umesto jedne, imale su čak tri maskote – što simbolizuje tri mesta na olimpijskom podijumu. Izabrane su životinje karakteristične za hladnu Rusiju: snežni leopard, beli medved i beli zec. Izbor ovih maskota se pretvorio u važno državno pitanje, pa još tokom predsedničkih izbora 2008. godine, na izbornim mestima u Sočiju birači su uz glasanje za predsednika države, glasali i za maskote.

Kasnije je održano nacionalno takmičenje, a među 24.000 predloga se našao i Deda Mraz, koji nije ušao u uži izbor. Finalno glasanje se održalo uživo u okviru TV programa, kada je glasalo oko milion i po ljudi. Na prvom mestu se našao leopard, za koga je glasao i sam predsednik Vladimir Putin, na drugom je bio beli meda, favorit premijera Dmitrija Medvedeva, a na trećem mestu se našao beli zec.

Panda Bing Dven Dven – Peking, Kina, 2022.

Maskota ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara koje se upravo održavaju u Pekingu je panda, simbol i nacionalno blago Kine. Ovaj slatki mali panda dobio je ime Bing Dven Dven, što u prevodu znači „dete leda“. On je, kao ljubitelj zimskih sportova, obučen u ledeni skafander u kome se kliza i skija, a oko lica ima kružni otvor sastavljen od pet olimpijskih krugova u bojama.

Njegov skafander namerno izgleda kao odelo astronauta, da bi se istakao tehnološki napredak Kine i značaj 5G tehnologija. On na svojoj levoj šapici ima srce, što simbolizuje gostoprimstvo Kine kao dobrog domaćina. Glavna poruka ovog neodoljivog pande svetu glasi: „Sa odelom od leda, srcem od zlata i ljubavlju prema svim zimskim sportovima, ova panda je spremna da podeli istinski duh olimpijskih vrednosti sa celim svetom.“

Eurocrem – hrana za buduće šampione

Iskoristite poslednje zimske dane za boravak na svežem vazduhu i zimske igre i sportove. Pogledajte dva slatka razloga zašto je Eurocrem idealan za tvoj doručak – nakon ukusnog i hranljivog doručka sa Eurocremom, imaćete dovoljno energije za razne aktivnosti i zimske sportove. Ko zna, možda ćete baš vi biti rekorderi i dobitnici medalja na nekim budućim Zimskim olimpijskim igrama. Zato, dragi naši Eurocremaši i budući šampioni, smažite vašu omiljenu poslasticu Eurocrem i krenite u osvajanje uspeha, dok vaše dve najdraže maskote i verni drugari Slavko i Slavica, od srca navijaju za vas!