Pitam se: Kako je nastao čudesni svet mašte Volta Diznija?

Detinjstvo je nezamislivo bez crtaća i omiljenih likova uz koje se svakodnevno radujemo, smejemo i maštamo. Oni su mnogim starijim i mlađim generacijama obeležili bezbrižne dane detinjstva i učinili mnoga odrastanja lepšim. Danas postoji veliki broj crtaća koji se mogu gledati tokom celog dana. Ipak, postoje oni posebni crtani filmovi, koji nas odnesu na krilima mašte u neke bezvremene svetove gde se bajke pretoče u prekrasne slike, neka čudesna bića ožive i snovi se sanjaju otvorenih očiju.

Da li znate koje prvi napravio takvu čaroliju i počeo da snima crtane filmove? Bio je to Volt Dizni, čarobnjak koji je osvojio srca i ulepšao živote milionima dece širom sveta svih generacija. I danas su njegovi filmovi najlepši i najgledaniji na svetu, pa zato pripremite palačinke sa Eurocremom omiljenu poslasticu svakog detinjsta i u atmosferi kućnog bioskopa uživajte u čudesnom svetu mašte ovog čarobnjaka.

Verujte u dečje snove

Svako dete se rađa blagosloveno živopisnom maštom“ smatrao je Volt Dizni. On je rođen 1901. godine u Čikagu, ali se već sa pet godina sa porodicom preselio na farmu, koja je dečaka potpuno očarala. Naročito je voleo životinje, koje je oduševljeno prihvatio kao svoje drugare za igru, davao im imena i crtao ih. Njegova najbolja prijateljica bila je krmača Porker, koja je kasnije postala inspiracija za lik iz „Tri praseta“. Tako je Volt još kao dečak osmislio svoj imaginarni svet, koji će kasnije prerasti u najmaštovitije filmske kreacije. Veoma rano je počeo da crta, prvo životinje sa svoje farme, a ubrzo i komšijske, pa je svoje prve slike prodavao u komšiluku već sa sedam godina.

Dizni je najpre počeo da radi kao crtač reklama, ali se ubrzo okrenuo animaciji, stvorio svoje prve originalne animirane likove i snimio prve crtane filmove. Imao je samo 21 godinu kada je odlučio da ode kod brata u Kaliforniju i da pokuša da se probije u Holivudu. Krenuo je noseći samo svoje crteže, ideje za animirane filmove i svega 40 dolara u džepu. On i njegov brat osnovali su studio u garaži njihovog strica, pozajmili novac kako bi kupili kameru i počeli snimanje po Voltovim idejama.

Sve je počelo od jednog miša

Najpoznatiji plod Diznijeve mašte i najzaslužniji za njegov uspeh bio je Miki Maus, lik zasnovan na mišu koji mu je bio kućni ljubimac i sa kojim se kao dečak igrao. Ovaj čuveni miš bio je nacrtan po jednostavnoj šemi zasnovanoj na krugovima, što je omogućilo lakšu i prirodniju animaciju. Simpatični miš u cipelicama, pantalonama sa dva velika bela dugmeta i belim rukavicama, postao je prepoznatljiv simbol i maskota kompanije Dizni. Volt je često govorio: „Sve je počelo od jednog miša“.

Najpopularniji miš na svetu debitovao je 1928. godine, zajedno sa svojom devojkom Mini Maus, u prvom zvučnom crtanom filmu „Parobrod Vili“. Verujući u svoje dečačke snove i ideju o jednom mišu, Dizni je lansirao najveću zvezdu u istoriji Holivuda, koja je po slavi zasenila i one od krvi i mesa. Uz Mikija Mausa postepeno su se uveli i drugi slavni Diznijevi junaci: njegova devojka Mini Maus, ljubimac Pluton, najbolji prijatelj Šilja, dobar drugar Paja Patak, Pata, Horacije, Belka, Hromi Daba, Vlaja, Raja i Gaja, Baja Patak, veverice Čip i Dejl i drugi.

Volt Dizni je svom voljenom mišu udahnuo i dušu, tako što mu je pozajmljivao glas godinama, sve dok su mu to obaveze i zdravlje dozvoljavali. Za Diznija Miki Maus nije bio samo crtani lik, već njegov alter-ego i najbolji prijatelj o kome je uvek sa ljubavlju govorio: „Život i poduhvati Mikija Mausa bili su usko povezani sa mojim ličnim i profesionalnim životom… On i dalje govori umesto mene, a ja još uvek govorim u ime njega.”

Filmovi za sva vremena

Nakon uspeha sa kratkometražnim, Dizni je odlučio da snimi prvi dugometražni animirani film u istoriji – „Snežana i sedam patuljaka“. Svi su pokušavali da ga odvrate od te ideje i govorili mu da će bankrotirati, ali je on ipak verovao u svoju viziju, pa je čak i svoju kuću stavio pod hipoteku da bi obezbedio novac za produkciju. Film je doživeo nezamisliv uspeh – na premijeri je publika prvi put u istoriji stojeći aplaudirala jednom crtanom filmu.

Zarada od filma je bila ogromna pa je otvorio nov studio, koji je zapošljavao 1.000 radnika. Narednih godina, studio nastavlja da proizvodi dugometražne animirane filmove po klasičnim bajkama: Pinokio, Fantazije, Dambo, Bambi, Pepeljuga, Alisa u Zemlji čuda, Petar Pan, Maza i Lunja, Uspavana lepotica, Sto jedan dalmatinac, Mač u kamenu i Knjiga o džungli. Dizni bi vam zato poručio: „Kada verujete u nešto, verujte u to do kraja.“

Čovek koji zna tajne ostvarenja snova

Za lik Mikija Mausa, Volt Dizni je dobio svog prvog Oskara, koji je bio tek prvi u nizu. Miki Maus je bio i prvi junak iz crtanog filma koji je dobio zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih. Diznijev film „Cveće i drveće“ iz 1932. godine bio je prvi animirani film u istoriji kinematografije koji je osvojio Oskara. Za film „Snežana i sedam patuljaka“ dobio je Oskara, koji je za njega bio specijalno napravljen od jedne veće i sedam malih figura, a nagradu mu je uručila Širli Templ.

Dizni je ukupno osvojio 22 Oskara, što je najveći broj Oskara za nekog filmskog umetnika. Godine 1955. izgradio je u Kaliforniji prvi Diznilend, park sa scenografijom iz bajki u kome je oživeo junake svojih filmova. Kompanija sa njegovim imenom i danas postoji i jedna je od najuspešnijih na svetu. Kao što bi on sam rekao: „Ne mogu da verujem da postoje visine na koje ne može da se popne čovek koji zna tajne ostvarenja snova.“

Slatko detinjstvo uz crtane filmove i Eurocrem

Za kraj zapamtite šta je Dizni rekao: „Zašto moramo da odrastemo? Znam više odraslih koji imaju dečji pristup životu… Ne plaše se da budu oduševljeni jednostavnim zadovoljstvima“. Pogledajte naš predlog za porodični vikend uz najlepše filmove, napravite kućni bioskop uz neki od Diznijevih filmova kao što je Kralj lavova, okupite porodicu i drugare, zasladite se uz vaš omiljeni Eurocrem i učinite dane detinjstva nezaboravnim.