‘Uradi sam’ projekti koji će vas zabaviti tokom kišnih dana

Iako je zima na izmaku, ne možemo još uvek reći da je dovoljno toplo ili suvo da sate i sate provedemo u šetnji ili sportiskim aktivnostima na otvorenom. Zbog toga, a i zbog mera predostrožnosti u odnosu na koronavirus, veći deo vremena provodimo u našim domovima. Baš zato su nam uvek potrebne nove i sveže ideje kako da zabavimo i decu i sebe. U ovom blogu smo sakupili neke od najzanimljivijih ‘uradi sam’ projekata, uz pomoć kojih ćete otkriti koliko ste kreativni, vešti i kako u svakome od nas postoji talenat za pravljenje zabavnih stvari.

A kako bismo ovu porodičnu zabavu podigli na još viši nivo, tj na onaj nivo koji će deci biti posebno zanimljiv, dozvolite im da snimaju svoje ‘DIY‘ projekte i objave ih na TikToku. Pretvorite ovu kreativnu aktivnost u takmičenje i dogovorite se sa drugim roditeljima da i njihova deca učestvuju sa svojim projektima. Videćete koliko će se potruditi da što uspešnije obave ove zadatke i da što bolje snime svoje TikTok videe. Uključite se i vi u snimanje sadržaja i budite deo dečijeg sveta. Na taj način ćete bolje razumeti njihove želje i ono što im je važno.

Pre nego što počnete da seckate, lepite, crtate i snimate, obavezno bacite pogled na naš blog o italijanskom doručku koji će vam ulepšati kišni dan i pripremite neke od ovih poslastica za svoje ukućane. Možda vam bude potrebna i malo drugačija inspiracija za ukusne recepte sa Eurocremom, pa vam zato preporučujemo da pročitate tekst o pet načina kako da uživate u omiljenom kremu svih generacija. Hajde sada da krenemo.

1. Laser lavirint – razvijanje motorike

Svi znamo kako deca obožavaju crtane filmove o nindža kornjačama, filmove o nindžama i sl. Ako su još pored toga pogledali i po neki špijunski film, sigurno će im ova igrica biti zanimljiva. Sve što vam treba da biste im napravili ovakvu atmosferu u vašem domu je – laser lavirint.

Za pravljenje istog biće vam potrebna crvena krep traka i malo selotejpa da sve to zalepite za zid. Odaberite prostoriju (mi predlažemo neki uži hodnik) i krenite da lepite krep traku, tako što ćete neke delove lepiti više, a neke niže i obavezno ih međusobno ispreplićite na određenom rastojanju, kako bi deca mogla da se provlače u različitim položajima ispod i preko traka.

Ako želite ovo može biti vaše iznenađenje za decu kada se budu vratila iz šetnje, ili ih takođe možete uključiti u lepljenje i pripremu ovog kućnog lavirinta. U slučaju da želite dodatno da im zakomplikujete zadatke, igri dodajte i prebacivanje i nošenje određenih predmeta, što zahteva dodatnu preciznost. Nakon ove igre, ne morate brinuti za dečiju motoriku, jer je ovo odličan način da je dodatno razviju.

2. Sadnja avokada – mali kućni projekat za čas biologije

Iako verovatno na času biologije deca neće biti u prilici da vide ili dodirnu određene vrste biljaka, već samo o tome uče iz knjiga, sadnja u kućnim uslovima može biti odličan način da ih naučite kako mnoge stvari iz knjiga bolje izgledaju i logičnije su u praksi. Zašto smo baš odabrali avokado? Zato što ga sada skoro svaka kuća ima, zato što je zdrav i pre svega što je lagan za uzgajanje u stanu ili kući.

Prvo što će nam biti potrebno je jedan avokado, koji rasečete na dva dela, zatim izvadite košticu i oljuštite braon koricu sa nje. Nakon toga treba da čačkalicama napravite četiri rupe na donjem delu koštice, tako da budu simetrične i da omoguće koštici da se drži u horizontalnom položaju (shvatićete kasnije zbog čega). Sada je potrebno da košticu položite iznad plastične ili staklene čaše, tegle i sl. Za ovu svrhu možete slobodno da upotrebite i neku od naših ambalaža u koje pakujemo Eurocrem. Pre nego što položite košticu na čašu, morate je napuniti vodom skoro do vrha.

Ovo je bio samo početak jednog dugog puta, na kraju koga dolazi sađenje avokada. Pre toga na dva, tri dana treba menjati vodu u kojoj se nalazi njegova koštica i čekati da se pojavi koren u donjem delu koji je uronjen u vodu. Ovo iščekivanje može trajati oko dva meseca, a kad se pojave prve žilice, nakon nekoliko nedelja ćete uočiti da i iz gornjeg dela koštice nešto izlazi. To je stabljika budućeg stabla avokada.

Kada stabljika bude negde oko 20 cm dužine i u čaši se pojavi popriličan broj žilica, vreme je za sadnju avokada. Avokado sadimo tako što donji deo koštice ubacimo u zemlju, dok druga polovina i stabljika ostaju da vire iznad zemlje.

3. Mini stoni fudbal za decu – zabava u kutiji za cipele

Svi vole stoni fudbal – od roditelja koji su ga igrali tokom srednjoškolskih dana, do dece koja ga možda tek otkrivaju. Nije baš lako smestiti onoliku ‘igračku’ u svaki stan ili kuću, pa smo zato pronašli način kako da napravite manju verziju velikog stola za stoni fudbal.

Iz naslova ste već shvatili da će naš ‘uradi sam’ projekat biti smešten u kutiju za cipele, što mu dodatno daje karakteristiku praktičnog. Ovaj potrabl stoni fudbal možete poneti i na izlet na jedno od pet prelepih mesta u Srbiji na koja morate otići ovog proleća. Stavite ga na ravnu površinu i gledajte kako deca uživaju u igri satima. Hajde da vidimo kako se pravi.

Osim kutije za cipele, za ovaj projekat će vam biti potrebni i drveni štapići i štipaljke, lenjir, skalpel, marker, lepak, ukrasni papir da prekrijete kutiju, selotejp i to je uglavnom to. Ah, da zaboravili smo ping-pong loptice, ali one dolaze na kraju.

Sa dve bočne strane kutije napravite po četiri rupe i provucite četiri štapića. Na njih zakačite štipaljke i okrenite ih na dole po sledećem redosledu: na prvi i poslednji stavite po dve, dok na dva u sredini treba da zakačite po tri štipaljke. Obavezno označite na šta štapićima gde treba da se zakače štipaljke, jer ih morate zalepiti lepkom, pa da nešto ne pogrešite.

Sada ide onaj kreativni deo, gde štipaljke možete obojiti sprejem u koju god boju vaša deca žele (poželjno je da budu obojeni u dve boje) i kutiju treba da uvijete u ukrasni papir. Sledeći korak je da izrežete kutiju na delovima gde treba da budu veliki golovi i da vratite obojene štapove sa štipaljkama. To je to, sada imate portabl stoni fudbal i možete da uživate u njemu.

Nadamo se da su vam se dopale naše ideje za ‘uradi sam’ projekte i da ćete bar jednu od njih probati u svom domu ili ih podeliti sa drugim mamama i tatama. A kada se umorite od provlačenja kroz kućni lavirint ili od igranja stonog fudbala, obavezno odaberite jedan od pet najlepših porodičnih filmova koje morate pogledati i uživajte u filmskoj večeri sa porodicom. I ne zaboravite da pročitate i ostale tekstove na našem blogu i pripremite se za uživanje uz palačinke omiljene poslastice na svim meridijanima.