Pitam se: Koje običaje za Uskrs imaju narodi širom sveta?

Uskoro slavimo Uskrs u našim domovima i sa njim stižu različiti običaji koji čine ovaj praznik veselim i posebnim. Okupljanje ukućana oko stola i borba oko najjačeg uskršnjeg jajeta samo je jedan od običaja koje volimo. Uskrs se slavi i širom sveta i donosi mnoge zanimljive običaje karakteristične za narode i prostore na kojima se slavi.

Na Uskrs ljudi već vekovima odlaze u crkvu, okupljaju se na svečanom ručku i pripremaju najukusnija prolećna jela. Na radost dece, ali i odraslih, Uskrs se proslavlja uz šarena jaja, a posebna poslastica su čokoladna jaja i zečevi koje svi obožavaju. Najveći hrišćanski praznik osim ovim obiluje i drugim zanimljivim običajima. U nastavku vam donosimo neke od najzanimljvijih i najlepših običaja uz koje Uskrs proslavljaju nacije širom sveta.

Najzanimljiviji uskršnji običaji širom sveta

Za sve narode širom sveta, za Uskrs, karakteristično je da farbaju jaja. Boje se mogu razlikovati, pa tako neki vole što šarenije, dok se drugi poput Grka drže tradicionalne crvene boje. Uskršnja jaja se kod svih naroda farbaju na Veliki petak i to je posebna tradicija koju svi poštuju. A pored jaja, šta se još nalazi na trpezama raznih naroda i koji su običaji vezani za određene zemlje?

U Nemačkoj se domovi ukrašavaju granama ukrašenim šarenim uskršnjim jajima u raznim bojama. A najmlađi u dvorištima traže korpe sa šarenim jajima i čokoladnim zečevima, pilićima i drugim životinjama.

U Francuskoj, nakon što se ponovo začuju crkvena zvona- kojih nije bilo tri dana- ljudi uz grljenje i ljubljenje čestitaju jedni drugima Uskrs. Zatim sledi „lov“ na uskršnja jaja, gde se najmlađi najviše zabavljaju i jedu čokoladna jaja. Nakon toga sledi veliki porodični ručak, a uskršnja trpeza ne može proći bez jagnjećeg pečenja. Francuzi praznuju i dan nakon Uskrsa, kada odlaze na izlet i jedu džinovske omlete.

U Italiji je Uskrs naravno u znaku hrane, pa su tada na meniju neki posebni specijaliteti karakteristični baš za ovaj praznik. Tako, na uskršnjem ručku se obavezno jede „Torta di Pasqueta“, slana torta napravljena od jaja i spanaća. Pored toga, za ovaj praznik Italijani jedu i tradicionalni kolač „La colomba di Pasqua“ koji simbolizuje dolazak proleća i dobrih vesti u dom.

U Grčkoj, na ostrvu Krf, na Veliku subotu održava se tradicionalno „bacanje posuđa“. Neki bi rekli pomalo bizaran običaj, međutim ukoliko dobro poznajete grčku kulturu, onda vam ovo neće biti ništa nepoznato. Dakle, sa balkona stanovnika Krfa lete šerpe, tanjiri, tegle, pa čak i saksije. Neki tvrde da je ovaj običaj nastao još u vreme Mlečana, koji su isto tako bacali stare stvari sa prozora, kako bi simbolizovali novi početak. Drugi, pak, tvrde da je bacanje saksija sa prozora poseban način da se dočeka proleće i uputi molba bogovima da donesu rodnu godinu.

Ostatak Grčke uživa u tradicionalnom „tucanju“ jajima, samo kod njih je strogo pravilo da se jaje tokom borbe mora držati sa tri prsta. Pored toga, Grci jedu i „Magiritsu“, uskršnju čorbicu od jagnjećih iznutrica, a kasnije nastavljaju slavlje uz najukusniju pečenu jagnjetinu uvijenu u listove vinove loze.

U Austriji se u čast Uskrsa na visoke drvene stubove postavljaju veliki vilenjaci napravljeni od zelenih grančica, na koje se kasnije kače šarene trakice, narandže i jabuke.

Švedska glavnom bojom Uskrsa smatra žutu, a ne crvenu, baš kao što kod njih jaja ne donose uskršnji zečevi nego pilići. Svoje domove vole da ukrase granama breze i ukrasima od perja, dok drveće i grmove u dvorištima ukrašavaju jajima, trakicama i drugim šarenim dekoracijama, jer tada još uvek ništa ne cveta u tom delu Evrope.

Neobični uskršnji običaj nam stiže iz Irske, gde zakopavaju haringe. One su glavna namirnica, koju Irci jedu tokom posta, pa na ovaj način žele da označe kraj ovog perioda i označe ponovni dolazak izobilja i uživanja u mesu i proizvodima od životinja.

U Bugarskoj najstarija žena u porodici, prvim obojenim crvenim jajetom pomiluje po licu svako dete. Ovaj običaj treba da deci donese zdravlje i snagu u narednom periodu. Još jedan običaj je svojstven Bugarima, a to je bacanje jaja na krov crkve nakon završenje uskršnje službe.

Na dalekim Bermudskim ostrvima, Uskrs se praznuje na prilično neobičan i zanimljiv način. Naime, stanovnici ovih ostrva na na dan Uskrsa ručno izrađuju papirne zmajeve, koje onda puštaju da se viore. Ovaj običaj okuplja celu porodicu i svi učestvuju u izradi zmajeva. Njihova simbolika treba da bude povezana sa trenutkom uspeća Hrista. Što se tiče uskršnje trpeze, ona je nešto drugačija nego što smo mi možda navikli. Oni tada jedu tortu od bakalara i služe toplo pecivo koje na sebi ima nacrtan krst.

I za kraj, da odemo do Australije, gde za Uskrs mladi verenici odlaze do obližnjeg potoka ili reke, gde uzimaju vodu i čuvaju je u flaši ili posebnom sudu i čuvaju je sve do dana venčanja. Kada taj dan dođe, oni se međusobno prskaju tom vodom za sreću u braku.

I tokom uskršnjeg posta i tokom Uskrsa uživajte uz Eurocrem

Nadamo se da ste uživali u našem malom putovanju po Evropi i svetu i da su vam se dopali neki od običaja koje praktikuju ljudi širom sveta za Uskrs. Kako bi vam dodatno ulepšali uskršnje praznike podsećamo vas da svoj dom možete ukrasiti pravljenjem ovih uskršnjih dekoracija. A nismo zaboravili ni period pre Uskrsa, odnosno uskršnji post, pa vam predlažemo da ga dodatno zasladite uz recept za tortu sa posnim Eurocremom.