Slavko ti je pripremio 3 kreativna jesenja projekata koja ćeš voleti

Zlatni period godine, u kome sve vrvi od najlepših boja, samo što nije stigao. Dok se šetaš šumom ili parkom, možeš da uočiš mnogo šarenih listova, čije se boje presijavaju od crvene, preko žute i naranžaste, pa sve do zlatne po čemu je ovo godišnje doba i poznato.

Pored lišća, tu su i najlepši plodovi rane jeseni- žirevi, lešnici, šišarke i drugo, pa i njih možeš skupljati i iskoristiti ih za pravljenje kreativnih jesenjih projekata. Izvedi celu porodicu u dužu jesenju šetnju po svežem jutarnjem vazduhu i zamoli ih da skupljaju lišće i plodove drveća zajedno sa tobom.

Pusti mašti na volju i okiti dom najlepšim jesenjim ukrasima koje ćeš sam napraviti. Za jesenje, kreativne projekte ti obično treba i još nešto osim lišća. Pripremi lepak, makazice, kanap, vodene bojice i slično kako bi napravio neke od sledećih projekata koje ti Slavko predlaže.

Zavesa od lišća

Zavesa od lišća za prozor u tvojoj sobi

Sve te divne boje jeseni na tvom prozoru, zar to ne zvuči kao odlična ideja? Izaberi samo da li ćeš je realizovati sa pravim lišćem ili sa listovima od papira, koje ćeš sam napraviti i ukrasiti. Slavko će ti prvo objasniti varijantu sa lišćem, a zatim i onu nešto zahtevniju od papira.

Kako bi napravio zavesu od pravog lišća, potrebno je da sakupiš listove raznih veličina i boja. Ali pazi, oni moraju biti celi i još uvek mekani a ne sasušeni, jer oni neće moći da se oblikuju prema tvojim potrebama. Kada si sakupio listove, vreme je da odrediš koliko će tvoja zavesa biti duga- od toga zavisi i koliko kanapa treba da upotrebiš.

Zatim je vreme da napraviše male rupe na listovima, provučeš kanap kroz njih i nanižeš onoliko listova koliko želiš. Kada završiš ovo slaganje (nekoliko uspravnih delova) vreme je da uzmeš jedan duži kanap i povežeš ih sve. Na kraju, zakači zavesu na prozor i gledaj kako se listovi presijavaju na suncu.

A za drugu varijantu, sa listovima od papira, biće ti potreban malo deblji papir u nekoliko boja. Biraj jesenje boje, kako bi postigao autentičan izgled lišća. Kada odabereš papir koji ćeš koristiti, vreme je da ga izrežeš u obliku lista. Možeš i crtati, slikati po lišću kako bi ono izgledalo još lepše. Ako želiš, možeš zalepiti na papir i šljokice, cirkone ili tkaninu, kako bi dodatno ukrasio svoje remek-delo.

Životinje od lišća

Životinje od lišća koje možeš uramiti

Ako ti je preostalo nešto lišća od prethodnog projekta, možeš ga upotrebiti za pravljenje životnja. Ponovo imamo dve varijante za pravljenje ovih životinja, pa ćemo u nastavku objasniti obe.

Crtanje na lišću je jedna varijanta i ona je pogodna za iscrtavanje životinja kao što su lisice, mačke ili sove. Njihove špicaste uši ćeš lako dobiti oblikovanjem listova makazama. Ali pre nego što kreneš sa ovim, listove bi trebalo da ispresuješ u debljoj knjizi gde će stajati nekoliko dana. Kada budu dovoljno ravni, možeš da kreneš sa crtanjem. Uzmi crni i beli marker, neka te oblik lista inspiriše da u njemu prepoznaš konture određene životinje.

A druga varijanta je nešto neobičnija- šivenje na lišću. Da, zvuči dosta neobično ali nije komplikovano. Za ovaj poduhvat biće ti potrebno sveže lišće a pored njega, konac za vez, igla i makazice. Možeš ponovo da izvezeš životnje na listu, ili pak da napraviš lice „čiča Gliše“. Mogućnosti je mnogo; pokušaj da napraviš kombinaciju šivenja i crtanja i to može biti zanimljivo. Svakako na kraju, ne zaboravi da zamoliš mamu da ti urami sva ova kreativna dela. Mogu biti sjajan detalj na zidu u tvojoj sobi ili možda u kuhinji.

Jesenje lutke na papiru

Jesenje lutke na papiru

Lavici Slavici se ovaj projekat najviše dopao, dok je Slavkov favorit pravljenje životinja od lišća. No, da se vratimo jesenjim lutkama, jer je ovo jedan jako zanimljiv i kreativan projekat. Možda je i najzahtevniji od svih koje smo predstavili, ali uz malo truda uživaćeš u rezultatu koji si dobio.

Za ovaj projekat ti je potreban beli papir, na kome ćeš iscrtati figuru i lice lutke. Zatim, uz pomoć lišća i poljskog jesenjeg cveća treba da napraviš ostalo. Frizura, odeća, cipele, pa i torba i nakit- sve ovo može biti napravljeno od plodova jeseni. Važno je samo da budeš maštovit i da dovoljno čvrsto, lepkom prilepiš listiće i ostale jesenje plodove.

Ovaj kolaž takođe možeš da uramiš, ako želiš, jer će sigurno biti divna uspomena na jednu kreativnu jesen. Zapamti da su uspomene ono što najviše treba da čuvaš i neguješ, a Slavko ti poručuje da je sve slađe kada radiš u društvu. I zato…

Okupi ekipu i stvarajte kreativne jesenje projekte zajedno

Škola je taman počela, a kreiranje ovakvih projekata može da bude opuštajuća zabava koju ćete prirediti sebi, ali i drugarima tokom vikenda. Svi ćete uživati u kreativnosti i takmičenju u tome čiji je kolaž ili zavesa od lišća lepša.

U pauzi naravno možete da probate neke od naših recepata za toplu i slatku jesen uz Eurocrem, koji će vas ugrejati taman kada krenu prve prohladne večeri. Ako ste ipak ljubitelj klasičnih palačinki sa našim Eurocremom, onda ćete sigurno uživati u pripremanju istih sa drugarima.

Za koji god recept da se odlučite, znate da će sve biti duplo slađe ako se u njega umeša Eurocrem. Zato, ove jeseni uživajte sa drugarima, smišljajte kreativne projekte, jedite palačinke i pružite podršku jedni drugima za najbolji početak nove školske godine.