Palačinka party – praznična zabava za sve generacije

O njima smo vam već pisali u jednom od naših prethodnih tekstova na blogu, jer palačinke se neverovatno dobro slažu sa našim Eurocremom i popularne su širom sveta. Ova dva razloga su dovoljna da poželite organizovati zabavu za svoje prijatelje i porodicu, koja će imati posebne deserte na meniju – upravo najukusnije i najvoljenije palačinke. Iako se najbolje slažu sa Eurocremom, palačinke mogu biti punjene i drugim sastojcima – širom sveta ih pripremaju na različite načine, pa tako možemo početi od ruskih sa pavlakom, lososom i kavijarom, nastaviti sa francuskim koje imaju ukus narandži, i završiti sa klasičnim bakinim palačinkama sa džemom od šipuraka.

A kako se organizuje palačinka party? Naravno u skladu sa svim epidemiološkim merama, pa bi bilo dobro ili da zabava bude online, ako se okuplja veća grupa ljudi ili da bude samo za članove domaćinstva u kome živite. No, bez obzira na to što je okupljanje online, a o tome smo vam takođe pisali u jednom od tekstova, žurka sa prijateljima i porodicom može da vas poveže i bude zabavna jednako kao i da ste svi na jednom mestu.

Obavezno pošaljite pozivnice svima. Napravite ih u uz pomoć online alata pod nazivom Canva i neka budu što šarenije i neka obavezno sadrže fotografiju palačinki (koje god da volite francuske, američke ili japanske) i spisak namirnica koje će biti potrebne za pravljenje palačinki, ali i za njihovo mazanje i punjenje. Palačinka party pravimo po sistemu „sam svoj majstor“, pa u skladu sa tim svako u društvu ima svoj omiljeni namaz, koji će verovatno pripremiti za ovu posebnu priliku.

Mlađim generacijama postavite dodatni kreativni izazov i zamolite ih da naprave najlepšu fotografiju palačinki, na pozadini koju odaberu i uz dodatke (džem, krem, voće ili slane sastojke) koje će koristiti za mazanje. Za one najveštije koji znaju da okrenu palačinku u vazduhu, upravo to može biti odlična fotografija za pozivnicu. Okretanje palačinki uz Boomerang na Instagramu takođe može biti odličan način da se pozovu gosti na party ili kreativni TikTok video koji mlađe generacije obožavaju.

U ovoj teškoj godini, gde je bilo svega nekoliko trenutaka za radost i sreću, nije bilo nimalo lako održati vedar duh. Upravo u tome su nam pomagali naši najbliži i uvek tu bili za nas, ma šta se desilo. Baš zbog toga su zaslužili da i mi uradimo nešto lepo za njih i unesemo malo bezbrižnosti i sreće, makar na par sati u sve naše živote. Zar palačinke i zabava nisu najbolji način da to uradimo? Nama se čini da jesu. Svi vole palačinke i niko ih ne odbija.

Okupite se oko stola ili računara!

Gde postaviti računar je jako važno pitanje za online party. Treba voditi računa i o ovim malim, neko će reći manje važnim stvarima, ali mi se ne slažemo sa tim jer svakako svi želimo lep kadar dok smo na Zoom-u, Skype-u ili nekoj sličnoj aplikaciji i zato treba se potruditi oko izgleda kuhinje, pozadine i dekoracija. Donesite praznični duh u kuhinju i ukrasite je lampicama, granama četinara, neka se tu nađe i neki orašar i kadar će izgledati kao da ste u nekoj kulinarskoj emisiji.

Druga važna stvar na koju treba da obratite pažnju su namirnice potrebne za pravljenje palačinki. Verovatno svi imamo ono osnovno u frižideru: brašno, jaja, mleko itd. ali se ponekad desi da zaboravimo baš nešto od tih namirnica, pa da ne bismo u poslednjem trenutku trčali do prodavnice – važno je da se pripremimo na vreme.

Palačinke možete praviti i u live prenosu, a možete ih i pripremiti neposredno pre početka druženja. Ako se odlučite da svi zajedno pravite palačinke, onda makar napravite smesu pre početka online druženja i ostavite je u frižideru da malo odstoji. Zatim se potrudite da tokom live-a impresionirate vaše prijatelje veštinom okretanja palačinki u vazduhu ili brzinom mazanja i uvijanja palačinki u razne oblike.

Ako se ipak odlučite da palačinke ispečete pre početka zabave, onda tokom druženja nećete morati da brinete o okretanju palačinki i verovatno ćete se više fokusirati na namaze i uživanje u samom ukusu. Još jedan savet – kada ispečete palačinke, stavite preko njih tanjir i smestite ih u rernu, kako bi se na nižoj temperaturi održala njihova toplota.

Pošto svako sam bira sastojke koje će staviti u palačinke, možda pre same žurke možete napraviti listu potencijalnih namaza, kako biste eventualno probali neke nove kombinacije inspirisani primerom vaših prijatelja ili rodbine. Naša omiljena kombinacija je: Eurocrem, mleveni keks i banana na tankim francuskim palačinkama. O vašim omiljenim kombinacijama nam možete pisati na društvenim mrežama, gde ćete nas tagovati na fotografijama koje ste napravili tokom palačinka partija.

Nadeve stavite u male posude u obliku jelkica, da dodatno naglasite pretpraznični duh i obavezno pored njih iznesite i šarene mrvice za decu da njima ukrase palačinke. Sto neka bude postavljen u prazničnom duhu, uz mnogo šarenih tanjira, čaša i salveta (ako vas je više).

Ako party pravite sa kolegama i prijateljima, onda ne zaboravite da uz palačinke odlično ide šampanjac, proseko ili neko slično penušavo vino, dok u toj kombinaciji palačinkama morate dodati jagode, jer je to jedinstvena kombinacija, bez premca. Za decu pak možete pripremiti toplo mleko, belu kafu ili toplu čokoladu, jer se savršeno slažu sa palačinkama.

Organizujte takmičenje sa palačinkama

Ovo može biti odličan uvod u ludu, slatku palačinkastu zabavu. Takmičenje će pomoći da se probije led i zagrejaće atmosferu. Oko čega se sve možete takmičiti?

Deci će svakako biti zabavno da ukrase svoje palačinke, bilo raznim komadima voća, bilo šarenim perlicama koje će zalepiti preko krema. Možete im dozvoliti i da mešaju različite ukuse, pa da probaju recimo slatko-kiselu kombinaciju ukusa, tako što će spojiti Eurocrem i višnje, ili da kombinuju određene slane sastojke sa orašastim plodovima – recimo slani kikiriki i Eurocrem su odlična kombinacija ukusa, jer slano još više istakne slatkoću krema. Pobednika bira žiri sastavljen od nekoliko starijih ukućana i pobedničku kombinaciju ukusa moraju da probaju sve zvanice na zabavi.

U svetu su zabave sa palačinkama poznate i popularne još od 15. veka i potiču iz Engleske, gde su ih organizovali pred velike verske praznike. Vi svojim online gostima možete postaviti izazov u vidu takmičenja u brzom pravljenju, mazanju i jedenju palačinki, a pobednik će imati čast da vam do kraja večeri pušta svoju playlistu muzike i da vas uveseljava dok đuskate pored ekrana.

Nadamo se da vam se dopao naš predlog za palačinka party i da ćete ga rado organizovati sa svojim najbližima.

Želimo vam srećne novogodišnje i božićne praznike, uz iskrenu želju da ih provedete u sreći i veselju sa svojim porodicama.