Slavko ti otkriva: 10 najlepših morskih riba na planeti

Prema legendi, grčki bog Posejdon živeo je u dvorcu na dnu mora odakle je jednim udarcem svog trozupca o tlo slao poplave na zemlju kada je ljut, a stvarao nova ostrva kada je dobre volje. On šalje buru i kroti talase što ga čini gospodarem mora.

Šarenoliki podvodni svet pun je tajni i neverovatnih stvorenja kakve ne možemo ni da zamislimo, kao i borbe za opstanak koja se neprestano vodi kako u lancu ishrane tako i zbog globalnog zagrevanja. Među najvažnijim stvorenjima koja nastanjuju slane vode su ribe. One su najbrojnija grupa kičmenjaka sa preko 33.000 različitih vrsta. To su hladnokrvne životinje koje dišu preko škrga, imaju srce i mozak, telo im je najčešće vretenastog oblika, prekriveno krljuštima, a kreću se uz pomoć peraja. Neke ribe imaju sposobnost da menjaju boju, da svetle ili proizvode elektricitet, a interesantno je to da morske bolje provode električnu struju od slatkovodnih vrsta. 

Već smo vam pisali o čudima podvodnog sveta, a radoznalost nas izaziva da istražujemo još malo dublje po podvodnom carstvu, zato vam Slavko otkriva – 10 najlepših morskih riba.

1. Liopropoma carmabi

Ova vrsta ima veoma malo telo, veličine je svega oko 4 do 6 centimetara. Njihova boja tela je prvo što ćete primetiti, narandžaste i ljubičasto-plave pruge čine ova stvorenja prelepim. Nastanjuju tropske vode Atlantskog okeana duž severa Južne Amerike i istočnih Kariba. Vole velike dubine, pa se mogu naći tek na 25 metara ispod površine, a mogu živeti i u dubinama od 100 metara. Liopropoma carmabi je često na spisku za trgovinu ukrasnim ribama zbog očaravajućeg izgleda, a zbog velikih dubina u kojima stanuje spada u najskuplje tropske ribe kojima se trguje.

2. Synchiropus Splendidus ili Mandarin ribe

Mandarin ribe žive u vodama Pacifika blizu Filipina i zapadno od Australije. Njihova veličina ne prelazi 6 cm i spadaju u akvarijumske vrste. Nastanjuju grebene i nepristupačne stenovite delove, hranu traže po morskom dnu i zbog toga ih je teško uočiti. Prepoznatljiva je po kraljevsko plavoj boji tela sa narandžastim šarama i zelenim nijansama u predelu glave. Ime su dobile po šarenoj carskoj odeći koju su nosili članovi kineske aristokratije. Zbog upečatljivog kolora često ih biraju za akvarijume, ali se veoma teško prilagođavaju na veštačke uslove života.

3. Pomacanthidae ili Anđeoska riba

Nije čudo da se ova vrsta zove baš ovako kada poseduje neverovatnu lepotu. Jedan od najlepših stanovnika podvodne faune ima pljosnato telo, svetlih boja sa prugama. Može dostići veličinu od 60 centimetara, čest je stanovnik akvarijuma, ali tamo obično ne dostiže ovu veličinu. Široko je rasprostranjena u čak tri okeana: Pacifiku, Atlantiku i Indijskom okeanu. Voli toplu vodu, ne previše duboku, koralne grebene u kojima može da se skriva. Anđeoske ribe biraju sebi partnera sa kojim ostaju do kraja života. Postoji preko 90 vrsta anđeoskih riba najrazličitijih nijansi.

4. Pterois Volitans ili Crveni lav

Veoma neobičan stanovnik Atlantskog okeana, Karipskog mora i Sredozemlja. Telo joj ima različite tonove bele, krem, narandžaste i crvene, prosečna veličina jedinke iznosi oko 40 centimetara. Naziv je dobila po bodljama koje podsećaju na grivu lava. Ovo je otrovna vrsta, koja nema prirodnog neprijatelja, naučnici je smatraju jednom od najopasnijih vrsta ribe, a čak je i najiskusniji ronioci izbegavaju. Brzo se razmožavaju čak svakih mesec dana, žive i do 10 godina.

5. Paracanthurus hepatus – Plavi tang

Još jedna riba kraljevsko plave boje, ima žut rep, pljosnatog je oblika i naseljava koralne grebene, mahom Indijskog okeana. Može da dostigne 30 centimetara. Hrani se planktonima i obično živi u parovima ili malim grupama od desetak ribica. Zbog očaravajuće boje čest je stanovnik akvarijuma.

6. Scaridae ili Papagaj riba

Jarke boje su zaštitni znak papagaj ribe, od narandžaste do plave i zelene. Rastu i do 40 centimetara. Ima 95 podvrsta ove grupe, što je čini najraznovrsnijom sortom u Indijskom okeanu. Naseljavaju koralne grebene, ime su dobile zbog oblika vilice i gusto stisnutih zuba koji podsećaju na kljun papagaja.

7. Forcipiger flavissimus – Žuti leptir

Naseljava Atlantski okean, Pacifik, istočne obale Afrike, Crveno more… Ima pljosnato telo žute boje i plav ili crn rep i veličine je oko 20 centimetara. Obično živi u paru ili u malim grupama i može da doživi vek od 18 godina što je dugovečnost za riblji svet.

8. Balistidae ili Kostorošac

Kostorošac naseljava Indo-Pacifik, obično koralne grebene i plitka priobalna područja. Specifičnog je izgleda, telo mu je pljosnato, plave, žute i crne boje preovladavaju. Može biti dug čak 1 metar, ali prosečna veličina je između 20 i 50 centimetara. Zanimljivo je da usklađuju mrest sa mesečevim menama, pa tako ženke polažu jaja nekoliko dana pre punog ili mladog meseca.

 

9. Zanclus cornutus ili Mavarski idol

Mavarski idol naseljava tropska i suptropska koralna područja Indo-Pacifika. Imaju crno-bele pruge sa žutim tonovima, zbog boje i oblika vrlo su cenjeni u akvaristici. Smatra se jednom od najgracioznijih riba, a prelazi tek nešto više od 15 centimetara ako se uzgaja u akvarijumu, dok u prirodnom staništu dostiže i 1 metar.

10. Amphiprioninae ili Klovn riba

Verovatno jedna od najpopularnijih riba na svetu, svoj deci poznata iz Diznijevog čudesnog sveta, odnosno animiranog filma “U potrazi za Nemom” naseljava tropske koralne grebene Indijskog i Tihog okeana. Neke od najzanimljivijih činjenica koje se tiču Amphiprioninae jesu:

  • sve jedinke se rađaju muškog pola;
  • kada ženka za rasplod ugine, mužjak postaje ženka za rasplod;
  • nisu dobri plivači;
  • ovo je vrsta koju najčešće ljudi biraju za akvarijum i čini 25% svetske trgovine morskim ukrasnim ribama.

Uči od Slavka i zasladi svaku avanturu!

Verujemo da ste uz Slavka i vi naučili nešto novo o stvorenjima koja žive pod vodom, a ukoliko želite da saznate još tajni iz životinjskog carstva, pročitajte koje je neobične životinje Slavko sreo u prethodnoj istraživačkoj pustolovini. Ne zaboravite da svaku avanturu zasladite Eurocremom, do sledećeg bloga istražujte, čitajte i budite veseli!