Slavko ti otkriva: 6 neobičnih životinja za koje nikad niste čuli 

Našom planetom hodaju, gmižu, lete i skaču milioni različitih životinja. Neke od njih su slatke, neke na prvi pogled čudne, dok su nam neke samo jednostavno nepoznate. Dobro, tu je i kralj životinja- naš Slavko, ali on je van konkurencije, složićete se. Za neke nikada verovatno niste ni čuli, a kamoli znate kako izgledaju. Sve one imaju jako važnu ulogu u kompletkom eko-sistemu naše planete i podjednako su važne za njegovo funkcionisanje. I da mi ne dužimo dalje, hajde da se upoznamo sa 6 neobičnih životinja za koje verovatno nikada niste ni čuli. No, pre toga, kako bi uživanje u čitanju teksta bilo potpuno, zgrabite neki od omiljenih Eurocrem proizvoda, zavalite se u omiljenu fotelju i uživajte.

1. Kineski vodeni jelen

Da počnemo našu listu neobičnih životinja ovim divnim primerkom sisara iz porodice jelena. Po čemu je neobičan? Pa po tome što umesto rogova, on ima kljove (koje su slične očnjacima nekih mesoždera). Upravo zbog tih zuba, često ga nazivaju i „vampirski jelen“. Uprkos svom imenu, on ne živi samo u Kini, već ga možemo sresti i širom Evrope, jer poseduje svojevrsne taktike za preživljavanje koje mu i omogućavaju da živi u različitim klimatskim uslovima. Kljove ne koristi da napada druge životinje ili ljude, već su one više tu da bi lakše dolazio do hrane, a najviše uživa u grickanje trave i korenja.

2. Ravničarski prugasti tenrek

Iako možda na prvi pogled liči na ježa, zbog svojih bodlji, tenrek ne spada u ovu porodicu životinja. Da, kada mu se približi neka druga životnja koju može da smatra pretnjom, on se sklupča u lopticu i naoštri bodlje- no, ipak je mnogo bliži vidrama i krticama, nego ježevima. Tenreci su stanovnici Madagaskara, pa ih možete sresti u kišnim šumama nacionalnog parka Ranomafana, gde tragaju za crvićima i insektima. Čudna gozba, znamo, ali to je njihov način ishrane u kome maksimalno uživaju.

3. Ili Pika

Ova slatka, mala životinja, koja je otkrivena 1983. u kineskim Tjen Šan planinama nažalost spada u ugrožene vrste. Istraživanja pokazuju da je ugroženija od pande i da na svetu nema više od 1.000 primeraka ove vrste. Zovu je i „kineski magični zec“, što ima logike, jer i pripada toj porodici životinja. Dugi i poslednji put, do sada, je viđena 2014. godine, kada su napravljene i neke od retkih fotografija ove životinjice. Ona živi u planinama i voli da jede planinsko bilje i travu, a tokom leta skupljaju hranu koju kasnije jedu.

4. Rakunoliki pas

Najzanimljivija stvar u vezi sa rakunolikim psima je ta da oni uopšte ne potiču iz iste porodice kao rakuni. Iako izgledom neodoljivo podsećaju na „male razbojnike“, ovi istočnoazijski psi, poznati i kao Tanuki, ipak pripadaju porodici lisica. Još od drevnih vremena, ove životinje su bile zastupljene u japanskom folkloru. Prikazane su kao radosne i nestašne životinjice, koje mogu da menjaju svoj oblik. Mnogi japanski domovi i danas imaju male statue rakunolikih pasa na policama u svojim domovima.

5. Margaj

Ova životinjica, odnosno mala divlja mačka da budemo precizniji, nam dolazi iz tropskih šuma centralne i južne Amerike. Vodi dosta povučen i usamljenički život, penjući se kroz drveće, u potrazi za miševima, žabama i vevericama. Još jedan čudan meni u ovom blogu. Možda će vas tufnasto krzno margaja podsetiti na ocelota, ali budite uvereni da među njima postoji razlika. Prva i najvažnija razlika je u dužini repa, pa je kod margaja on duži od njegovih zadnjih nogu, dok je kod ocelota rep mnogo kraći. Nažalost, i oni spadaju u retke vrste životinja, jer su poslednjih 30 godina lovokradice dosta fokusirane na njih.

6. Roze armadilo

Nemoguće je da se ne zaljubite u ovu malu roze životinju, koja nam dolazi iz Argentine. Najmanji iz porodice armadila dugačak je svega oko 11 centimetara ima beličasto krzno na dnu tela i roze oklop, po kome je i dobio ime. Toliko su mali da se mogu staviti u džep, pa bi verovatno bili vrlo simpatični kućni ljubimci. Njihova prirodna staništa su, nažalost, u najvećoj meri uništena usled krčenja šuma, pa se brojne organizacije trude da ih očuvaju u što je moguće većem broju.

Slavko je uživao u istraživanju ovih neobičnih životinja

Nadamo se da ste i vi uživali čitajući o ovim neobičnim, simpatičnim i retkim životinjama, bar onoliko koliko je Slavko uživao istražujući i čitajući o njima. Ako ste i vi radoznali kao Slavko, sigurni smo da će vam se dopasti naš tekst o podvodnom svetu, gde ćete pronaći najzanimljivije činjenice i pojave iz ovog neobičnog okruženja.

A kada vam dosadi čitanje, vreme je za neke nove, zanimljive igre i naučne eksperimente u kuhinji. Potrudi se da posle eksperimentisanja, očistiš sve u kuhinji, a zatim da prirediš ukućanima i palačinka party sa omiljenim kremom svih generacija. Sigurni smo da će svi biti oduševljeni ovom vašom inicijativom, a usput im taman možete prepričati sve što ste zapamtili iz ovog teksta.