Slavko ti otkriva nove načine za lako i brzo učenje

Leto je polako na izmaku, a pred nama su uzbudljivi novi počeci koje donosi jesen. Dugi letnji raspust, prepun nezaboravnih avantura, kao da je prošao za tren. Sada se uz najlepše letnje uspomene pripremamo za obaveze koje nam donosi nova školska godina. Dobra vest je što u školi opet viđamo drugare, iako nam je nakon duge pauze i onlajn nastave možda bilo pomalo teško da se ponovo naviknemo na sate sedenja u klupi.

Novi počeci su uvek lepi, ali sa sobom nose i nove izazove i nedoumice. Bilo da ste đak prvak koji se susreće sa potpuno novim okruženjem ili đak za koga škola ne predstavlja nepoznanicu, možete da naiđete na prepreke koje će vas malko namučiti. Neka vas ne zabrine brdo novog gradiva jer mi znamo načine kako da naučite da učite i budete najbolji. Uz naše savete za lako i brzo učenje, vašu marljivost i još jednu palačinku sa Eurocremom, savladaćete uspešno te nejednačnine i tekstualne zadatke. Zato hajde da saznamo kako da učimo kvalitetno kako bi nam ostalo mnogo slobodnog vremena za druženje i zabavu.

Šta je to mikroučenje i pomodoro tehnika?

Poznato je da su deca u mlađoj dobi, naročito predškolskog uzrasta, veoma brza i uspešna u usvajanju novih znanja i veština. Verovatno ste se mnogo puta iznenadili kad vam mališan pokaže neko napredno podešavanje na mobilnom telefonu, računaru ili TV uređaju. Pitate se kako je moguće da tako vešto koriste softvere kada još uvek ne znaju ni sva slova? Odgovor leži u izraženoj radoznalosti i potrebi za istraživanjem, te neopterećenom učenju kroz kraće forme multimedijalnog sadržaja uz koje pevaju, igraju, pričaju priče i time aktiviraju obe hemisfere mozga.

Sa pravom se onda pitamo zbog čega se ovakav način učenja u većoj meri ne primenjuje u formalnom obrazovanju? Neretko se u školi insistira na memorisanju mnogobrojnih činjenica koje deca teško pamte i brzo zaboravljaju. Međutim, u savladavanju gradiva deci mogu da pomognu kreativne tehnike učenja zahvaljujući kojima će efikasno iskoristiti raspoloživo vreme i sa razumevanjem usvojiti nova znanja. Kada deca razumeju gradivo, lakše će nadograđivati znanje, jer će za usvajanje kompleksnijih teorija, operacija i zakonitosti moći da primene već naučeno.

Upravo iz tog razloga se savetuje da novo gradivo bude podeljeno u manje celine. Ovaj koncept učenja poznat je pod nazivom mikroučenje. Mikroučenje je pristup kojim se lekcija savladava korak po korak, usvajajući ključne podatke iz manjih celina u ograničenom vremenskom roku.

Međutim, upravljanje vremenom potrebnim da se savlada nova lekcija većini mališana predstavlja izazov. Često se dešava da im koncentracija i fokus popuste pa pažnju često odvuku igrice ili video klipovi. Zato je manjim celinama gradiva potrebno dodeliti vreme za koje će biti savladane. Ova tehnika naziva se pomodoro, zato što je njenog tvorca inspirisao kuhinjski tajmer u obliku paradajza.

Za primenu ove tehnike biće vam dovoljan ručni sat ili štoperica mobilnog telefona. Recite detetu da napravi listu zadataka za taj dan, te da lekcijama ili zadacima dodeli 25 minuta za savladavanje, nakon čega sledi 5 minuta pauze. Sigurni smo da će ovakav način ogranizacije vremena uneti dinamiku u dečiji plan učenja, dok će pauzu sigurno iskoristiti da smaže jedan Euroblok.

Šta su to mnemotehnike učenja?

Iako je uvek poželjno učiti sa razumevanjem, nekada je za memorisanje formula, nabrajanja, pravila ili učenje novih reči stranog jezika potrebno razviti mentalne strategije koje će nam u tome pomoći. Jedna od njih je i mnemotehnika, koja podrazumeva učenje kroz smišljanje rima, vizuelno prikazivanje gradiva, asocijacije ili pesme.

Dobar primer mnemotehnike je pesma „A-B-C“ kojom osnovci na zabavan način uče slova engleskog alfabeta, a koja je toliko zvučna i melodična da je i odraslima nakon mnogo godina ostala u sećanju. Ukoliko sa decom osmislite rimu koja se slaže sa određenim pojmom ili stih koji povezuje nekoliko novih reči stranog jezika, budite sigurni da će novo znanje biti uspešno usvojeno.

Mnoga deca vole vizuelni način učenja. Njima će povezivanje slika koje su videli kada ste im pustili YouTube video ili edukativni crtani film biti korisni da ih poput slagalice uklope u priču i time savladaju novo gradivo. Ukoliko deca preferiraju vizuelni način učenja, tada će im podsetnici u vidu kartica koje sadrže sliku ili pojam biti od pomoći u učenju. Kartice postavite u dečiju sobu i druge delove stana gde provodi dosta vremena. Što je više puta mozak izložen određenom sadržaju, veća je verovatnoća da će biti upamćen.

Šta je to samoregulisano učenje?

Pored toga što ćemo detetu pokazati načine kako da brže i lakše stekne znanja koja će kasnije moći da iskoristi za savladavanje složenijeg gradiva, potrebno je da mu objasnimo da je učenje proces kojim samo upravlja. Samoregulisano učenje podrazumeva da dete aktivno učestvuje u osmišljavanju načina kako će dostići ciljeve učenja. To znači da dete neće samo čitati, ponavljati i pasivno prepričavati sadržaj koji mu je dat. Ono bi trebalo da samostalno usmerava tok učenja tako što će sebi postavljati pitanja o gradivu.

Dete bi trebalo da razmisli o tome koji su najbitniji delovi gradiva, šta bi trebalo da podvuče, šta od prethodno naučenog može da mu koristi te kako da pravi beleške koje će mu pomoći da uči sa razumevanjem. Na ovaj način dete će razvijati sposobnost oslanjanja na sopstvene snage u učenju, čime mu neće biti potrebna asistencija roditelja ili nastavnika u razlikovanju bitnih i manje bitnih podataka ili analiziranju sadržaja i shvatanju suštine.

Time mališani preuzimaju odgovornost za rezultate svog učenja, znajući da uspeh u školi zavisi isključivo od napora i vremena koje uloži u savladavanje gradiva. Roditelj može da pomogne u postizanju samoregulisanog učenja ukoliko pomogne detetu u planiranju vremena za učenje, pita ga na koji način je došlo do rešenja zadatka, kako je uradilo domaći, koji delovi gradiva su mu bili naročito zanimljivi ili izazovni za savladavanje, te kakvu pouku ili zaključak je izvuklo iz pročitane knjige ili teksta.  

Slatka pauza je važna za uspeh u školi

Verujemo da ste od učenja sada već malo ogladneli, pa je pravo vreme da napravite predah i počastite se omiljenom poslasticom na svim meridijanima, jer će vam slatka pauza dati snage da nastavite dalje sa učenjem. Zapamtite da su pauze podjednako važne za uspeh u školi, kao i u učenje, jer u toku njih se informacije slažu i povezuju sa već naučenim gradivom.

Nadamo se da su vam naše ideje za učenje zanimljive i da ćete neku od njih uskoro primeniti. Slavko se raduje vašim školskim uspesima i dobrim ocenama pa mu slobodno napišite ili nacrtajte nešto i pošaljite na naš Instagram ili Facebook profil.