Slavko ti otkriva: Ovo su najzanimljivije maskote Svetskog prvenstva u fudbalu

Nešto više od nedelju dana nas deli od početka još jednog Svetskog prvenstva u fudbalu. To je vreme kada fudbal postaje najvažnija sporedna stvar na planeti (kao da inače nije) i kada svi željno iščekujemo utakmicu naše reprezentacije.

Ove godine se prvenstvo održava u Kataru, po prvi put na Bliskom istoku. Zbog visokih temperatura, koje su uobičajene za ovo područje, utakmice i samo takmičenje su pomereni sa uobičajenih letnjih meseci na novembar i decembar. Tada će temperature u proseku iznositi oko 25 stepeni. Taman da nam igrači još malo produže osećaj toplog i prijatnog vremena, pre nego što padne prvi sneg.

A ono što svi volimo, kada je Svetsko prvenstvo u fudbalu u pitanju, su pre svega druženja sa prijateljima dok gledamo utakmice. Za sva ta druženja i brojne utakmice koje ćete pogledati, treba se dobro pripremiti. Obavezno nabavite omiljene slaniše i grickalice, ali ne zaboravite da prenesete duh leta iz Katara u svoj dom uz naše Eurocrem poslastice.

Druga stvar koju volimo u vezi sa Svetskim prvenstvom su maskote, koje nas zabavljaju na svakom prvenstvu. One su tu da održe dobru atmosferu na prvenstvu, da podstaknu navijače da bodre svoje reprezentacije i da budu dobri duh takmičenja. Hajde sada, zajedno sa Slavkom, da otkrijemo neke od najzanimljivijih maskota dosadašnjih takmičenja.

Od životinja, preko figurice, sve do Laeba

Više od 50 godina Mundijal ne možemo da zamislimo bez maskota. Unazad ih je bilo 15 i sve su usmerene ka deci kao osnovnoj publici, kako bi ih još dok su mali zainteresovali za sport i zdrav život. Njihov dizajn se menjao u skladu sa dekadom u kojoj su stvarani, ali jedno je isto za sve njih- sadrže elemente kulture tipične za zemlju domaćina. Mi ćemo u ovom blogu krenuti sa predstavljanjem Laeba, pa zatim nekoliko godina unazad.

A da ne zaboravimo, ako volite maskote velikih sportskih takmičenja, onda nakon ovog, obavezno pročitajte i tekst sa našeg bloga o omiljenim maskotama Zimskih olimpijskih igara.

Laeb 2022.

Zvanična maskota Mundijala u Kataru je Laeb, što u prevodu sa arapskog znači „veoma vešt igrač“. Sigurno vas podseća na nekog dobrog duha iz crtanog filma, baš kao i nas. Njegovi tvorci, međutim, dozvoljavaju tumačenje njegovog izgleda po želji i njihova namera je da on ujedini sve fanove prvenstva.

Zamišljen je kao lik koji ima mladalački duh i širi pozitivnu atmosferu i samopouzdanje svuda oko sebe. Nazvali su ga „veoma vešt igrač“ zato što je već prisustvovao ranijim Svetskim prvenstvima i dao doprinos nekim od najvažnijih trenutaka fudbalske istorije. Za neke od najpoznatijih golova u istoriji Mundijala zaslužan je upravo Laeb.

Zabivaka 2018.

Vuk sa ovim imenom, koje se sa ruskog prevodi kao „neko ko pogađa“, bio je maskota na prvenstvu održanom pre četiri godine u Rusiji. Više od milion fanova je izabralo baš njega za maskotu ruskog Mundijala. Čini se da retko koji dizajner može da se pohvali ovolikom direktnom podrškom fanova i priznanjem da je njegov rad pogodio ukus publike.

Vuk Zabivaka nosi boje ruske zastave na svom dresu, odajući na taj način počast zemlji domaćinu. Pozitivan i pobednički duh prenosi fanovima kroz svoj stav- stoji uspravno, odlučno i sa podignutim palcem, ukazuje na to da će sve biti odlično.

A da li znate ko je još pokupio mnogo komplimenata za svoj izgled 2018. godine? Pa vaš dragi Slavko. Da, da te 2018. Slavko se pojavio u spotu „Za pobedu na terenu hvala Eurocremu“ i pokupio sve simpatije domaće publike, koja je gledala prenose na RTS-u zahvaljujući glavnom sponzoru, kompaniji Swisslion Takovo.

Zakumi 2010.

Južnoafrički leopard Zakumi, bio je maskota 2010. godine na Mundijalu održanom u ovoj afričkoj državi. Obojen je u boje nacionalnog tima Južnoafričke republike i predstavlja jednu od najčešćih životinja u njihovoj zemlji.  Kosa, oči i šorts su mu u upečatljivoj zelenoj boji, dok mu je telo u osnovi žuto, ali je i mestimično prošarano baš kao i kod svakog leoparda. Ova kombinacija boja ne može da prođe nezapaženo, pa je Zakumi i jedna od najupečatljivijih maskota Svetskog fudbalskog prvenstva. Njegov stav i odlučan pogled pun samopouzdanja su odličan način da se prikaže pobednički duh takmičenja i dodatno doprinese njegovom upečatljivom izgledu.

Futiks 1998.

Veliki plavi petao, bio je maskota 1998. godine tokom održavanja Svetskog fudbalskog prvenstva u Francuskoj. Kako je petao jedan od nacionalnih simbola Francuske, njegov izbor za maskotu Mundijala 1998. je bio sasvim logičan izbor. Reprezentacija Francuske je u fudbalskom svetu poznata pod nazivom „galski petlovi“, što je verovatno bio dodatni razlog da se izabere petao kao maskota.

Prepoznatljivost ove maskote je i danas velika, delom zbog toga šta predstavlja, a sasvim sigurno i zbog njenih boja. Futiks je bio obučen u plavi kombinezon, njegova kresta je obojena u još jednu boju francuske zastave- crvenu i na kraju, bela boja je bila zastupljena na natpisu i lopti. Divnim bojama francuske zastave pridodata je i žuta, koja se odlično istakla u odnosu na kontrastne crvenu i plavu. Sve u svemu, upečatljiv dizajn i lako pamtljiva maskota.

Ćao 1990.

Da, maskota 1990. godine se zvala „Ciao“, što je kao što znamo neformalni pozdrav, kako u Italiji (gde se prvenstvo održalo) tako i širom sveta. Sigurni smo da je ovaj neformalni pozdrav koji se koristi i za pozdravljanje pri sastancima, kao i pri rastancima, postao još popularniji nakon što je održan Mundijal u Italiji.

Kako smo do sada uglavnom pomenuli samo životinje u ulozi maskote, činilo nam se da je za kraj odlično spomenuti nešto drugačiju maskotu. Figura maskote „Ćao“ u bojama je italijanske zastave, a kako su oni jedna od najvećih fudbalskih nacija, sasvim je bilo logično da glava ove figure bude u obliku lopte. Mada, lopta je slobodno mogla da ode i na mesto srca, jer je fudbal u srcima svih Italijana.

Figura je sastavljena od kockica, po čemu podseća na tvorevinu napravljenu od Lego kocaka. Vrlo je fleksibilan i „Ćao“ je znao da pokaže neke stvarno dobro uvežbane poteze. Za svakog fudbalera je važno da bude vrlo pokretljiv i savitljiv, pa su sa ovom figuricom Italijani odlučili da to i naglase.

Šampioni jedu Eurocrem

Sada kada znate koje su naše omiljene maskote na prethodnim Mundijalima, vreme je da se uz omiljeni Eurocrem pripremite za gledanje utakmica reprezentacije. Za početak možete istražiti i ostale maskote, a kada pronađete omiljenu, obavezno podelite to saznanje sa svojim drugarima, baš kao i Euroblok, koji možete zajedno da grickate dok gledate videe omiljenih fudbalera. Na kraju Slavko deli jednu tajnu sa vama- da biste bili uvek najbolji u svemu što radite, morate mnogo da vežbate, ali pomaže i da jedete Eurocrem, jer njega jedu šampioni. Provereno!