Šta sve možete da vidite ako posetite Deda Mrazovu domovinu?

Posetiti Deda Mraza je san svakog deteta, i malog i velikog. Da li ste i vi oduvek maštali da posetite Deda Mrazovu domovinu?

Negde daleko, u jednom kutku nama nepoznatog sveta, iza sedam gora i sedam mora, iza sedam reka i sedam jezera, iza sedam šuma i sedam vulkana, na dalekom severu, u zemlji iza svih zemalja ledom okovanoj, postoji jedno veselo selo u kojem živi najpoznatiji deka na svetu. To je svima omiljeni dekica u crvenom kaputiću, razbarušene srebrne kose i bele brade, rumenih obraza i širokog osmeha, koji svake godine u vreme novogodišnjih praznika usrećuje milione dece širom sveta.

Podsetite se kako je on postao ikona Božića i Nove godine i saznajte 8 veselih činjenica o Deda Mrazu koje sigurno niste znali. A sada vas vodimo na fantastično putovanje, na čarobno mesto gde se sve želje ostvaruju, gde i deca i odrasli uđu u bajku i ponovo počnu verovati u čuda!

Čudesna Laponija

Deda Mrazova domovina je daleka Laponija na krajnjem severu Finske. Ova čudesna i bajkovita provincija u Finskoj zadivljuje lepotom svoje netaknute prirode, sa bogatim šumama, planinama, brojnim rekama i jezerima, svežim vazuhom i mističnim polarnom noćima. Njeni idilični pejzaži, sa dubokim snežnim tepisima, visokim borovima prekrivenim svetlucavim snegom i očaravajućom igrom polarne svetlosti na nebu, čine ovo magično mesto kao iz bajke savršenom scenografijom za dom Deda Mraza.

Zemlja ponoćnog sunca, plave tame i čarobne Aurore Borealis

Laponija je jedna od retkih oblasti na planeti gde se mogu iskusiti jedinstveni svetlosti fenomeni.

Tokom letnjih meseci javlja se polarni dan, ili takozvano ponoćno sunce, kada i više od 70 dana uzastopno sunce gotovo da i ne zalazi ispod horizonta – kada ono obasjava i tokom noći pa su one poznate kao bele noći. Tada sunce boji nebo prelepim bojama, koje variraju od plave, ružičaste, svetlo ljubičaste pa do žuto-narandžaste, stvarajući prelepe prizore. Noću se može videti čak i duga na nebu!

Tokom zimskih meseci javlja se polarna noć, kada mrak neprestano traje tokom dva meseca, kada je Sunce ispod horizonta. To ne znači uvek potpunu tamu, već polarna noć uglavnom izgleda kao sumrak, tokom koga nebo dobija magične modre i tamno plave nijanse, stvarajući čarobne prizore.

Tokom ovog perioda dešava se i najveći spektakl na nebu –prelepa Aurora Borealis ili severna polarna svetlost, svetlosni fenomen koji izazivaju solarne oluje na magnetnom polju planete. Lepota Aurore je neopisiva – na noćnom nebu odigrava se fantastični svetlosni ples u duginim bojama, kada svetlost treperi u snopovima zelenih, plavih, purpurnih, grimiznih i ljubičastih nijansi i stvara nestvaran prizor koji oduzima dah. Legenda kaže da je to sjaj koji sa neba dolazi iz dvorane bogova, sjaj duša koje se još nisu rodile.

Arktički krug

Svi još od detinjstva znamo da Deda Mraz živi negde u blizini Severnog pola. Deda Mrazovo selo je smešteno na samoj granici Arktičkog polarnog kruga, na koordinati 66° 32′ 35″ geografske paralele. Bela linija koja označava arktički krug je naslikana i preseca selo, a njenim prelaskom se zvanično ulazi u arktičko područje. Linija je veoma popularno mesto za fotografisanje i zabavu turista koji mogu da prelaze ovu granicu koliko god puta požele. Finci ovo mesto zovu „Vrata Laponije“ i kažu da upravo na ovom mestu „prelazite s kraja sveta na njegov početak“.

Deda Mrazovo Selo – poseta bajci

Samo nekoliko kilometara od Rovaniemija, glavnog grada Laponije, ušuškano među četinarskim šumama, nalazi se Deda Mrazovo selo Joulupukin Pajakylä. Ovo bajkovito selo sa drvenim kućicama u čijem središtu je trg sa velikom okićenom jelkom, ukrašeno je hiljadama svetlucavih lampiona, zvončićima i praporcima.

Glavna atrakcija je Deda Mrazova kuća, u kojoj Deda Mraz lično prima posetioce koji mogu da mu sednu u krilo i šapnu svoje novogodišnje želje, slika se sa njima i daje im poklone.

Tu je zatim Deda Mrazova pošta, u koju stižu hiljade pisama dece iz celog sveta, a vilenjaci sortiraju poštu i nose je Deda Mrazu. Odavde možete da pošaljete specijalne čestitke sa posebnim markicama i pečatom Deda Mraza.

Deda Mrazova kancelarija je mesto gde možete zaviriti u jednu od njegovih najvećih tajni -magični sat, Zemljin regulator brzine rotacije, pomoću koga on može kontrolisati vreme, kako bi mogao obići sve kuće na planeti za samo jednu noć.

Najslađa za posetu je Baka Mrazičina koliba, koja peče slatke i mirisne božićne kolačiće, kojima se možete sladiti dok vam bakica priča magične priče. Baka će vas takođe i naučiti kako da ih ukrasite. Ali, možete i vi bakicu da naučite kako da napravi najbolje Eurocrem praznične deserte, kojima će sladiti tokom najužurbanijih dana.

Tu je i čarobna Deda Mrazova radionica u kojoj vredno rade njegovi pomoćnici, patuljci i vilenjaci, koji tokom cele godine prave igračke deci za praznike, a možete se upisati i u Školu vilenjaka, za podučavanje magijskih veština, i dobiti diplomu vilenjaka. U selu se nalaze još i Muzej Deda Mrazovih sanki, farma irvasa i odgajivačnica haskija.

Zimske čarolije uz Eurocrem

Ako ste uživali sa nama u ovom putovanju u zemlju čuda, ponesite iz nje nešto magije i donesite je u svoj dom. Pripremite božične kolačiće i ukrasite ih vašim omiljenim Eurocrem-om, onako kako nas je Baka Mrazica naučila. Razvucite osmeh preko lica, recite „Ho, ho, ho!“ i zimske čarolije mogu da počnu!