Šumski plodovi koji se mogu naći na vašoj trpezi ove jeseni

Šume spadaju u najsloženije ekosisteme na Zemlji. Osim drveću one su prirodno stanište i drugim biljkama, životinjama, gljivama i mikroorganizmima. Šume su od najstarijih vremena bile sklonište, izvor sirovina i hrane za čoveka. Ovi kopneni ekosistemi imaju veliki značaj, naročito kada je u pitanju proizvodnja kiseonika.

Osim kiseonika i prijatnog ambijenta, šuma nam u jesen daje brojne ukusne, hranljive, a pre svega zdrave plodove. Mnoge jesenje plodove možete sami ubrati ili sakupiti u prirodi, zato vam predstavljamo šumske plodove koji se ove jeseni mogu naći na vašoj trpezi.

1. Orašasti plodovi bogati nezasićenim mastima

Jesen je period kada zrele orašasti plodovi. Leska je grmolikog oblika. Plodove leske najbolje je brati kada boja ljuske pređe iz zelene u smeđu. Lešnici su bogati nezasićenim mastima, pa utiču na očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema. Lešnik je važan sastojak u svim Eurocrem proizvodima i brojnim poslasticama kojima daje poseban ukus koji svi vole.

Kestenje se bere od kraja oktobra. Miris pečenih kestena jedan je od najtipičnijih simbola jeseni. Plodovi se nalaze u bodljikavoj ovojnici iz koje ih treba izvaditi. Kestenje se može jesti pečeno, jer jesen ne možemo ni da zamislimo bez mirisa pečenih kestena na ulicama. Plod kestena sadrži nizak nivo masti i veoma je hranjiv. Može se kuvati, a možete pripremiti i pire od kestena, koji je sastojak u brojnim tortama i kolačima.

2. Plodovi i biljke koje možemo koristiti za čajeve

Šipurak je žbunasta biljka koja pripada porodici ruža. Ima karakterističan beli ili ružičasti cvet i cveta tokom maja i juna. Plodovi šipurka sazrevaju u septembru i oktobru, crvene su boje i elipsastog oblika. Koristi se za pripremu čajeva, džema, pa čak i soka. Čaj od šipurka ima divnu crvenu boju. U ovim sitnim plodovima ima više vitamina C nego u limunu. Čaj od šipurka umirujuće deluje na organe za varenje, takođe deluje i kao diuretik.

Trnjina je grmolika trnata biljka, smatra se pretečom drveta šljive. Plodovi trnjine su plave boje. Osim ploda mogu se koristiti cvet i kora. Ima lekovita dejstva za koje su znali stari Grci i Rimljani. Sadrži najviše vitamina C, zatim vitamine A, B1, B2, B6 i E i minerale natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Sveže trnjine pomažu u lečenju kašlja i grčeva, a podstiču i mršavljenje. Ulje sa ekstraktom trnjine koristi se u aromaterapiji za opuštanje.

Glog je grmolika biljka iz porodice ruža. Biljka cveta u maju i junu, a plodovi sazrevaju u septembru i oktobru. Plodovi su crvene boje. Čaj od ploda gloga jača srce, povoljno deluje na prokrvljenost srčanog mišića, normalizuje srčani ritam i krvni pritisak.

Čajevi savršeno idu uz keks, pa za vreme kišnih dana kada ostajete kod kuće možete porodično pripremati domaće kekse uz koje se Eurocrem odlično slaže.

3. Pečurke bogat izvor proteina

Pečurke rastu tokom cele godine i beru se od proleća do pozne jeseni, vole vlagu i sunce. Branje gljiva neki nazivaju još i tihi lov. Pečurke su veliki delikates, ali za njihovo branje neophodno je poznavati vrste i osobine pečuraka i posedovati sposobnost razlikovanja jestivih i otrovnih.

Od jestivih gljiva prave se ukusne supe, omleti, gulaši, pite, a u veganskoj ishrani od njih se prave paštete, turšija, pa čak i džem. Neke od najkvalitetnijih pečurki rastu na našim prostorima, među njima su vrganji, lisičarke, tartufi, blagva, sunčanica…

Drevni narodi sakupljali su pečurke, još u kineskoj medicini poznato je njihovo lekovito dejstvo, a prema mnogim legendama one su hrana bogova. Pečurke su bogate proteinima, vlaknima, a ne sadrže masti i so i predstavljaju odličan izvor belančevina, naročito u vegetarijanskoj ishrani.

4. Šumsko voće bogat izvor vitamina, ali i ukusna poslastica

Brusnica je zimzelena patuljasta biljka preklom je iz Severne Amerike. Plod brusnice u vidu crvenih bobica ima slatko-kiseli ukus što ne čudi, s obzirom na to da sadrži visok nivo vitamina C. Osim toga brusnice su bogate antioksidansima koji neutrališu slobodne radikale. Može se koristiti u ishrani i u medicinske svrhe.

Borovnica je grmolika višegodišnja biljka čiji je plod plave boje, veoma ukusan i bogat vitaminima. Od plodova i listova ove biljke može se pripremati čaj, a samo od plodova džem, slatko, sokovi, a može se dodavati u kolače i torte.

Divlja kupina je višegodišnja biljka sa trnovitim stablom, dobro podnosi sušu. Osim odličnog ukusa odlikuje se i lekovitim dejstvom na zdravlje čoveka. Preporučuje se onima koji treba da poprave krvnu sliku, jer sadrži folnu kiselinu, gvožđe i vitamine B i C.

Od sve tri vrste navedenog voća mogu se praviti ukusni i zdravi sokovi i džemovi. Mi vam savetujemo da isprobate palačinke sa šumskim voćem i Eurocremom, a inspiraciju za recept možete potražiti ovde.

Eurocrem vas prati u svim avanturama!

Nakon jesenjih avantura u šumi povratite energiju uz Eurocrem proizvode. Posle dugih šetnji u šumi i traženja šumskih plodova, sigurno ste i ogladneli, zato vam je potreban ukusan i nutritivno bogat obrok. Za ručak možete jesti rižoto sa pečurkama, za dezert tu je šumsko voće ili kesten pire sa šlagom. Ako ipak najviše volite omiljeni krem svih generacija, onda obavezno probajte da napravite Eurocrem čizkejk.

I na kraju Slavkova preporuka za predstojeće godišnje doba. Ove jeseni šetajte, kuvajte, mesite kolače, uživajte u druženju i ne zaboravite da čitate naš blog. Srećan početak jeseni!