Slavko ti otkriva: 8 zabavnih činjenica o letu

Da li ste spremni za leto? Ako volite plivanje, sunčanje i beskrajno tople dane na plaži, onda vam je ovo verovatno omiljeno godišnje doba. U toku je prva nedelja leta 2021. godine i čini nam se da nismo skoro bili ovako uzbuđeni zbog svih avantura koje nas čekaju. Dugo smo sedeli u svojim domovima i konačno je vreme za malo opuštanja i odlazak na odmor. Bilo da idete na more, ostajete u gradu, idete na planinu, posećujete rođake ili uklapate sve ovo zajedno, leto je najtoplije i najlepše godišnje doba i donosi mnogo mogućnosti za zabavu, druženje i uživanje u slobodnom vremenu. I sigurni smo da  mislite kako znate apsolutno sve o letu, ali mi smo tu da vas razuverimo i pružimo vam 8 zabavnih činjenica o letu koje verovatno niste znali. Hajde da naučimo nešto novo o letu.

A pre toga, roditelji ako priželjkujete da vaša deca uživaju ove godine tokom raspusta kao nikada do sada i pitate se kako da deca imaju leto iz snova, onda obavezno pročitajte naš blog i saznajte kako svaki dan možete učiniti nezaboravnom avanturom. A ako želite da uz igru i uživanje deca nauče i nešto novo, mi smo za vas pripremili tri ideje kako da deca uče zanimljive stvari i tokom leta. Hajde sada da pročitamo 8 zabavnih činjenica o letu, koje ako zapamtite, mogu biti odličan uvod za duge letnje razgovore sa prijateljima, ma gde god se nalazili. Spremite omiljeni letnji slatkiš – Eurocrem sladoled i zabavite se sa nama.

8 zabavnih činjenica o letu koje verovatno niste znali

1.Leto je najtoplije godišnje doba, koje sa . sobom donosi i suše, a da li je svuda tako? U nekim predelima su suše vrlo česta pojava, i dešava se da tokom leta ne padne ni kap kiše, dok se recimo u Indiji leto smatra godišnjim dobom sa najviše padavina, jer tokom sezone monsuna kiša pada bez prestanka nedeljama.

2.Ajfelov toranj svakog leta ‘poraste’ – da, dobro ste pročitali i verovatno ste se zapitali kako je to moguće? Ova ogromna metalna konstrukcija (tačnije čelična) svake godine, usled visokih temperatura i širenja čelika menja svoju veličinu i biva viša za čak 17 centimetara. Znate onu dobru staru iz škole „na toploti se predmeti šire, a na hladnoći skupljaju“, u ovom slučaju to je potpuno tačno i merljivo.

3.Lubenice možete jesti samo tokom leta, a da li su za vas one voće ili povrće? Ovo je važno pitanje, na koje naučnici daju dva oprečna odgovora. Tim „povrće“ tvrdi da one pripadaju porodici krastavaca i tikvi, dakle sigurno mora biti povrće. Međutim, botaničari tvrde da je voće zato što raste iz semena. No, bez obzira na to da li je voće ili povrće, lubenica je zdrava, ukusna i osvežavajuća. Sastoji se od čak 92% vode, pa će tako biti odlična za hidrataciju tokom vrelih dana.

4.Najduži dan u godini je zvanično i prvi dan leta – to je letnja dugodnevnica koja pada između 20. i 22. juna, u zavisnosti od toga kako se rotira naša planeta prema suncu. No, ovo ste verovatno znali, makar kada je naša (severna) hemisfera u pitanju, ali da li ste znali da se najduži dan leta i na drugoj (južnoj) hemisferi takođe pada tokom leta? Samo što je to tamo u decembaru i obično se dešava 21. u tom mesecu.

5.Leto je period godine u kome najčešće možemo čuti zujanje komaraca oko naše glave. To je njihova sezona, koja im najviše prija, a zanimljivost koju želimo da podelimo sa vam je da su oni na našoj planeti 30 miliona godina i da njihova vrsta zuji i nervira stanovnike planete Zemlje već tokoliko dugo

6.U južnoj Engleskoj, preko 35.000 ljudi svake godine se okuplja kod Stounhendža, kako bi posmatrali letnju dugodnevnicu. Ovaj običaj datira vekovima unazad, kada se takođe slavio prvi dan leta, dolazak toplijeg vremena i izobilja u hrani. Slavljenje prirode i smena njenih godišnjih doba oduvek je okipljala ljude.

8.Prve Olimpijske igre, održane u modernom dobu, bile su one iz 1896. godine koje su se održavale baš u toku leta u glavnom gradu Grčke, Atini. Igre su održane na čuvenom Panatinaiko stadionu, koji je izgrađen na ostacima sportskih borilišta iz antičke Grčke i jedini je stadion napravljen u potpunosti od belog mermera. 2004. su takođe održane još jedne letnje Olimpijske igre na ovom stadionu.

8.Najlepši letnji zvuk, koji čujemo tokom najtoplijih letnjih dana, proizvode zričci. Sledeći put kada čujete zričke, probajte ovaj trik, uz pomoć koga ćete moći da odredite spoljnu temperaturu vazduha. Naime, učestalost zričanja kod ovog insekta je izjednačena sa temperaturom, pa tako treba da pratite koliko puta se čuje zvuk u vremenskom periodu od 25 sekundi, zatim taj broj podelite sa tri i toj brojki dodajte četiri, kako biste došli do temperature vazduha u celzijusima.

Srećno leto svima koji slave

Slavko se raduje letu i već planira kako će ga provesti i gde će putovati ovog leta. Odlučio je da povede Slavicu na izlet u jedno od ovih 5 prelepih mesta u Srbiji na koje morate otići, a svakako će svratiti i do Gornjeg Milanovca, jer ne mogu nikako da preskoče rodni grad omiljenog krema svih generacija.

Planiraju i da naprave palačinka party za sve prijatelje, a ako i vi želite da im se pridružite u tome, obavezno napravite dosta palačinki, pozovite prijatelje na svoju terasu ili u dvorište i pošaljite nam fotografije na kojima se družite sa svojim drugarima i zajedno mažete i motate palačinke. Znate gde nas možete pronaći i zato trk na našu Facebook i Instagram stranicu i zapratite sve Slavkove avanture, recepte i savete za sladak život.

Ako želite da svojim prijateljima poželite lep početak još jednog toplog leta, nema boljeg načina nego da im pošaljete ovaj tekst. Sigurni smo da će i oni uživati u njemu, baš kao i vi.  Uživajte tokom leta.