U susret letu – ovo su najlepše plaže na Balkanu

Odmor na plaži zvuči kao najbolji razlog da na neko vreme zaboravimo svakodnevne obaveze i posvetimo se opuštanju, zabavi, upoznavanju novih predela i ljudi, usput stičući različita iskustva.

Svaka osoba ima svoju zamisao o tome šta savršen odmor na plaži podrazumeva, a ponuda je takva da svako može pronaći nešto idealno za sebe.

Od osamljenih plaža idealnih za miran odmor i opuštanje, preko sportskih aktivnosti na vodi do romantičnih izleta i barova koji nude žurke na plaži dug je put, na kom svako može da odabere šta mu se najviše dopada ili da iz radoznalosti i avanturizma isproba nešto novo.

Kako nam je leto zvanično stiglo otkrivamo vam koje su najlepše plaže na Balkanu, a možda vas inspirišemo za planiranje nekog sledećeg putovanja.

1. Hrvatsko primorje

Hrvatska oduvek važi kao sinonim za nezaboravna letovanja. Za hrvatsko primorje ne kaže se bez razloga da je najlepši deo Jadranskog mora. Mnogi primorski gradovi su uvršteni u svetsku baštinu, a neki od njih su Split, Trogir i Dubrovnik. Potrudili smo se uzmajući u obzir lepotu i bogatstvo hrvatskog priobalja da izdvojimo nekoliko najlepših plaža u ovom delu Jadranskog mora.

Banje – ova plaža pripada gradu Dubrovniku koji ima dugu istoriju i jedna je od vodećih turističkih atrakcija upravo iz ovog razloga. Nalazi se blizu centra grada, a do nje se dolazi kamenim stepenicama. Plaža Banje je kako mnogi tvrde jedna od najlepših šljunkovitih plaža Južne Dalmacije. Spada u najčistije plaže u Jadranskom moru jer poseduje “Plavu zastavu” – što je međunarodni ekološki standard kvaliteta zaštite okoline mora i obala i da bi jedna plaža dobila ovaj sertifikat potrebno je da ispunjava preko 30 strogih kriterijuma i dobija se samo za jednu sezonu tako da je potrebno svake godine iznova ispuniti sve kriterijume.

Istra je najveće poluostrvo u Jadranu. Smatra se najlepšim i najatraktivnijim delom hrvatske turističke ponude. Najznačajniji gradovi ovog poluostrva su Rovinj, Pula, Umag, Poreč i Kopar. Takođe ovde se nalazi i grad Hum s najmanje stanovnika samo 23, zbog toga je dospeo i u Ginisovu knjigu rekorda. Pošto je Istra oaza severnog Jadrana i preko 35% njene površine prekriveno je šumom, svako mesto ima svoje čari i prirodne lepote.

Plaža Maslinica – nalazi se u turističkom mestu Rabac nedaleko od grada Labina.

Duga oko 400 metara, osim izuzetne lepote nudi i dodatne aktivnosti poput škole jedrenja, vožnje pedalinama kao i sadržaje za decu u koje spada i plutajući zabavni park za decu.

Sakarun – nalazi se na Dugom otoku u mestu Veli rat, okružena borovom šumom. Plaža je duga 300 metara, na 250 m od obale je dubina 3,5 m što znači da je ova plaža pogodna za porodice s decom, a na samoj plaži postoje i ugostiteljski objekti.

2. Crna Gora

Mnogima je Crna Gora najdraži izbor za letovanje, mala porodična tradicija koja se godinama nastavlja. I možda vam se čini da svaki kutak znate kao svoj džep iznenadićete se da postoje plaže koje su predivne, a koje možda još uvek niste posetili.

Kraljičina plaža –nalazi se u blizini Miločera uz Kraljevu plažu. Važi za jednu od najlepših na Jadranu, duga je svega oko 200 metara u njenom zaleđu nalazi se i letnja rezidencija kralja Nikole koja je ušuškana borovom šumom, čempresima i maslinama. Ime je dobila pošto je postala omiljena plaža kraljice Marije Karađorđević. Nalazi se blizu poluostrva Sveti Stefan i omiljena je mnogim javnim ličnostima.

Plavi horizonti –  smeštena u dnu uvale Pržno, blizu Tivta i Kotora. Plažu okružuju maslinjaci i borova šuma što joj daje poseban šarm, prekrivena je peskom, a karakteristično je da je ovde more toplije za nekoliko stepeni. Za one koji vole aktivan odmor imate u ponudi plovidbu brodom, vožnju skutera, skijanje na vodi ili ribolov. Za sve vas koji volite ovaj sport i morski svet uopšte, nešto ranije, Slavko je pisao o najlepšim morskim ribama, pa obavezno bacite pogled na taj tekst.

3. Grčka

Grčka je odmah iza Španije po broju plaža koje su dobile “Plavu zastavu” ima ih čak oko 600. Izgleda da su najlepše plaže kao po pravilu smeštene na ostrvima, a samo neke od njih su:

  • Mirtos plaža – Kefalonija ostrvo, kraljica Kefalonije, boja mora ovde varira od tamno plave do tirkizne,
  • Navagio beach plaža – Zakintos ostrvo, poslednjih godina veoma popularna zbog svoje izuzetnosti i fotogeničnosti, čest izbor destinacija među mladima,
  • Panormos plaža – ostrvo Skopelos, mesto na kom je sniman mjuzikl “Mama Mia” u kom su glumili Meril Strip i Pirs Brosnan,
  • Kamari plaža  – ostrvo Santorini, zbog svoje magične lepote važi sa letovalište svetski poznatog i uglednog sveta.

4. Albanija

Iako Albanija još uvek nije među najpopularnijim turističkim destinacijama, iz godine u godinu postaje sve primamljivija turistima. Ima izlaz na Jadransko i Jonsko more (grad Valona se nalazi na samoj granici Jadranskog i Jonskog mora) i netaknute plaže. Zato, ukoliko tražite mir uz pristupačnije cene najlepše plaže koje možete posetiti su svakako vezane za mesto Ksamil koje se nalazi na samom jugu na granici sa Grčkom nedaleko od ostva Krf. Najbliži veći grad Ksamilu je Saranda, a u blizini se nalazi i nacionalni park Butrinit. Specifično je da na jugu Albanije sezona kupanja počinje već krajem aprila i traje do kraja oktobra. Najpoznatije plaže na Jadranu su Velipolje, Šenđin, Spilje.

Leto je stiglo, avantura uz Eurocrem sladoled može da počne!

Pre nego što kreneš u avanturu sve dobro isplaniraj, napravi spisak šta sve nosiš na plažu i ne zaboravi da se rashladiš Eurocrem sladoledom, jer avantura će biti potpuna samo onda – kad se zasladi ukusom koji neguje sva čula. Dok se sunčate na plaži pročitajte 8 zabavnih činjenica o letu uživajte u odmoru, suncu i dobrom društvu!